Slatina, capitala călușului românesc (2024)

Описание к видео Slatina, capitala călușului românesc (2024)

Slatina a revenit pe 4 iulie 2024, capitala călușului românesc odată cu deschiderea celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului „Călușul Românesc”.


Dansul Calusarilor vine din cele mai vechi timpuri , a fost legat de originea și vechiul cult al Soarelui si este practicat în sudul țării, dar și în Moldova de Rusalii.
În magia lor de dans există un moment în care unul dintre artiștii interpreți sau executanți scutură steagul de alunecare. Acele piese sunt inițiate de un ritual secret, bine păstrate pentru a fi vrednic de a juca acest dans.
Calusarii joacă în timpul Rusaliilor timp de două până la trei săptămâni , calusarii merg în sate pentru a vindeca bolnavii cu puterea pe care au câștigat-o. Prin acest dans se protejează oamenii, bovinele și culturile de forțele răului
Rusaliile sunt un fel de iele care danseaza, deosebit de frumos, noaptea, in cerc, in aer sau pe pamant. Daca sunt vazute de un muritor sau calca pe locul in care au dansat (acolo unde iarba este arsa) se imbolnaveste grav. Rusaliile pot lua mintile oamenilor, acestia cazand intr-un fel de transa care nu poate fi vindecata de medici, ci doar prin dansul calusarilor.
Mai intai se identifica spiritul bolii de catre vataful calusarilor. Apoi vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul din calusari. Calusarul atins cade la pamant, preluand astfel asupra lui raul care iese din cel bolnav.
Acest dans si-a pierdut in timp semnificatia magica, devenind un dans care se caracterizeaza prin forta, agilitate, ritm. Un dans asemanator se joaca in sud-vestul Egiptului, de catre locuitorii din oaza Kharga. Exista mici deosebiri de coregrafie si de costum; costumele dansatorilor egipteni nu sunt la fel viu colorate.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке