Uçak Kanatları Neden Kırılmaz

Описание к видео Uçak Kanatları Neden Kırılmaz

Uçaklarla ilgili başka hiçbir şey bilmeseniz bile, kanatların bütün sistemin önemli bir parçası olduğunu bilirsiniz. Ne de olsa bu, kuşlardan aldığımız en önemli fikirdir. Tüylerinin olmamasını saymazsak orijinal tasarım üzerinde mühendislerin yaptığı en belirgin değişiklik, uçak kanatlarının hareket etmeme eğiliminde olması. Yoksa ederler mi?

Bir uçak belki kanat çırpmaz ama kanatları kesinlikle bükülür. İşin aslı, tek parça ve sert olduğunu düşündüğümüz bir şeye göre bayağı bükülürler. Daha önce uçakta kanatları iyi görebildiğiniz bir yerde oturduysanız türbülans sırasında birazcık yukarı zıpladıklarını fark etmişsinizdir. Buna ne sebep olur ve bir uçağın kanatları kırılmadan önce ne kadar bükülebilir?

ZAMAN BİLGİLERİ:

Uçağın kanatları sert olsaydı ne olurdu 1:10

Depreme dayanıklı binalar nasıl tasarlanıyor 🏢 2:37

Uçakların kanatları tam olarak nasıl o kadar esnek kalabiliyor 3:24

🛫 Bir uçağın kanatlarının kopmasının tek yolu 🛬 5:32

Peki ya helikopterler? 🚁 6:00



#uçaklar #havacılık #olumlubak



ÖZET:

-İyi haber şu ki, hayır, kanatlar vidalarını söküp kendi kendilerine uçup gitmeyecekler. Aslında, uçağın kanatları tam da bükülebildiği için kırılmaz.

-Kanatların bir arabanın amortisörü olduğunu düşünün. Bir tümsekten geçerken darbenin çoğunu amortisör çekerek çok daha yumuşak bir sürüş yapmanızı sağlarlar.

-Uçağın kanatları sert olsaydı en ufak türbülans bile bütün uçağa yansırdı.

-Dünya’nın tektonik olarak en aktif bölgelerinden birinde yüzyıllardır ayakta kalan Japon Budist tapınakları var. Bunun nedeni de kerestenin esneyip kırılmamasıdır.

-İlki ve en önemlisi üretildiği maddedir. Çoğu uçağın alüminyumdan üretildiğini duymuş olabilirsiniz ve gökyüzüne yükselmek için kullandığınız hava taşıtı 20. yüzyılın başlarındaki çift kanatlı uçaklardan değilse, bu hemen hemen bindiğiniz her uçak için geçerli bir bilgidir.

-Uçak sınıfı alüminyum, bir alüminyum ve çinko alaşımıdır. Bazen bakır, magnezyum ve kurşun gibi başka metaller de bu alaşıma katılır.

-Kanatların gücünü artırmak için, uçağın kanatları boyunca uzanan kiriş denilen metal bir çubuk kullanılır.

-Amerikan F-15 Eagle gibi bazı savaş uçaklarında titanyum kirişler kullanılır. Birçok yeni uçak ise özel olarak tasarlanan kompozit malzemelerle inşa edilir.

-Uzmanlara göre, bir uçağın kanatlarının kırılmasının tek yolu onun sahibi olan havayolu şirketinin aşırı derecede ihmalkâr davranmasıdır.

-Uçak kanatları gibi helikopter pervaneleri de yüzde yüz sert değildir. Hatta aslında onlar daha da esnektir ve taşıt yerdeyken görünür bir şekilde aşağı sarkarlar.

-Pervanelerin esnekliği uçakların kanatlarıyla aynı amaca hizmet eder: Titreşimin etkisini azaltmak ve hava taşıtının daha kolay kontrol edilmesini sağlamak.

-Bir dahaki sefere gideceğiniz yere çabucak varmak için uçağa bindiğinizde kanatların biraz yalpaladığını görürseniz paniğe kapılmayın. Öyle görünmese bile, tam da onlardan beklenen şeyi yapıyorlar.

-----------------------------------------------------------

5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr
Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet Kizlar: https://is.gd/9e6Ptf
GERÇEK HİKAYELER: https://is.gd/HpUYgh

Müzik, Epidemic Sound: https://www.epidemicsound.com/

Stok malzemeleri (fotoğraflar, çekimler ve diğer):
https://www.depositphotos.com
https://www.shutterstock.com
https://www.eastnews.ru

Комментарии

Информация по комментариям в разработке