Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud: voetbalvrienden samen voor de klas - Sander OpPad Westfriesland

Описание к видео Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud: voetbalvrienden samen voor de klas - Sander OpPad Westfriesland

Ze hadden elkaar al wel vaker gesproken in Enkhuizen, de Joodse Jules (38) en Palestijnse Mahmoud (32). En als de oorlog in Gaza begint, spelen ze al een tijdje voetbal samen bij de recreanten van S.V. Enkhuizen. Maar die gebeurtenis op 7 oktober 2023 is een reden om met elkaar in gesprek te gaan. In eerste instantie om te kijken hoe ze er beiden in staan, maar al snel besluiten ze hun gesprekken ook voor de klas te houden. Met als resultaat een steeds betere band tussen de Joodse Jules en de Palestijnse Mahmoud.

Verslaggever Sander Huisman was bij hun wekelijkse voetbalavond, en sprak Jules en Mahmoud op het RSG in Enkhuizen bij hun gesprek met de tweede klas HAVO scholieren.

Langzaam komen de leerlingen van HAVO 2 binnen in de klas. Mahmoud en Jules zitten al klaar in een kring. “Ik heb al sinds de basisschool niet meer in de kring gezeten!” zegt een leerling. De kring is bewust gekozen: de twee voetbalvrienden komen hier niet om voorlichting te geven, maar om in gesprek te gaan. De attributen en boeken op de tafel zijn gesprekstarters om in gesprek te gaan over het Jodendom, de Islam en de oorlog in Gaza.

De heren stellen zich kort voor. Mahmoud, in Palestina geboren, en Jules. Joods, in Nederland geboren, en heeft een aantal jaar in Israël gewoond. Al snel delen ze papiertjes uit. Leerlingen schrijven op waar ze aan denken bij het Jodendom en de Islam. Vooroordelen, vragen en associaties. Anne Frank wordt opgeschreven. Synagoge. Maar ook halal en haram.

Wanneer Mahmoud vertelt waarom hij het gebied in het midden-oosten Palestina noemt en niet Israël, komt al snel de meest prangende vraag van een leerling: wat vinden jullie van de oorlog in Gaza? Mahmoud weet woorden te geven aan de lastige uitleg, terwijl duidelijk is dat er niet aan al zijn emoties woorden te geven zijn. De vervolgvraag van een leerling komt ook: waaróm is er oorlog? Een lastige en lange geschiedenis wordt kort samengevat door de beide heren. Wat vooral in hun woorden doorschemert is hoe ze het samenleven in dat gebied het liefst voor zich zien.

De leerlingen horen in het korte uurtje de verhalen van twee kanten. Sommigen krijgen überhaupt weinig mee van het conflict, of van het Jodendom en de Islam. Anderen hebben een eenzijdig beeld via social media. De twee kanten van het verhaal zijn een welkome invalshoek voor de leerlingen. Maar ook Mahmoud en Jules staan na hun lessen nog regelmatig na te praten over de Islam en het Jodendom. Zelfs zij leren van elkaar. En zijn sinds 7 oktober zelfs betere vrienden geworden.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке