Hakan Yücefer ile “Nesne Yönelimli Ontoloji: Eleştirel Bir Giriş” | Moderatör: Kurtul Gülenç

Описание к видео Hakan Yücefer ile “Nesne Yönelimli Ontoloji: Eleştirel Bir Giriş” | Moderatör: Kurtul Gülenç

Moderatör: Kurtul Gülenç

Konuşmacı: Hakan Yücefer

25 Ocak Çarşamba akşamı, #TESAK Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nde Kurtul Gülenç’in konuğu Hakan Yücefer’di. Hem dünyada hem Türkiye’de felsefe alanında çok ilgi çeken “Nesne Yönelimli Ontoloji”leri konuştuk.

Hakan Yücefer: “Her zaman aynı şeyleri savunmasalar da günümüzde bazı belirli filozoflar, ortak bir hissiyatı sergiliyorlar diyebiliriz. Bu ortak hissiyatın merkezinde de bir tür gerçekçiliğe dönüş kaygısı yatıyor. Bu çoğul ama ortaklık da barındıran manzarayı adlandırmak için birçok şemsiye kavram önerildi. Bunların en yaygınları şöyle sıralanabilir: Yeni Gerçekçilik, Yeni Materyalizm, Spekülatif Materyalizm ya da Spekülatif Gerçekçilik, Nesne Yönelimli Ontoloji ya da Nesne Yönelimli Metafizik. Bu manzaranın önde gelen filozoflarının birkaçının ismi de, Graham Harman başta olmak üzere, Quentin Meillassoux, Maurizio Ferraris, Markus Gabriel, Timothy Morton, Manuel DeLanda, ki hepsinin en az bir kitabı Türkçeye çevrildi. Bir de Tristan Garcia, Ian Bogost, Levi Bryant gibi henüz Türkçeye çevrilmeyen başka figürler var. Bu kişilerle ortak kaygılar taşıyan bir filolog figürü olarak Türkiye’den Çetin Balanuye’yi de son iki kitabıyla buraya ekleyebiliriz.

Çağımızda felsefenin belli bir momentindeyiz dedik. Her moment, belirli bir felsefi zorunluluğa, belirli bir beklentiye karşılık gelir. Bu sözünü ettiğim gerçekliğe dönüş momentini, hamlesini de aslında bekliyorduk. Kıta felsefesinin altmışların ortasından itibaren sergilediği aşırı sofistike üretimden sonra, yani Derrida, Lacan, Lyotard, Deleuze ve diğerlerinden sonra, basitliğe, yalınlığa, daha dolaysız bir düşünceye, ‘somutluğa’ bir dönüş olmasını bekliyorduk. Çağdaş Fransız felsefesiyle bir tür hesaplaşma ve vedalaşma olmasını da bekliyorduk. Bu yeni filozoflar aslında biraz bunu yapıyorlar; ama bu momenti yeterince üstlenebildiler mi, bunun ardında yatan felsefi beklentiyi yeterince karşılayabildiler mi, dönülmesi gereken ontoloji ya da beklenen gerçekçilik böyle mi olmalıydı? Bunlar tartışılması gereken, ama bu tartışmanın menzili dışında kalan sorular.”

#KurtulGülenç #HakanYücefer

Комментарии

Информация по комментариям в разработке