Yazılım ve Hizmet İhracatı Nasıl Yapılır?

Описание к видео Yazılım ve Hizmet İhracatı Nasıl Yapılır?

1. Gümrük ve Belgelendirme
Gümrük beyanı ve gümrük işlemleri sadece fiziksel malzemeler için şarttır. Yazılım ve Hizmet ihracatınızı yaparken, alıcınıza herhangi bir bilgi taşıyıcı cihaz yada aygıt, örneğin bir USB disk göndermiyor iseniz, herhangi bir gümrük işlemine tabi olmazsınız. Bu gibi fiziksel bir taşıyıcı kullanıyor iseniz, sadece bu taşıyıcının bedelini gösteren bir fatura ile gümrükleme yapılacaktır. Diğer yandan, elbette uygun bir ihracat faturası kesmeli, ilgili KDV istisnasının şartlarına uyduğunuzdan emin olarak faturanızı düzenlemelisiniz.
2. Sözleşmeler
Yazılım ve hizmet ihracatında, alıcı ile sözleşme yapmanızı anlaşılan tüm koşulları bu sözleşmelerde belirtmenizi öneriyoruz. Sözleşmelerinizde özetle en azından, hizmet veya yazılımınıza dair tanımlama, detaylarına dair tüm bilgiler, hizmetinizin sınırları, lisansların kime ait olduğu, gizliliğinizin karşılıklı olarak hangi açılardan ve ne şekilde korunacağı şartı, ücret iade koşulları, süre, olağanüstü hallerde hizmet sağlayamama durumlarınıza ilişkin yönergeler, hizmeti sunuş şekliniz ve kullandığınız platformun tam ifadesi, resmi firma adınız ve adresiniz, bunlardan ayrı olarak marka adınız, sözleşmenin geçerlilik süresi, sözleşmenin geçerli sayılacağı tebliğ yolu, ilgili ülke hukuku ve uluslararası yönetmeliklere atıf, anlaşmazlıkların çözüm yolları ve yetkili sayılacak ülke mahkemelerinin hangileri olacağı açıkça ifade edilmelidir.
3. Pazar Araştırması
Hizmet ve yazılım ihracatında da Pazar araştırmanızı ilk başta sadece uzaktan masa başı, sonrasında da aralıklarla yerinde yani hedef ülkelerinize seyahatler düzenleyerek yapmanızı öneriyoruz. Bu araştırmalarda en önemli nokta, rakiplerinizi ve önemli pazarlarınızı tespit etmektir. Yazılımınız ya da hizmetiniz bir ülke pazarı için rekabetçi değilse, ya da ülkenin ekonomik, sosyal, siyasi durumu hizmetlerinizi satmanız için uygun değil ise, bu ülkeye yönelik ihracat girişimleriniz için vakit ve masraf harcamadan, diğer ülke pazarlarına yönelmeniz uygun olacaktır. Ancak, Pazar araştırmanız sadece mevcut durumun bir incelemesi olmamalı, öngörülerinizi yapmanız için de gerekli bilgileri ve bu yönde notlarınızı da içermelidir. Sürdürülebilir bir ihracat için, çevik davranmanız kadar öngörüleriniz de önemlidir. Stratejinizi çeyrek bazlı ve yıllık olarak ayrı ayrı yapmanızı, pazara girişi beklenen güçlü rakipler, ekonomik eğilim, sosyal eğilim gibi tüm bilgileri de derleyerek, beklentilerinizi ve öngörülerinizi de mutlaka oluşturmalısınız.
4. Destekler
Hizmet ve yazılım ihracatı Türkiye’de oldukça desteklenen alanlardandır. Konu ile ilgili ihracatçı birliği Hizmet İhracatçıları Birliği’dir. Birliğe üye olduktan sonra, birçok konuda destekten faydalanabilir, bu sayede işinizi geliştirmek için pek çok alanda yeni fırsatlar bulabilirsiniz.
5. Pazarlama ve Markalaşma
Pazarlama ve markalaşma her sürdürülebilir ihracat girişimi için önemlidir. Ancak özellikle yazılım ve hizmet ihracatında, marka kimliğinizi ve markanızın kullanımına dair tüm yönergelerinizi bütünüyle oluşturmanız, müşteri profillerinizi gerçekçi belirlemeniz, tutarlı ve size özgü bir iletişim dili kullanmanız, doğru mecralarda düzenli aralıklarla doğru sıklıkta varlık göstermeniz, hedef kitleniz için sizin kadar öneme sahip olmayan firmanızı ve yazılım yada hizmet içeriklerinizin listelerini değil, oluşturduğunuz katma değeri vurgulamanız, içeriklerinizde gerçek emek verilmiş, gerçek bir uzmanlık içeren ve katma değer içeren sunuşlar yapmanız, küresel izleyici kitlenizin beklediği profesyonelliğe yakışan şekilde pazarlama yapmanız, izleyicinizin zekasını, ve bilgiyi teyit edebilme yetisini çok hafife almadan içeriklerinizi tasarlamanız, her yerden ulaşılamayan herkese benzemeyen içerikler üretmeniz, seyircinize karşı değil seyircinizle konuşan içeriklere öncelik vermeniz, sales pitch de denilen sürekli satış yapmaya yönelik samimiyet içermeyen iletişim dilinden mümkün olduğu kadar kaçınmanız, bilgi çağında içerik geliştirdiğinizi unutmayarak sadece bilgi ve veri değil doğru ve etkili yorum sunabilmeniz, derin bir uzmanlığınız olmayan ve işinizi fazla ilgilendirmeyen alanlarda içerik üretmemeye özen göstermeniz, izleyiciyi görsel olarak yada hatalarla ve aşırı sıradan paylaşımlarla yormamanız, sadece arama motorları için değil gerçek insanlar yani okuyucunuz için de değerli içerik üretebilmeniz, müşteri ve kullanıcı deneyimlerini ön plana almanız, yorumları olumlularını seçip yeni müşteri adaylarıyla paylaşmak için değil olumsuzlarına öncelik vererek ve gerçekten değerlendirebilmek için toplamanız, en önemlisi de dürüst, mantıklı ve tutarlı bir marka kimliğini korumanız, pek çok diğer sektörde olduğundan da biraz daha önemlidir. Bu nedenle pazarlama ve markalaşma girişimlerinizi üstün, rekabetçi, profesyonel, çağa ve eğilimlere cevap verir, sürdürülebilir ve stratejik nitelikte yapmanızın küresel hizmet ve yazılım ihracatınız için hayati öneme sahip olduğunun farkındalığı ile yola çıkmanızı öneriyoruz.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке