Η Αρχαία Λισσός και η Εορτή του Αγίου Κήρυκου και Αγίας Ιουλίτας

Описание к видео Η Αρχαία Λισσός και η Εορτή του Αγίου Κήρυκου και Αγίας Ιουλίτας

Με την ευκαιρία που μιά ομάδα Φίλων πεζοπορήσαμε στις 14 και 15 Ιούλη 2024 από τη Σούγια στο Χώρο της Αρχαίας Λισσού , προσκυνητές ενός διαφορετικού Αγίου που μαρτύρησε πολύ μικρός μαζί με τη Μητέρα του .
Μητέρα και Γιος λοιπόν μαρτύρησαν για την πίστη τους και ανακηρύχθηκαν Άγιοι από την Εκκλησία.
Η Ιουλίττα καταγόταν από το Ικόνιο και μαζί με τον τρίχρονο Γιό της Κήρυκο κατέφυγαν , κατά τον διωγμό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305), πρώτα στη Σελεύκεια και στη συνέχεια στην Ταρσό, όπου τους συνέλαβαν. Και τον μεν Κήρυκο ο τοπικός ηγεμόνας Αλέξανδρος του συνέτριψε το κεφάλι στα σκαλιά του παλατιού, επειδή τον άκουσε να ψελλίζει το όνομα του Ιησού, τη δεν Ιουλίττα την αποκεφάλισε.
Απολυτίκιο
Η καλλιμάρτυς του Χριστού Ιουλίττα, συν τριετεί αμνώ αυτής τω Κηρύκω, δικαστού προ βήματος παρέστησαν φαιδρώς, εύτολμοι κηρύττοντες. την χριστώνυμον κλήσιν, άμφω μη πτοούμενοι, απειλάς των τυρράνων και στεφηφόροι νυν εν ουρανοίς, αγαλλιώνται, Χριστώ παριστάμενοι.
Συνδυάσαμε και τις δύο μας ιδιότητες , πεζοπόροι και προσκυνητές στη χάρη και στην εκκλησία του Αγίου Κήρυκου που είναι κτισμένη στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 4ου-5ου αιώνα και στους τοίχους του υπάρχουν εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη από κτίρια της αρχαίας πόλης. Εορτάζει στις 15 Ιουλίου, μαζί με αρκετούς προσκυνητές που συρρέουν ευλαβικά.
Η Αρχαία Λισσός.
Η αρχαία Λισσός ήταν επίνειο της Αρχαίας Ελύρου, ήταν κτισμένη σε μια μικρή κοιλάδα ανάμεσα στην αρχαία Συία (σημερινή Σούγια) και την Παλαιόχωρα. Ήκμασε από τα Ελληνιστικά χρόνια έως και τον 9ο αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. Ήταν διάσημη για το Ασκληπιείο της, όπου ασθενείς από όλη την Κρήτη και όχι μόνο έρχονταν για να θεραπευτούν από τα ιαματικά λουτρά του.
Εκεί ακόμη είδαμε τα ψηφιδωτά πατώματα του ναού του Ασκληπιού με απεικονίσεις ζώων, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό. Κάναμε μια βόλτα στην εντυπωσιακή κοιλάδα της Λισσού, καθώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με αρχαία ερείπια, όπως κιονόκρανα, βάσεις κτιρίων και κομμάτια μαρμάρων.
Είδαμε και το ρωμαϊκό νεκροταφείο με τους καμαροσκέπαστους τάφους αλλά και απομεινάρια από το Ρωμαϊκό Ωδείο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα . Στην περιοχή βρέθηκαν δεκάδες αγάλματα και νομίσματα της Λισσού, στοιχεία που δείχνουν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η πόλη. Τα κυριότερα είναι τα αγάλματα της Θεάς Υγείας, του Ασκληπιού και του Πλούτωνα, που σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Η πρόσβαση στην αρχαία Λισσό γίνεται είτε από το μονοπάτι Ε4 από την Παλαιόχωρα ή μέσω του φαραγγιού της Λισσού, που ξεκινάει από τη Σούγια, είτε με βάρκα από τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα που μας αφήνει στην όμορφη παραλία του Αγίου Κήρυκου, αλλά και μέσω χωματόδρομου από το Προδρόμι.
Φέτος ο Εορτασμός ήταν λιτός αφού λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των κάπως δυνατών ανέμων και μετά από σχετική οδηγία έπρεπε να εγκαταλείψουμε το χώρο για τη Σούγια και να επανέλθουμε ανήμερα της Εορτής για τον πανηγυρικό εορτασμό. Ωστόσο με την ευχή του πρωτοστατούντος Πατέρα Παναγιώτη ελπίζουμε του χρόνου οι συνθήκες μα είναι κατάλληλες για τη διαμονή μας και τον εορτασμό με τα πατροπαράδοτα Κρητικά έθιμα όπως είθισται κάθε χρόνο.
Αντώνιος Καλατζάκης
15 Ιούλη 2024

Комментарии

Информация по комментариям в разработке