Osman Müftüoğlu | Saç Dökülmesine Çare Var!

Описание к видео Osman Müftüoğlu | Saç Dökülmesine Çare Var!

Saç dökülmesi çok sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Pek çok nedeni var. Ama zannediyorum son yıllardaki bu ani artışın arkasında kullandığımız ilaçların, toksik maddelerin, gıda katkılarının ama her şeyden önce kötü şampuanların, kötü saç boyalarının ve kötü saç kremlerinin de önemli bir katkısı olmalı. Kadınlarda da erkeklerde de saç dökülmesi günün önemli bir problemi oldu.

Peki bunun arkasında bir sağlık sorunu var mı? Az da olsa bazı sağlık sorunlarının saç dökülmesini hızlandırabileceğini biliyoruz. Mesela polikistik over sendromu olan genç hanımlarda alında erkek gibi saç açılması olurken yüzde kıllanma, tüylenme meydana geliyor. Örneğin tiroid yetersizliği olan erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi hatta saçlarla beraber kaş dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyoruz. Bazı mantar hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, bazı bağ dokusu hastalıklarında da saç dökülebiliyor ama çoğu zaman saç dökülmesi bizim beslenme hatalarımızdan da ileri gelebiliyor.

Peki nedir?
Hangileridir o beslenme hataları ve nasıl düzelteceğiz?

Demir eksikliği bilinen en önemli beslenme hatalarından biri. Bunu biotin eksikliği, çinko eksikliği, D vitamini eksikliği, omega 3 eksikliği, B12 eksikliği ve kolajen eksikliği izliyor.

İsterseniz gelin bu eksikliklere tek tek kısaca bir göz atalım. Nasıl düzelteceğiz onları anlamaya çalışalım.

Demir eksikliği erkeklerden çok kadınları ilgilendiren bir problem. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar adet görmeye başladıktan menopoza girdikleri döneme kadar demir eksikliği ile çok sık karşılaşıyor. Ve bu demir eksikliği saçların gücünü kuvvetini azaltıyor, saç dökülmesi ihtimalini artırıyor.Zaten bu nedenle de tecrübeli doktorlar, demir eksikliği nedeniyle oluşan saç dökülmelerinde problemi demir eksikliğini gidererek çözme yoluna gidiyorlar. Bunun için kandaki demir seviyelerini tahlil ediyorlar, ferritin seviyelerine bakıyorlar, eksikliği belirleyip demir takviyeleriyle sorunu çözme yolunu araştırıyorlar.

Peki sadece demir eksikliği mi?
Hayır. Biraz önce de söyledim.

B12 eksikliği de saç olgunlaşmasında, saç ? olgunlaşmasında folik asit ile beraber önemli bir parametre. Bu nedenle saç dökülmesi olanlarda doktorlar folik asit düzeylerine ve B12 düzeylerine bakıyorlar, eksikse B12’yi 500’ün, folik asiti de 10-12’nin üzerinde tutmaya gayret gösteriyorlar.
Diğer taraftan demir eksikliği ve B12, folik asit eksikliği kadar kolajen eksikliğinin de saç döken bir problem olduğunu biliyoruz. Kolajen konusunu başka bir YouTube videomuzda enine boyuna tartışacağız ama hemen şunu söyleyelim: saçlarınızın, tırnaklarınızın, kirpiklerinizin olgunlaşması için de kolajene ihtiyacınız var. Kolajen kazanmanız yeterli değilse, saçlarınız daha kolay dökülüyor.

Peki başka?
Omega 3 eksikliği de saçların parlak, gür, sağlam, dirençli olmasını azaltabilen bir problem. Omega 3 eksikliğini de gidermek bu nedenle önemli, etkili bir faktör ama saç vitamini olarak bildiğimiz biotin eksikliği en sık karşılaştığımız sorun. Bilhassa genç hanımlarda biotin eksikliğine bağlı saç dökülmesiyle çok sık karşılaşıyoruz. Biotin kanda ölçülebiliyor. Biotin seviyelerinin 300’ün altına düşmemesi gerekiyor. 200 kritik hudut. Mümkünse 500-700 aralığında tutmakta da fayda var. Bu nedenle ben “Saçım dökülüyor” diyen her hanımefendinin gidip bir biotinini ölçtürmesi, eksikse bir biotin takviyesinden faydalanma yollarını araştırmasında fayda var.

Son olarak D vitamini eksikliğinin de saç dökülmesine yol açabileceğini bir kenara not etmenizi hatırlatırım. Bitmedi.
Son sırada da çinko var. Çinkonuz 15’in üzerinde olsun. Çünkü çinko eksikliği de demir eksikliği kadar önemli bir saç dökülmesi nedeni.

Özeti şudur efendim: Saçınız dökülüyorsa demirim, çinkom, D vitaminim, omega 3’üm, B12’im, kolajenim yeterli düzeyde mi lütfen araştırınız. Anlaşılan o ki saç dökülmesi çaresi olan bir problem. Yeter ki araştırın. Yeter ki doğruyu araştırın, doğruyu bulmaya gayret edin.

Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bol saçlı günler diliyorum.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Комментарии

Информация по комментариям в разработке