Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türkiye’ye pilot yetiştiriyor

Описание к видео Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türkiye’ye pilot yetiştiriyor

Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce lisans eğitimi onaylı ilk ve tek üniversite olan Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin Pilotaj Bölümü'nden mezun olan öğrenciler, hava yolları şirketlerinde en az 27 bin lira maaşla ikinci pilot olarak göreve başlıyor. Üniversitenin öğretmen pilotlarından Erdoğan Böcü, Türkiye’de 700’e yakın yabancı pilotun uçuş yaptığını ve bu konuda büyük ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Okulumuz ücretsiz olduğu için öğrenci maliyetlerinin de yüksek olmasından dolayı, üniversite sınavlarındaki ilk 5 bine girerek tercih yapanlardan sadece 15’ini alabiliyoruz. Nisan ayında mezun olan pilotlarımız şu anda 27 bin lira maaşla işe başladılar” dedi.

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nden geçen yıl ayrılarak kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Elektrik Elektroniği, Hava Trafik Kontrol, Havacılık Yönetimi, Pilotaj ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümleriyle Türkiye’nin havacılık anlamındaki ihtiyacını karşılamak için personel yetiştiriyor. Yaklaşık 30 yıl önce Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan ve eğitimlerine Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak devam eden okulda şuana kadar 450 kadar pilot yetişirken, mezunlar Türkiye’nin önde gelen havacılık şirketlerinin yanı sıra yurtdışındaki şirketlerde de pilotluk yapıyor.

TÜRK PİLOT AÇIĞI VAR

Türkiye’de 700 kadar yabancı pilotun uçuş yaptığını ve Türk pilotlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretmen pilotlarından Erdoğan Böcü, öğrencilerin ilk 13 saatlik uçuş eğitiminin ardından okul bünyesindeki uçaklarla uçuş yapmaya başladıklarını söyledi. Özel okullarda pilot eğitimlerinin yıllık 100 bin liraya varan ücretle verildiğini anlatan Böcü, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü lisans eğitimi onaylı ilk ve tek üniversite olduğunu belirterek, “Şuanda Türkiye’de 700’e yakın yabancı pilot uçuş yapıyor. Yani çok büyük bir ihtiyaç var. Bu ihtiyacı karşılamak zorundayız. Ama okulumuz ücretsiz olduğu için öğrenci maliyetlerinin de yüksek olmasından dolayı, üniversite sınavlarındaki ilk 5 bine giren öğrenciler burayı tercih edebiliyor. 30 yılda 450’ye kadar mezun verdik, üniversite öğrencilerinin yanında Türk Hava Yolları’nın ihtiyaç duyduğu kursiyere eğitimler de veriyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün pilotlara ihtiyacı vardı, onların da eğitimlerini burada verdik. Okulumuzda 15 kadar yetki belgesi var, bunlarla birlikte ihtiyaç duyulan tüm eğitimleri burada verebiliyoruz. Bölümümüzde Türkiye’ye ciddi anlamda pilot yetiştiriyoruz diyebiliriz. Öğrenci maliyetleri yüksek olduğu için 15 öğrenci alabiliyoruz. Diğer okullar ücretli olduğu için öğrenci sayısı daha yüksek” dedi.

13 SAATLİK EĞİTİMİN ARDINDAN UÇUŞA BAŞLIYORLAR

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj bölümündeki öğrencilerin ilk 13 saatlik eğitimlerinin ardından hemen uçuşlara bağladığını ifade eden eğitmen pilot Erdoğan Böcü, “Öğrencilerimiz ilk yalnız uçuşlarını 13 saatlik eğitimlerinin ardından yapıyorlar. İkinci aşamada aletlerle kötü havalarda, sorumlu ortamlarda nasıl uçuş yapabileceklerini öğretiyoruz. Bunda simülasyon cihazları kullanıyoruz. Tüm doğal koşulları oluşturabilirsiniz, dilediğiniz hava alanından kalkış yapabilirsiniz. Örneğin Türk Hava Yolları bugün 324 noktaya uçuş yapıyor. Her yer farklı öğrencileri bununla hazırlıyoruz. Aynı zamanda müthiş bir tecrübe kazandırmış oluyoruz. Hava yolu şirketleri öğrencilerimizi takip ediyorlar” diye konuştu. #haber #gündem #sondakika

Комментарии

Информация по комментариям в разработке