Waarom is het 's zomers langer licht?

Описание к видео Waarom is het 's zomers langer licht?

De kortste dag van het jaar is bij ons 21 december. Op die dag hebben we minder dan 8 uur daglicht. Daarna worden de dagen weer langer, elke dag zo’n 3 minuten. Tot 21 juni, want dat is de langste dag met maar liefst 16 en een half uur daglicht, een zwoele midzomeravond, en daarna een hele korte nacht.
Dit komt allemaal door de stand van de aarde. Als je een satéprikker door de polen heen steekt, dan zie je goed, dat ons bolletje een beetje schuin hangt. Hierdoor is het Noordelijk Halfrond in onze winter wat meer van de zon afgekeerd. En zo vangen we dus gewoon minder licht. Het Zuidelijk Halfrond ligt dan juist vol in de zon en daarom is het daar volop zomer, in onze winter. Zo kun je in de kerstvakantie nog eens lekker naar het strand. Maar zonder sneeuwpop.
Ondertussen gaat de aarde rustig verder in haar baan om de zon en een half jaar later hebben wij onze langste dag weer. En als je daar nog niet genoeg aan hebt, dan kun je op zomervakantie naar de Noordpool. Daar gaat de zon in de zomer helemaal niet onder. Dat is dus 24 uur lang bakken geblazen, en de enige schaduw, die komt van die grote sateprikker.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке