Hümanizm nasıl ortaya çıktı ve aslında ne demek? (GZT İdeoloji 101)

Описание к видео Hümanizm nasıl ortaya çıktı ve aslında ne demek? (GZT İdeoloji 101)

Hümanizm, Orta Çağ'ın din ağırlıklı ve kilise baskısı altında şekillenmiş düşünce sistemine karşı klasik çağlara yani Eski Yunan ve Roma'ya doğru yönelen ve bu kaynaklardan beslenen bir entelektüel akımı ifade ediyor. Hümanist düşünürler ve sanatçılar klasik dünyanın kaynaklarına ve metotlarına dayanan bir eğitimin ön plana çıkması gerektiğini savunuyorlardı. Rönesans'ın 'yeniden doğuş' anlamına geldiğini belirtirsek klasik düşünceye dönüşü ifade eden hümanizmin neden bu dönemin en temel unsuru olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Rönesans çağı olarak belirttiğimiz 1400’lü yıllara gelmeden önce üç İtalyan şair Dante Alighieri(1265-1321 CE), Petrarch, ve Giovanni Boccacio (1313-1375) hümanist düşüncenin temel dinamiklerini eserlerinde ortaya koymaya başlamışlardı. Yeni tipte bir insan tarifi yapan hümanist düşünce akımı bilimden edebiyata, şiirden tarihe etkilerini birçok alanda hissettirse de bugün bile herkesi hayran bırakan en önemli eserleri klasik dünyadan ilham alan mimar ve heykeltıraşlar ortaya koydu.



Videoyu beğenin! Yeni videolar için abone olun: https://bit.ly/3oO5zRn

Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; BiP'te 'GZT', Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

GZT Röportaj: https://bit.ly/3u9SmWW
Doğu Türkistan: https://bit.ly/3rjlJnK
Hayati İnanç GZT'de: https://bit.ly/3jbv3Ht
Sorunsal - GZT Psikoloji: https://bit.ly/39J4Rkr

🔎 BİZE ULAŞIN:
Instagram:   / gzt  
Facebook:   / gztcom  
Twitter:   / gztcom  
Web sitemiz: https://www.gzt.com/
BiP: https://discover.bip.ai/subscribe?oai...
Telegram: https://t.me/gztcom

Merhaba, 'Haberin Sosyal Medyası' GZT'ye hoş geldin! Türkiye'de dijital haberciliğin benzersiz örneği olan GZT'nin Youtube kanalındasın. Bu kanalda gündem ile ilgili özel içerikler ve röportajlar bulabilirsin. Tarihten siyasete, bilimden sanata her alanda içerik bulabileceğiniz kanalımıza abone olmayı ve bizi diğer sosyal mecralarda takip etmeyi unutma!

İzlediğin için teşekkürler!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке