KÜLÜ KESİNLİKLE DİREK TOPRAĞA KATMAYIN - ORGANİK POTASYUM KAYNAĞI OLARAK KÜL KULLANIMI

Описание к видео KÜLÜ KESİNLİKLE DİREK TOPRAĞA KATMAYIN - ORGANİK POTASYUM KAYNAĞI OLARAK KÜL KULLANIMI

Kül içindeki potasyumu bitkilerde kullanmak için direk toprağa katmak yerine, sulama suyu olarak kullanmak daha mantıklıdır. Çünkü; kül yüksek alkalite özelliği gösterir, toprak içinde hızlı çözünerek toprağın; kimyasal, fiziksel ve biyolojik dengesini bozabilir.

Ağaçların gövde ile kolları ve bazı meyve-sebzelerin kabuklarını yakarak kül haline getirmek, sağlıklı bitkiler için gerekli olan elementleri ve minarelleri elde etmenin doğal bir yoludur. Küllerden elde edeceğiniz organik potasyum, meyvelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
Ağaç kökenli; meşe, eğrelti otu ve ıhlamur külü, meyve ve sebze kabuklarından da; greyfurt, salatalık, patates ve portakal kabuklarından elde edeceğiniz ‘kül’de
yüksek oranda potasyum vardır. Sulama yaparken, saydığım potasyum kaynaklarından hangisini üretmek size daha kolay geliyorsa, sulama suyuna karıştırarak verirseniz, iyi sonuçlar elde etmiş olursunuz.
Meşe odunu külünde yüzde 40 (Normalde 30-35 arasıdır ancak bazı ölçümlerde 40 oranı çıkıyor)
ılhamur ağacı külünde yüzde 38
eğrelti otu külünde yüzde 30
Grayfurt kabuğu külünde yüzde 30
Patates kabuğu külünde yüzde 28
Hıyar-Portakal kabuğu külünde yüzde 25
potasyum içeriğiyle yüzünüzü güldürür.
Odun küllerinde (genel olarak) yüzde 10-25 arası kalsiyum, yüzde 1-4 arası magnezyum ve yüzde 1-3 arasında fosfor bulunur.
Bunların hangisini yapmaya karar verecekseniz, bu kabuğu kül haline getirin... Yüzde 40 ila 25 arasında potasyum oranları vardır. Yani bir kilo kül elde ettiyseniz, 400 ila 250 gram arasında potasyumu bitkilerinize verirsiniz.
Küllerin içeriğinde; fosfor, magnezyum, kalsiyum da yer aldığından bitkilerin güçlü bir kök sistemi oluşturmasında yardımcı olur. Güçlü kök sistemi, güçlü ve buna bağlı olarak da sağlıklı bir bitki oluşmasında yardımcı olacaktır.
Ancak...
Kül kuvvetli alkali özellikler gösterir. Asitliği yüksek topraklarda, iyileştirme söz konusu olurken, nötr’e yakın topraklarda sıkıntı doğurabilir, hızlı çözünürlüğüyle toprak pH’ını kısa sürede yükseltir. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürür. Türkiye topraklarının büyük bir çoğunluğu alkali özellik gösteren topraktır. Bu nedenle, külü gübre olarak kullanacaksanız, kükürtle karıştırmak, toprağın yapısındaki hızlı değişimleri minimize eder. Kükürt, külden oluşan hızlı pH yükselmesini düşürecektir.

Çok daha fazla içerik için
  / yenianadoluhaber.tarimgazetesi  

Bizi bu hesaplardan takip edebilirsiniz
Facebook =   / dogaldusuntv  
Twitter = @tv_dusun

Комментарии

Информация по комментариям в разработке