Hayatını Değiştirecek 3 Sırlı Kelime - İktiran İllet İltibas - Lem'alar 17. Lem'a

Описание к видео Hayatını Değiştirecek 3 Sırlı Kelime - İktiran İllet İltibas - Lem'alar 17. Lem'a

Bu 3 sırlı kelimeyi öğrendiğinizde hayatınız değişecek.
Allah neden sebep perdesini koydu?
Bu ders İmanınızı kuvvetlendirecek.
İyi Seyirler…

Lemalar 📘 Video Serisi için tıklayın 👇🏻
   • Lemalar 📘  

00:00 Giriş
00:47 Manevi Ve Maddi Alemdeki Bozukluk
03:18 Edimsel Koşullanma
05:30 İktiran - İllet - İltibas
08:31 Asıl Sebep Kim?
18:03 Allah Sebepleri Neden Yarattı?
19:30 Ölüme Perdeler Nelerdir?
26:01 Risale-i Nur Bölümü (17.lema 13.nota 4.mesele)
27:41 Kainatı İnceliyoruz (Portakal)
33:39 Gaflet Perdesi
35:19 Nimet - İn'am - Mün'im
40:53 Adem Yokluk

Hayırlara vesile olmak, daha fazla insana ulaşabilmek için "KATIL" butonu ile bize destek olabilirsiniz -    / @hayalhanem  

Hayalhanem;
Facebook:   / hayalhanemmersin  
X:   / hayalhanemersin  
Instagram:   / hayalhanemmersin  

Mehmet Yıldız;
Facebook:   / mehmedimyldz  
X:   / mehmedimyldz  
Instagram:   / mehmedimyldz  

Bize Ulaşın:
Yurtiçi ve yurtdışından iletişim için;
+90 (538) 043 78 78
+90 (530) 221 03 31
[email protected]

Risale-i Nur'da geçen kısım;
Lemalar, 17. Lema, 13. Nota, 4. Mesele
On Yedinci Lema, On Üçüncü Nota, Dördüncü Mesele

Esbab-ı zâhiriye eliyle gelen nimetleri o esbab hesabına almamak gerektir. Eğer o sebep ihtiyar sahibi değilse (meselâ hayvan ve ağaç gibi), doğrudan doğruya o nimeti Cenâb-ı Hak hesabına verir. Madem o lisan-ı hal ile Bismillâh der, sana verir. Sen de Allah hesabına olarak Bismillâh de, al.
Eğer o sebep ihtiyar sahibi ise, o Bismillâh demeli, sonra ondan al. Yoksa alma. Çünkü وَلاَ تَاْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللهِ عَلَيْهِ 1 âyetinin mânâ-yı sarihinden başka bir mânâ-yı işarîsi şudur ki: "Mün'im-i Hakikîyi hatıra getirmeyen ve Onun namıyla verilmeyen nimeti yemeyiniz" demektir.
O halde, hem veren Bismillâh demeli, hem alan Bismillâh demeli. Eğer o Bismillâh demiyor, fakat sen de almaya muhtaçsan, sen Bismillâh de, onun başı üstünde rahmet-i İlâhiyenin elini gör, şükürle öp, ondan al. Yani, nimetten in'âma bak, in'amdan Mün'im-i Hakikîyi düşün. Bu düşünmek bir şükürdür. Sonra o zâhirî vasıtaya istersen dua et; çünkü o nimet onun eliyle size gönderildi.
Esbab-ı zâhiriyeyi perestiş edenleri aldatan, iki şeyin beraber gelmesi veya bulunmasıdır ki, iktiran tabir edilir, birbirine illet zannetmeleridir. Hem birşeyin ademi, bir nimetin mâdum olmasına illet olduğundan, tevehhüm eder ki, o şeyin vücudu dahi o nimetin vücuduna illettir. Şükrünü, minnettarlığını o şeye verir, hataya düşer. Çünkü bir nimetin vücudu, o nimetin umum mukaddemâtına ve şerâitine terettüp eder. Halbuki o nimetin ademi, birtek şartın ademiyle oluyor.
Meselâ, bir bahçeyi sulayan cetvelin deliğini açmayan adam, o bahçenin kurumasına ve o nimetlerin ademine sebep ve illet oluyor. Fakat o bahçenin nimetlerinin vücudu, o adamın hizmetinden başka, yüzer şerâitin vücuduna tevakkufla beraber, illet-i hakikî olan kudret ve irade-i Rabbâniye ile vücuda gelir. İşte bu mağlâtanın ne kadar hatası zâhir olduğunu anla ve esbabperestlerin de ne kadar hata ettiklerini bil.
Evet, iktiran ayrıdır, illet ayrıdır. Bir nimet sana geliyor. Fakat bir insanın sana karşı ihsan niyeti o nimete mukarin olmuş. Fakat illet olmamış. İllet rahmet-i İlâhiyedir. Evet, o adam ihsan etmeyi niyet etmeseydi o nimet sana gelmezdi, nimetin ademine illet olurdu. Fakat, mezkûr kaideye binaen, o meyl-i ihsan, o nimete illet olamaz. Ancak yüzer şerâitin bir şartı olabilir.

#illet
#iktiran
#iltibas
Boyanmak
Gerektirmek
İllet
Sebepsonuçtevekkül

Комментарии

Информация по комментариям в разработке