Velayet Nedir? Boşanmada Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya-Anneye Verilir? Av. Serpil Çınar

Описание к видео Velayet Nedir? Boşanmada Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Babaya-Anneye Verilir? Av. Serpil Çınar

Velayet nedir? Yalnızca anne ve babaya tanınan bir haktır. Evlilik süresince çocuğun velayet hakkı, anne ve babada ortaktır. Velayet hakkı nedir, neleri kapsamaktadır? Çocuğun yetiştirilmesi, korunması, mallarının korunmasına kadar kapsayan bir haktır. Ancak tarafların boşanma sürecine girmesi ile çocuğun velayeti yalnızca tek tarafta olacaktır.

Boşanmada velayet hususu çocuğun menfaatine göre karar verilmektedir. Öncelikle mahkeme tarafından atanan pedagog tarafından hem anne hem de baba ile görüşecek, çocuğun hangi ebeveynde kalması gerektiğine dair bir görüş açıklayacaktır. Mahkeme dava devam ederken geçici velayet kararını verecek ve diğer ebeveyn ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasını talep edecektir.

Boşanmalarda çocuğun velayeti hangi durumlarda babaya verilir? Velayet hususunda önemli olan çocuğun menfaatidir. Boşanma davasında velayet, annenin çocuğun bakımını üstlenmek istememesi veya yerine getirecek durumda olmaması nedeniyle babada kalması yönünde karar verebilecektir. Baba, çocuğun bakımını daha iyi üstlenecek ve gözetimini aksatmayacak ise babaya velayet hakkı verilebilir.

Anlaşmalı boşanmada velayet ise tarafların anlaşmasına göre hükmedilmektedir. Çocuğun velayetine ilişkin taraflar uzlaşmış ve protokol maddesine eklemiş ise hakim çocuğa olumsuz bir durum teşkil etmemesine dikkat ederek hüküm kurabilir. Çocuğun menfaatine aykırı bir protokol düzenlenmiş ise hakim yeniden protokol maddesini düzenleyebilecektir.

Çocuğun velayeti kaç yaşında babaya verilir? Anne bakımına muhtaç olmayan bir yaşta ise çocuk (0-4 yaş aralığında değil ise) babaya velayetin verilmesi söz konusu olabilir. Ancak velayet konusu yalnızca yaş bakımından söz konusu olmamaktadır, çocuğun yararı gözetilerek tüm hususlar gözetilerek bir karar verilebilir.

Boşanma davası sırasında çocuğun gösterilmemesi, mahkeme tarafından velayet hakkı geçici olarak verilen ebeveyn açısından olumsuzluk teşkil edebilir. Çocuğun kasten ve bilerek diğer ebeveyne kişisel ilişki tesis edilen günlerde gösterilmemiş ise mahkeme tarafından velayete ilişkin yeniden bir karar vermesi gerekebilir.

Aldatan kadın çocuğun velayetini alabilir mi? Bir kadının eşini aldatması, çocuğun bakım ve gözetimini aksatacağı anlamına gelmemektedir. Eşine karşı olan sadakat yükümlülüğü ve eşi ile arasında geçen husumetler ayrı, çocuğuna olan sorumluluğu farklıdır. Mahkeme çocuğun bakım ve gözetimini yerine getirmeyecek olan kişiye velayet hakkı vermemektedir, aldatması çocuğun velayeti için olumsuz bir durum teşkil etmeyecektir.

Evlilik dışı çocuğun velayetini baba alabilir mi? Nüfusta üzerine kayıtlı olmayan bir çocuk adına velayet kararı verilemez. Babanın çocuğu mutlaka tanıması ve nüfusta çocuğu üzerine kaydetmesi gerekmektedir. Akabinde resmiyette baba sıfatıyla görünen kişi velayet talebinde bulunabilir.

Boşandıktan sonra babanın çocuğu görme hakkı elbette vardır. Mahkeme velayet kararı ile birlikte baba ile çocuk arasında da kişisel ilişki günleri tesis etmektedir. Yaz, sömestr, resmi ve dini bayramlara göre çocuğun yaş durumuna bağlı olarak ayrıntılı bir kişisel ilişki gün ve saatleri tesis etmektedir.

Boşanmış annenin yeniden evlenmesi halinde velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Ancak çocuğun bakım ve gözetimini aksatması, yeni evlendiği kişinin çocuk üzerinde olumsuz bir durum teşkil etmesi halinde davayı açan babaya velayet hakkı verilebilir.

Boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir? Çocuğun anne sütünü almaması ve temel eğitimleri tamamlaması halinde mahkeme tarafından genellikle 2 ya da 3 yaşından itibaren yatılı olarak alınabileceğini hükmetmiştir.

Velayetin değiştirilmesi davası, çocuğun menfaati gereği her daim açılabilir. Çocuğun yanında kaldığı anne veya baba, çocuğa kötü davranıyor, fiziksel şiddette bulunuyor ise velayetin değiştirilmesi davasında geçici velayet talebinde de bulunabilir. Böylelikle dava süresince çocuğun yanında kalmasını isteyerek kişisel gelişimini olumsuz etkileyecek, travmaya sebep olacak hususlardan uzak tutabilecektir. Çocuk idrak yaşında ise velayet davasında çocuğun dinlenmesi yönünde karar verilebilecektir.

Ortak velayet nedir? Evliliğin devamı süresince anne ve babanın çocuk üzerinde ortak velayet hakkı kullanmaktadır. Boşanma sürecine girilmesiyle velayet, taraflardan birisine verilmektedir. Ancak uluslararası sözleşme ile getirilen düzenlemeyle çocukların velayeti ortak velayet olarak hükmedilebilecektir. Ortak velayette nafaka ise her iki tarafın velayet hakkı olduğundan mahkeme nafakaya ilişkin yeniden düzenleme getirilebilecektir.

#velayet #boşanma

Комментарии

Информация по комментариям в разработке