Akvaryuma Çeşme Suyu Konur mu?!! (Akvaryumda Musluk Suyu Kullanımı Akvaryumda Hazır Su Kullanımı)

Описание к видео Akvaryuma Çeşme Suyu Konur mu?!! (Akvaryumda Musluk Suyu Kullanımı Akvaryumda Hazır Su Kullanımı)

Bu videom da sizlere çeşme suyunun nasıl balıklarımız için güvenli hale getirileceğini ve çeşme suyunun kullanımı hakkında bir video yayınlayacağım. Akvaryum suyu nasıl olmalı? Çeşme suyu nasıl temizlenir? Klor nedir? Kloramin nedir? Sarı prenses ve Japon balıkları için klor zararlı mıdır? Balıklarda klor zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Akvaryuma direk çeşme suyu ne zaman koyabiliriz? Akvaryum suyunu kaynatmak kloru yok eder mi? Akvaryum suyundaki klor nasıl giderilir?
Kanalıma abone olmayı unutmayın.
https://goo.gl/bPi3mB
Balıklarda klor ya da kloramin hasarı nasıl oluşur? Ne yazık ki, klor bazlı dezenfektanlar balıklara zararlıdır ve hassas solungaçlarına ve cilt yüzeylerine zarar verir. Bu dezenfektanların yüksek seviyelerine maruz kalan balıklar, düzensiz yüzmeye, bayılmaya veya akvaryumdan kendilerini dışarı atmaya çalışmak gibi belirtiler gösterir. Her litre suda bulunan klorin, litre başına 0.25 miligram kadar olduğunda (bu, tipik olarak musluk suyunda bulunan miktardır) balıkları oldukça kısa bir süre içinde öldürebilir. "Dayanıklı olarak bildiğimiz" Japon balığı bile risk altında olurlar.
Peki çeşme suyunu akvaryuma koymadan önce kloru sudan nasıl ayırabiliriz. Birçok akvarist, klorlu suyu kaynatarak, klordan kurtulacaklarını sanırlar. Bu tamamen yanlıştır çünkü klorun buharlaşma derecesi 180 dir ve suyun ki ise 100. Bu yüzden, eğer suyu kaynatırsanız, klor buharlaşmadan çok önce su buhar olacaktır. Bu yüzden de bu işe yaramayacaktır.
Bir diğer yöntem ise, bir gün önceden akvaryuma koyacağınız suyu ağzı açık bir kapta dinlendirmek ve içine olduğunca fazla hava vermektir. Aslına bakarsanız bu teknik işe yarar, ancak suyun içinde artık klor kokusu alamıyor olsanız bile, gene de suyun içerisinde bulunabilecek klor balıklara zarar verebilecek seviyelerde bulunabileceğini unutmayın. Havalandırma, inatçı kloramin dezenfektanının uzaklaştırılmasında etkilidir. Ancak yine de havalandırma etkili bir yöntemdir ama kusursuz değildir.
Klordan kurtulmanın en kesin çözümü suyu karbondan geçirmek veya su düzenleyiciler kullanmaktır. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken diğer bir konu, kullandığınız su düzenleyicisinin etkileridir, çünkü tüm musluk suyu hazırlayıcıları veya klorsuzlaştırıcılar aynı değildir. Ürün etiketlerini yakından okuyunuz ve eğer bir ürün klor ve kloraminleri temizlediğini belirtiyor ancak amonyaktan söz etmiyorsa, dikkat edin. Bunlar gibi ürünler, amonyağı klordan ayıran, kloramin bağını kıracak şekilde tasarlanmıştır, bu noktada klor giderilir, ancak salınan ilişkili zehirli amonyak suda kalır. Yine, etiketleri dikkatlice okuyun. Her durumda, bunun gibi bir ürünün aynı zamanda suda ki zehirli maddeyi ortadan kaldıran veya suda ki zehirli maddeleri daha az zehirli bileşiklere çevrilerek yok eden su düzenleyici kullanılması gerektiğini bilin. Aslında bu sorunun en basit çözümü üçü bir arada klor, kloramin ve amonyak arıtıcı musluk suyu hazırlayıcılarıdır.
Gene birçok akvaristin göz ardı ettiği daha doğrusu hesaba katmadığı, başka büyük bir risk daha var Su borularından akvaryumumuza girebilecek olan ağır metaller de her zaman akvaryumumuzu risk altına sokabilir. Çünkü zamanla çeşme suyunun geçtiği borularda metal paslanması, birikmesi ya da çözülmesi olmuş olabilir. Bu durum da bu suyun geçtiği yerlerden bakır, çinko, kurşun gibi balıklarımız için çok zehirli olabilecek maddeler çeşme suyuna karışabilir işte bu yüzden, çeşmeden gelecek olan suyu, akvaryuma koymadan önce mutlaka sertliğini de ölçmeliyiz. Akvaryum balıkları genelde orta ve sert sularda yaşar ve şunu unutmayın arkadaşlar, musluk suyunuz ne kadar yumuşaksa, zehirli madde taşıma riski o kadar çoktur. Balıklarımız genelde orta sertlikte ve sert sularda yaşar. Mesela sarı prenses ve birçok ciklet türü 200-300 arası sert sertlikte ki suları sever, Japon balıkları ise 150-300 arası orta ve sert sertlikteki sularda çok rahat yaşarlar.
Arkadaşlar, peki akvaryuma direk çeşme suyunu arıtmadan ne zaman koyabiliriz. Akvaryum belli bir olgunluğa eriştiğinde, yani bakteriyel ortam tam oturduğunda, balıklarınız çeşme suyunu daha çok tolere etmeye başlayacaktır. Tabi burada başka önemli olan bir konu da çeşmeden gelen suyun akvaryumda ki suyun sıcaklığına yakın olmasıdır. Ayrıca, su değiştirme oranını da iyi ayarlamalısınız. En fazla akvaryumda ki suyun yüzde 35-40'ını değiştirin. Balıklarınız zaten yıllardır aynı suyun içinde yaşadıkları içindir ki bu suya da zaten alışık olacaktır. Eğer, bu durumları da akvaryumunuzda sağlamışsanız, direk musluk suyu koysanız bile balıklarınız bundan o kadar çok etkilenmeyecektir. Bunun bir istisnası da vardır. Örneğin, dışarıdan koyacağınız yeni bir balık, akvaryumda ki su şartlarına henüz uyum sağlamamışsa, bu yeni balık zehirlenebilir. Tabi bu dediğim koşullar mutlaka sağlanmalı aksi taktirde balıklarınızı kaybedebilirsiniz.
Facebook adresim: https://goo.gl/m9tTx4
Twitter adresim :   / cemcelikel  
VK adresim : https://goo.gl/bFk1d2

Комментарии

Информация по комментариям в разработке