Fricandó (Vedella amb moixernons). Ingredients, - 1 k de llata de vedella, tallat fí.
Bolets: moixernons secs, hidratats amb aigua tèbia o caldo dues hores abans. - 2 cebes grans ben picades més un all - 2 tomàquets ratllats i colats, sense llavors, millor - 1 copa de vi blanc - 1 copa de vi ranci o brandi - 1 farcell de ½ canyella, farigola, romaní i 2 claus o clavells. - 2 fulles de llorer - pebre negre - oli d'oliva - 750 ml aprox., de caldo millor que d'aigua i sal - i una picada: 6 ametlles torrades, 6 avellanes torrades, 1 cs pinyons, 2 grans d'all, julivert tendre i dues galetes un carquinyoli.
Cuinem el Fricandó,
a.- Posem els moixernons en caldo o aigua, i els tenim dues hores hidratant-se.
b.- Pebrem i enfarinem la carn, l'enfarinem i la fregim a foc fort. Només volem sellar-la una mica per fora. La reservem.
c.- Colem l'oli de la carn i el colem, i hi retornem el que ens calgui per a fregir la ceba trinxada i un gra d'all. Ho tindrem a foc mig baix 20 minuts. S'ha de confitar una mica. Si ho voleu ho podeu tenir una hora.
d.- Un cop el tomàquet triturat, si ho voleu sense llavors, el poseu a la cassola fins que perdi l'aigua i canvii el color. Ho salem i pebrem. 10 o 15 minuts més. Tot plegat s'ha de confitar.
e.- Hi també una cullerada de pebre vermell, i tot seguit hi afegim el vi blanc i el ranci o el Brandi i esperem a que s'evapori.
f.- Hi posem la farigola, el romaní, la canyella, els claus, i el llorer. Amb els quatre primers en fem un farcellet, i així serà fàcil si el volem treure al final.
g.- Retornem la vedella.
h.- Posem els moixernons amb el seu suc.
I,. Hi posem el caldo de carn o aigua.
J.- Tapem i cuinem una hora i mitja a foc lent, sacsegem la cassola de tant en tant, perquè no s'enganxi, i si cal afegir més caldo o aigua, fins que la carn sigui cuita,
k .- Després de l'hora o bé més, tastem la carn per si és cuita, afegim la picada i ho posem al forn almenys 10 minuts a 200°.(ho podem posar al forn)
l.- Retirem les herbes, el farcellet i el llorer, i deixem reposar. D'un dia per l'altre, encara és més bo! I Molt Bon Profit!!!
Una mica d'història: La recepta del Fricandó, tal com la coneixem avui dia, ja la trobem a primers del segle XVIII a "Avisos y instrucciones per lo principiant cuiner", del pare Josep Orri. A partir d'aquí ja apareix a tots els receptaris de cuina catalana, amb petites variacions personals. Sempre, però, les unia la carn de vedella tallada fina, enfarinada, amb un sofregit de ceba, els bolets i la picada. També el vi blanc, i en alguns casos vi ranci. Es possible que la paraula fricandó vingui de l'occità – frica - tanmateix, del llatí – frigere -fregir. Hem de recordar que entre Occitània i Catalunya sempre hi ha hagut un flux important de persones. La carn es fregia amb llar i oli d'oliva. A França existeix aquest mot per a alguns plats, però són molt diferents. Sembla que el plat actual, al contrari dels tradicionals, ve de la cuina urbana, malgrat que la recepta original segurament és medieval, però la vedella no era un tall habitual entre la pagesia. Ells potser ho feien amb senglar, o inclús amb porc o conill. Modernament, hi hem incorporat el tomàquet que va venir d'Amèrica. També eliminem el llard, ja que mengem amb menys greixos. I jo hi poso també pinyons, avellanes i una maria a la picada perquè ma mare ho feia així i estava molt bo.
Molt Bon Fricandó!
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------------------
Tema musical: Sad Eyed Waltz
Autor: Telecasted
Biblioteca de YouTube Studio
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------
#fricando #fricandó #elfricando #vedellaambmoixernons #vedellaambbolets
#jaumecamprubi #jaumecamprubihom #fricandodevedella #vedellaguisada
#receptadelfricando #receptadelavedellaambbolets #comferelfricando
Информация по комментариям в разработке