Ustaların Sır Gibi Sakladığı YAĞ YAKMAYA KESİN ÇÖZÜM ! Motor Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır ?

Описание к видео Ustaların Sır Gibi Sakladığı YAĞ YAKMAYA KESİN ÇÖZÜM ! Motor Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır ?

Bir Araç Neden Yağ Yakar?
Pistonları yağlamakla görevli olan motor yağı, bloğun alt kısımda bulunur. Pistonların üst kısmında ise yakıt ve hava karışımı vardır. Yağın sekmanlardan sıyrılarak üst kısımdaki bu karışıma dahil olması da motorun yağ yakması olarak tanımlanır. Peki, bu neden olur? Motor pistonlarına takılı olan segmanlar zaman içinde deformasyona uğrar. Bu deformasyon nedeniyle de yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Bu, motor yağ yakması sebepleri arasında başı çeker. Subapların zarar görmesi de yağ yakmaya sebep olabilir. Emme supapları ve yanındaki parçalar arızalandığında yağ, yanma odasına kaçar. Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır. Motor yağ seviyesi azalınca yağlama yapılamayacağından, ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınmasına neden olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır . Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir. Tüm bu mekanik problemlerle birlikte 500 bin km’yi geçen veya 20-30 yaş arasındaki araçlarda motor yağ yakabilir.
Motorunuzun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır ?
Araçlarımızın motorunun yağ yaktığını birkaç yöntemle öğrenebiliriz. ilk yöntem biraz uzun vadede kendini belli eder. Aracın yağ kaçırmadığından eminseniz, araç yağ eksiltiyorsa yağ yakıyor anlamına gelir. Egzozdan çıkan dumanın rengi mavi ise aracın yağ yaktığına işarettir. Motorun çalışma sıcaklığına getirilip, yağ kapağı açıldığında üfleme var ise motor üflüyor demektir. Üfleyen motorun yağ yaktığını bilmekte fayda var.
Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri Nelerdir?
Motorun yağ yakmasına neden olan birden fazla etken olabilir. Ancak sebep genellikle mekanik sorunlardan kaynaklanır. Şimdi, motorun yağ yakma sebeplerini listeleyelim:

Motor Segmanlarının Gevşemesi
Motor pistonlarının uç kısımlarında bulunan segmanlar zaman içinde gevşeyebilir. Bu nedenle yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Motor da yakıt ve hava karışımıyla birlikte yağı yakmaya başlar.

Zarar Gören Subaplar
Araçta yağ yakma sebepleri arasında en sık görüleni ise supapların zarar görmesidir. Emme supapları ve yanındaki parçalar arızalandığında yağ, yanma odasına kaçar. Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır.

Motor Yağı Eksikliği
Motor yağı, aracın randımanlı çalışması için çok değerlidir. Bu nedenle belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Periyodik bakımda da motor yağı kontrolü yapılır. Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir.

Hangi Araçlarda Yağ Yakma Daha Fazla Görülür!
Yukarıda paylaştığımız mekanik sorunlar nedeniyle araçlarda yağ yakma sorunu ile karşılaşılabilir. Tüm bu mekanik problemlerle birlikte genellikle 500 bin km’yi geçmiş olan araçlarda ve 20-30 yaş arasındaki araçlarda motor yağ yakması ihtimali daha fazladır. Elbette aracın yaşına rağmen çok iyi bakılmış olması, bir istisnadır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке