ЭФФЕКТИВНЫЕ МЕТОДЫ РАЗМЯГЧЕНИЯ ПОЧВЫ I Внесение в глинистую почву гипсового компоста

Описание к видео ЭФФЕКТИВНЫЕ МЕТОДЫ РАЗМЯГЧЕНИЯ ПОЧВЫ I Внесение в глинистую почву гипсового компоста

Bu videoda, toprağımızı sıkıştırmaktan nasıl kaçınacağımızı, bu durumun ne zaman ve nasıl olduğunu, nasıl anlayacağımızı ve düzeltmek için neler yapabileceğimizi göreceğiz.
İdeal olarak toprak; nemin, solucanların, köklerin ve mikroorganizmaların geçmesine izin veren hava ceplerine sahiptir. Toprak sıkıştığında bu hava cepleri sıkışır ve bitkilerin büyümesi ve suyun ve tabi ki besinlerin bitki köklerine ulaşması zorlaşır. Bunun yerine yüzeyde su birikir ve bitki kelimenin tam anlamıyla boğulabilir.
Bu toprak yapısı neden olur sorusuna kısaca şöyle cevap verebiliriz: Toprak sıkışmasına ağır makineler, çok fazla toprakta dolaşmak, ıslakken toprağı kazmak ve hatta toprağı fazla çalıştırmak neden olabilir. Killi topraklar bu duruma çok fazla eğilimlidir, birazdan killi toprak konusuna daha detaylı gireceğiz.
Toprağınızın sıkıştığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Bir tornavidayı, hafif nemli toprağa sokarsınız ve çok fazla itemiyorsanız, toprağınız sıkışmış olabilir. Bu basit testin ardından, daha detaylı bir test yapmak için toprağı 35 40 santimetre derinliğinde kazıyoruz. Toprağı elinize aldığınız zaman, gevşek toprak kolayca ayrılırken, sıkıştırılmış toprak daha pürüzsüz ve daha katıdır ve genellikle görünür yatay katmanlara sahiptir. Hatlar boyunca yatay olarak büyüyen ve içinden geçemeyen bitki kökleri bile görme şansınız vardır.
Bu basit testler sonucunda toprağımızın sıkıştığını anladıysak, korkmayın, yapacağımız basit işlemlerle bu durumdan kurtulabiliriz.
Öncelikle, 12 adımda zararlılarla mücadele videosunda da anlattığımız gibi, fideleri dikeceğiniz yerleri ve yürüyüş yerlerini, sezon başında belirleyin ve dikim yaptığınız yerlere kesinlikle basmayın. Sulama yaptıktan sonra bahçenizde dolaşmayın, yağmur yağdıktan sonra bahçenize girmeyin.
Toprağınız sıkışmışsa, daha fala toprağı işlemek sorunu çözmeyecektir. Heleki killi bir toprak yapınız varsa, hiçbir işe yaramaz.
Bunun için neler yapabiliriz dersek, sıkışmış toprak için yapacaklarımız farklı, killi toprak için yapacaklarımız farklıdır.
Sıkışmış topraktan devam edersek, toprağı işlemek yerine, toprağın hava almasını sağlayacak basit bir işlem yapabiliriz. Havalandırıcı diyebileceğimiz bir alet alabilir veya kendiniz buna benzer bir alet yapabilirsiniz. Hatta bahçe çatalıyla bile bunu yapabilirsiniz. Toprağa kısa mesafelerle çatalı saplayın ve çekin. Bu toprağın havalanmasını sağlayacaktır. İlkbahar ve sonbahar bunu yapmak için iyi zamanlardır, ancak toprak su tutmadığı, donmadığı veya kurumadığı sürece yılın herhangi bir zamanında yapabilirsiniz.
Toprağın sıkışmasını engellemek, doğurganlığını iyileştirmenin en iyi yollarından biri; elbetteki yeşil gübre ekimidir. Bu konuda kanal içinde bir kaç video bulabilirsiniz. Yeşil gübre sadece toprağa azot katmak için kullanılmaz. Ayrıca organik madde katkısı da sağlar. Tabi artı ve eksilerini de iyi hesaplayın ve en doğru zamanda toprağın altına alın. Kes bırak sisteminin oluşturacağı sorunlara birazdan değineceğiz.
Yeşil gübre için, bakla, yonca, üçgül, fiğ, turpgillerden beyaz hardal, kolza, turp, ayrıca bezelye veya karabuğday ekebilirsiniz.
Bu tür kültürler toprağı iyi gevşetir ve ayrıca toprağı iyileştir.
Yeşil gübreyle ilgili detaylı bilgileri kanal içinde bulabilirsiniz, ancak basitçe anlatmak gerekirse, yeşil gübreyi ektiniz, çiçeklenmesi yüzde 90’lara vardıysa, kesin ve toprağa karıştırın. Kesinlikle bakla veya tohum bağlamasına izin vermeyin.
Şimdi bu anlatacaklarıma permakültürcüler karşı çıkacaktır ancak anlatmaktan geri durmayalım. Yeşil gübre uygulaması veya herhangi bir kes bırak uygulaması yapmak, topraktaki azotu tüketecektir. Bir paradoks varmış gibi duruyor. Azot bağlamak için toprağa ektiğimiz bitki, dönüşüm sırasında azotu tüketmektedir. Ancak artı ve eksi değerleri kıyaslarsak, uygulama çok başarılı sonuç verir.
Yaşlanmış bitki parçaları, mikroorganizmaların sevmediği lignin ve selüloz barındırır. Kompostlamadığınız hiçbir organik maddeyi toprak zemininde bırakmayın. Malçlama farklı bir uygulamadır ve karıştırılmaması gerekir. Kesip toprak üzerinde katman şeklinde bıraktığınız yeşil aksamlar yüzünden, pütrefaktif süreçler başlayabilir.
#bahçecilik #sebzeyetiştiriciliği #toprak


toprak, toprağı iyileştirmek, doğal tarım, organik tarım, köy hayatı, yerel tohum, domates, biber, patlıcan, bahçe bakımı, doğal mücadele, domates yetiştirmek, domates gübresi, gıda güvenliği, tarım, sebze besleme, salatalık, bahçe bakımı nasıl yapılır?, organik tarım nasıl yapılır, organik gübre, zerdeçal nasıl kullanılır, doğal gübre, bahçe bakımı nasıl yapılır, gübreleme, domates gübreleme, domates yetiştiriciliği, domates zararlıları, Killi toprak alçı jips uygulaması kompost

Комментарии

Информация по комментариям в разработке