Будьте осторожны при использовании зольного удобрения II зольный настой польза золы для овощей

Описание к видео Будьте осторожны при использовании зольного удобрения II зольный настой польза золы для овощей

Basmakalıp bilgilerden uzaklaşmak ve doğrusunu anlayabilmek için dikkat edeceğimiz en önemli konu, yakılan hammaddeye göre külün bileşiminin değişebileceğidir. Yani kısaca kül kullanın dediğimiz zaman, hangi amaca yönelik uygulama yapacaksak, o külü kullanmamız gerekir.

Ancak sürekli üzerinde durduğumuz gibi, yaktığınız organik madde ne ise, içindeki besin maddesi de o oranda yükselir veya azalır. Mesela hani deniliyor ya, en değerli kül meşe odunu külüdür; Potasyum ve fosfor içeriği açısından ortalamaya bakarsak en değerli kül, eğrelti otu yapraklarının veya ayçiçeği saplarının yakılmasıyla elde edilen küldür. Çam ve huş ağacı külüyse kalsiyum içeriği açısından birinci sıradadır. Meşe külünde ise sadece potasyum daha yüksektir, ancak kalsiyum, fosfor ve magnezyum daha düşüktür.

Kül içindeki potasyumu bitkilerde kullanmak için direk toprağa katmak yerine, sulama suyu olarak kullanmak daha mantıklıdır. Çünkü; kül yüksek alkalite özelliği gösterir, toprak içinde hızlı çözünerek toprağın; kimyasal, fiziksel ve biyolojik dengesini bozabilir.

Ağaçların gövde ile kolları ve bazı meyve-sebzelerin kabuklarını yakarak kül haline getirmek, sağlıklı bitkiler için gerekli olan elementleri ve minarelleri elde etmenin doğal bir yoludur. Küllerden elde edeceğiniz organik potasyum, meyvelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
Ağaç kökenli; meşe, eğrelti otu ve ıhlamur külü, meyve ve sebze kabuklarından da; greyfurt, salatalık, patates ve portakal kabuklarından elde edeceğiniz ‘kül’de
yüksek oranda potasyum vardır. Sulama yaparken, saydığım potasyum kaynaklarından hangisini üretmek size daha kolay geliyorsa, sulama suyuna karıştırarak verirseniz, iyi sonuçlar elde etmiş olursunuz.

Odun küllerinde (genel olarak) yüzde 10-25 arası kalsiyum, yüzde 1-4 arası magnezyum ve yüzde 1-3 arasında fosfor bulunur.
Bunların hangisini yapmaya karar verecekseniz, bu kabuğu kül haline getirin... Yüzde 40 ila 25 arasında potasyum oranları vardır. Yani bir kilo kül elde ettiyseniz, 400 ila 250 gram arasında potasyumu bitkilerinize verirsiniz.
Küllerin içeriğinde; fosfor, magnezyum, kalsiyum da yer aldığından bitkilerin güçlü bir kök sistemi oluşturmasında yardımcı olur. Güçlü kök sistemi, güçlü ve buna bağlı olarak da sağlıklı bir bitki oluşmasında yardımcı olacaktır.
Ancak...
Kül kuvvetli alkali özellikler gösterir. Asitliği yüksek topraklarda, iyileştirme söz konusu olurken, nötr’e yakın topraklarda sıkıntı doğurabilir, hızlı çözünürlüğüyle toprak pH’ını kısa sürede yükseltir. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürür. Türkiye topraklarının büyük bir çoğunluğu alkali özellik gösteren topraktır. Bu nedenle, külü gübre olarak kullanacaksanız, kükürtle karıştırmak, toprağın yapısındaki hızlı değişimleri minimize eder. Kükürt, külden oluşan hızlı pH yükselmesini düşürecektir.



KÜL GÜBRESİ, GÜBRE, odun külü, odun külünün faydaları, bahçede odun külü, kül, POTASYUM GÜBRESİ, KÜL KULLANIMI, KÜL KULLANIM ALANLARI organik gübre sıvı gübre potasyum gübre organik gübre çeşitleri domates gübresi bitki gübresi organik gübre çeşitleri ve fiyatları sebze gübresi yavaş salınımlı gübre doğal gübre ağaç odunu gübresi sıvı bitki gübresi toprak düzenleyici bitki besini bitki besleme kül taban gübre çilek gübresi biber gübresi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке