Verdens farligste stoffer - 19 årige Veljko døde af opioider

Описание к видео Verdens farligste stoffer - 19 årige Veljko døde af opioider

En pusher sælger verdens farligste stoffer til 14-årige, selvom flere teenagere overdoserer med ulovlig medicin: Smertestillende piller som fentanol, tramadol og morfin. 19-årige Veljko døde af opioider. Hans mor synes i denne dokumentar ikke, politiet og samfundet fokuserer nok på opium.

Se mere doku fra TV2 ØSTJYLLAND:
   • Study Drugs - studerende doper sig ti...  

Da dokumentarist Milan Ganesan researchede til dokumentarerne om drugs, opdagede journalisten at smertestillende tabletter også bliver købt og solgt på Snap. Men hvor udbredt er misbrug med lægemidler? Hvert år dør ca. 250 af narkotika i Danmark. 85 % narko dødsfald skyldes opioider. Mange er afhængige misbrugere, men flere og flere teenagere og unge mænd og kvinder afgår også ved døden af en overdose illegal narkotisk medicin.
Det gjorde Veljko Djuric, en dansk dreng på 19 år med serbiske rødder. Drengen døde, da han og en ven eksperimenterede med Doltard morfin i Silkeborg. Veljko troede, han var udødelig og var ikke bange for noget. Dokumentaristen møder Veljkos mor, der fortæller historien om sin afdøde søn. Moren synes ikke, politi eller politikere har fokus på receptpligtig medicin.
Opioider er naturlige eller kemisk fremstillede medikamenter, der bedøver smerte i menneskers centrale nervesystem. Opioiderne kan behandle alt fra en brækket arm til vedvarende smerter hos en kræftpatient. Rusmidlet overstrømmer kroppens opioidreceptorer i nervesystemet, hvilket eliminerer pine og angst. Det er især farligt, når receptorerne i hjernestammen overstrømmes. Det kan føre til vejrtrækningsproblemer eller overdosis. Der er stor forskel på potens i forskellige opioide rusmidler og på, om man tager 30 milligram Tramadol (dolol), Oxycontin eller fx Doltard morphin. Effekten varierer også, om tabletterne spises eller knuses og sniffes for at blive høj. Er man samtidig beruset af alkohol eller sløvende præparater, bliver det især en livsfarlig cocktail. Det er uerfarne brugere ikke altid klar over.
Andre smertelindrende midler fra opium i valmuer er Tapenthadol, Metadon, Ketobemidon, Pethidin og Fentanyl. Sidste opiat er 50 gange stærkere end heroin og skabte en opioidkrise i USA, hvor 130 personer hver dag går bort af dette lægemiddel. Lægemidlet er nu kommet til DK. 10 mennesker blev dræbt af Fentanyl i 2018. I Sverige er 369 slået ihjel af opiumstoffet på tre år.
Vi møder en anonym opioid pusher, der tjener på at sælge Tramadol, Oxycodon og hostesaft med Kodein. Pusherne køber stofferne billigt på dark web og sælger med stor fortjeneste. Tramadol koster fx 2-300 kroner for 200 mg, mens 80 mg Oxy koster 250 kroner. Det danske marked vokser, og dealeren sælger mest til teenage unge, selv 14-årige. Som dealer instruerer han kunder i at tage pillerne. Han anbefaler én pille på 200 mg som start, men mener sagtens, man kan tage to-tre piller. Han kalder sig mønsterelev i skolen. Pusheren lader sig ikke påvirke af overskrifter om en teenager død af at overdose. ”Det kan ske for alle”.
Eva Aggerholm Sædder (overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital) siger dog, det kan være livsfarligt med blot én tablet. Ifølge lægen er unge sjældent klar over, hvad de doper sig med. Er man ej vant til opiater, skal der kun lidt til at dræbes af stoffet. Overlægen mener, vi må stoppe det illegale marked, og at sundhedsvæsenet bør reducere ordination og udskrivelse af stærke opioider.
”Jonathan” er tidligere misbruger af Tramadol, Kodein og Oxycontin (et syntetisk stof af thebaine fra opiumsvalmuen). Han fandt det mindre dramatisk, når et rusmiddel medicineres som analgetisk præparat til stærke smerter og terminale patienter. Manden beskriver, at man får det lækkert. Det summer rart i hele kroppen. Interviewet giver ham lyst til euforiserende stoffer.
Michael Lodberg er daglig leder hos Antidote Danmark og forebygger dødstilfælde fra overdosis hos stofmisbrugere. Blandt overdoser på hospitalet har opiater størst stigning. Ifølge lederen er opiumstoffer mere udbredt i Jylland og Bornholm end København, og politikerne gør ikke nok. Antidotes løsning er en næsespray til 250 kr., der ved at sprøjte naloxen i næsen nedsætter overdosernes dødelighed op til 50 % ved at skubbe opiaterne væk fra receptorerne i hjernen. De ønsker naloxene spray på gaden ligesom hjertestartere. Lodberg fandt tre påvirkede unge på en bænk med hovedet på bordet blandt kanyler. Han vækkede de to drenge, men en ung kvinde i midten var livløs. Han lagde pigen ned og gav kvinden modgift og ringede 112. Hjerteløbere og en ambulance kom og reddede livet på den 26-årige pige.

Vi håber, du kan lide dokumentaren om opioider. Når du har set vores dok, ligger der flere dokumentarer og serier på vores YouTube-kanal. Subscribe her:    / @tv2stjylland899  

TV2 ØSTJYLLAND: Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке