Borsa'da kazanmak için psikoloji yönetimi şart! Borsa'da psikoloji yönetimi nasıl olmalı?

Описание к видео Borsa'da kazanmak için psikoloji yönetimi şart! Borsa'da psikoloji yönetimi nasıl olmalı?

Kanaliz ekranlarından herkese merhaba! Yeni bir video ile yine sizlerle beraberiz. Bu hafta sizlere Al/Sat İşlemlerinde Psikoloji Yönetiminden bahsedicez. Yeni başlayanlar genelde analize odaklanır, ancak profesyoneller üç boyutlu bir alanda çalışır. Kendi duygularının, ticaret psikolojisinin ve kitle psikolojisinin farkındadırlar. Ticaretin psikolojisi genellikle görmezden gelinir, ancak profesyonel bir trader’ın başarısının çok önemli bir bölümünü oluşturur. Bu sebeple duygularınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmek ve ticaret psikolojinizi geliştirmek için bu konuyu ele aldık. Ticaret psikolojisi, menkul kıymet alım satımındaki başarıyı veya başarısızlığı etkileyen, tipik bir trader’ın işlem yaparken karşılaşacağı, tüm duyguları ve zihinsel durumu içeren geniş bir kavramdır. Al/Sat işlemlerini yaparken öfke, aşırı güven, kaygı, korku, şüphe, açgözlülük gibi daha birçok duygunun etkisi altında kalırız. Bu duygulardan bazıları olması gereken faydalı duygularken, bazıları da kontrol altında tutulması gereken zararlı duygulardır. Bundan dolayı ticaret psikolojisi karmaşıktır ve profesyonelleşmek biraz zaman ister.
Ticaret psikolojisi, bir trader’ın ticari faaliyetlerini etkileyen karakterinin ve davranışlarının çeşitli yönlerini temsil eder. Finansal piyasalarda başarılı bir şekilde işlem yapabilmek için birçok vasıf gereklidir. Bir şirketin temellerini değerlendirme ve bir hisse senedinin eğiliminin yönünü belirleme gibi hususları içerir. Ancak bu teknik becerilerin hiçbiri, kişinin zihniyeti kadar önemli değildir. Ticaret psikolojisi, başarıyı belirlemede bilgi, deneyim ve beceri gibi diğer özelliklerden daha önemli bir konumdadır. Sağlam bir ticaret psikolojisine sahip olmak için bazı temel prensipler bulunmaktadır. Duygu yönetimi bunların başında gelmektedir. Ticaret psikolojisi, öncelikle hem açgözlülüğün hem de korkunun etkisi olarak tanımlanır. Açgözlülük, çok fazla riski kabul ediyor gibi görünen kararları yönlendirir. Açgözlülüğün üstesinden gelmek kolay değildir. Genellikle daha iyisini yapma, biraz daha fazlasını elde etme içgüdüsüne dayanır. Bir trader bu içgüdüyü tanımayı öğrenmeli ve kaprislere veya içgüdülere göre değil, rasyonel düşünceye dayalı bir ticaret planı geliştirmelidir. Korku, riskten kaçınan ve çok az getiri sağlayan kararları yönlendirir. Çoğu trader, piyasalarda olumsuz bir gelişme yaşandığında doğal olarak korkar ve aşırı tepki verir. Daha fazla risk almaktan kaçınarak nakitte beklemeyi tercih eder. Bu, onu belli kayıplardan koruyabilir belki ama çoğu kazanç fırsatını da kaçırmasına neden olabilir. Korku ve açgözlülüğün dışında kararlarımızı etkileyen heyecan, aşırı güven, gerginlik, kaygı gibi daha birçok duygu bulunmaktadır. Birçok trader, ticaret psikolojisinin olumsuz etkilerini, olumlu yönlerinden daha fazla yaşamaktadır. Örneğin kaybetme korkusu çok arttığında, zararda olan işlemleri erken kapatmak veya kaybetme korkusu açgözlülüğe dönüştüğünde, zararı bir an önce kapatmak için, pozisyonlarda kaldıraç kullanmak şeklinde görülebilir. Bu sebeple ticaret duygularını yönetmek, portföyü büyütmekle sıfırlamak arasındaki ince bir çizgi olabilir.
Finansal piyasalarda yaygın olarak görülen diğer bir korku türü ise kaçırma korkusudur. Bu, piyasalardaki büyük bir fırsatı kaçırma korkusu olarak karşımıza çıkar ve birçok trader’ın kariyeri boyunca yaşayacağı ortak bir sorundur. Kaçırma korkusuna sahip bir trader’ın deneyimi, açgözlülük ve heyecan alışları ile korku ve kaygı satışları arasında tekrarlayan bir döngüden ibaret olabilir. Kötü yönleri yönetirken psikolojinin olumlu yönlerinden yararlanmayı başaran traderlar, finansal piyasaların oynaklığını idare etmek ve daha iyi bir trader olmak için daha iyi konumdadırlar. Traderların çoğu işlemlerinde benzer hataları yapar. Ancak bu hataların arkasındaki mantık anlaşılabilirse, işlem kayıplarında yaşanacak kartopu etkisi, mümkün olduğunda sınırlanabilir. Yaygın alım satım hatalarından bazıları; çok sayıda alım satım, aşırı alım satım boyutları ve kaldıraçlı işlem yapmaktır.
Açgözlülük, özellikle yeni başlayan traderların kapıldığı en yaygın duygulardan birisidir. Açgözlülük, mantığı devre dışı bıraktığı için tehlikeli bir durumdur. Bazen traderlar daha çok kazanmak veya önceki kayıplarını telafi etmek için aşırı kaldıraç kullanırlar. Söylemesi yapmaktan daha kolay olsa da, yatırımcıların işlem yaparken açgözlülüğü nasıl kontrol edeceklerini anlamaları çok önemlidir. Ticarette tutarlılık, bir trader’ın bir dizi ticaret prensibine göre sürekli / tekrarlayan doğasını ifade eder. Bu bağlılık, trader’ın uygun risk yönetimini sürdürürken 'aşırı ticaretten' kaçınmasını sağlar. Bir stratejinin takip edilmesi, teknik ve temel analiz, aşırı işlemden kaçınma, uygun risk yönetimi, işlemlerin takibi ve incelenmesi tutarlı bir ticaretin başlıca özellikleri arasında gösterilebilir.

Kaynakça;
https://www.dailyfx.com/
https://www.investopedia.com/

Комментарии

Информация по комментариям в разработке