Aşık Reyhani-Ben (UH)

Описание к видео Aşık Reyhani-Ben (UH)

Aşık Reyhani-Ben (UH)

Söz & Müzik: Aşık Reyhani

Arzuhalci bir arzuhal yaz bana
Açacağım felek ile dava ben
Kahpe felek her ne yapsa az bana
Hep almışım bu hayattan hava ben

Hain arkadaşla gitmen yolumdan
Dar günümde tutamazsın elimden
Ben tutarım sen alırsın elimden
Daha senle gider miyim ava ben

Kurban olam tabiplerin diline
Haber yazsın nazlı yarin eline
Tam uğrasın rüzgar değsin dalına
Neyleyim ki kuramadım yuva ben

Dünya benim için değil eğlence
Olmadı bağrımca gül gonca gonca
Davul dernek bana oldu işkence
Bir gün yaşamadım seve seve ben

Reyhani'yim suni çiçek oldumsa
Açılmadan sararıp da soldumsa
Muradıma erişmeden öldümse
İstemedim musallada dua ben

* * *

Aşık Reyhani

1932-2006. Hasankale’nin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz’dır. Okula gitme olanağı bulamadı. Ancak okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi.

İran’dan göçen babası önce Kars’a daha sonra Erzurum’a yerleşti. Reyhani, küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıkları dinleyerek, hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok türkülü hikaye öğrendi. Yaklaşık 18 yaşından sonra da kendisi yazmaya ve söylemeye başladı. Bu dönemlerde rüyasında gördüğü bir kıza aşık oldu. Kısa bir süre sonra da kızı kaçırdı. Ancak bu birliktelik uzun sürmedi.

Aşık Reyhani, bu dönemden sonra Dertli mahlasıyla şiirler yazmaya, türkü söylemeye başladı. Ancak çok geçmeden, Bayburtlu Hicrani (1908-1970) tarafından Reyhani mahlası verildi.

Aşık Reyhani eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri (1886-1951), Nihani (1885-1967), Cevlani (1900-1975), Efkari (1900-1980) ve Gülistan (1900-1972) gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.

İran’dan Avrupa’ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980’li yılların başında Erzurum’da bulunan Doğu Ozanları Derneği başkanlığına getirildi.

Aşık Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD’nin Michigan Üniversitesinde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.

Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmalarda yaralan, çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani’nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı »Alvarlı Reyhani« (1962), »Böyle Bağlar« (1966), »Kervan« (1988), bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan »Şu Tepenin Arkasında« adlı kitapları, Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan »Aşık Yaşar Reyhani« (1997) ve Yusuf Polatoğlu tarafından hazırlanan »Mızrabın Istırabı, Aşık Reyhani-Hayatı ve Şiirleri« (2003) adlı kitaplar bulunmaktadır.

Aşık Reyhani Bursa’da öldü ve orada toprağa verildi.

* * *

Burada yer alan veriler EskiDevir kanalındaki orijinal link kaynağı belirtilmediği sürece kullanılamaz.
Başka ortamda aktarılacak video ve müziklerde hiçbir değiştirme, kesme ve/ya ekleme yapılamaz.
Bu şartlar yerine getirildikten sonra ve ticari amaç olmaksızın alıntı yapılabilir.
Aksi durum telif ihlali sayılır. Burada kastedilen telif, eserlerin üzerinde bir hak talebi değil, sadece buradaki sunumla ilgilidir.
Eserlerin ticari hakları ilgili özel ve/ya tüzel kişilerin kendilerine aittir. Bir ihtilaf çıkması durumunda kendileriyle veya yasal temsilcileriyle bağlantıya geçilmelidir.

http://BekirKaradeniz.com
http://bekirkaradeniz.com/index.php/b...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке