Ecografia Doppler carotido-vertebrala | Dr Alina Jdirea

Описание к видео Ecografia Doppler carotido-vertebrala | Dr Alina Jdirea

Accidentul vascular cerebral este de doua tipuri: ischemic si hemoragic.
Cauzele accidentului vascular sunt multiple. Cele mai importante sunt tromboza unui vascare se produce fie simpto, fie de la distanta, din alte surse, cord sau vasele mai mari. Accidentul vascular hemoragic poate sa se produca prin ruptura unui vas din cauza unui puseu hipertensiv, fie din cauza unui anevrism, fie o hemoragie produsa în urma sângerarii unei tumori intracerebrale.

De mare importanta sunt de stiut simptomele care aduc pacientul la medic, simptomele neurologice. Pot fi cefalee, ameteli, parestezii adica amorteli pe un hemicorp, slabiciune musculara, care este cea mai importanta hemipareza la nivelul unui hemicorp. De asemenea, stare confuzionala, tulburare de vorbire, tulburare de echilibru, de înghitire, toate acestea trebuie sa conduca pacientul de urgenta la medic.

Pentru investigarea accidentului vascular avem o serie de instrumente sa spunem. Metode paraclinice. Pe lânga examenul obiectiv care se face de neurolog, exista si o serie de teste imagistice. Dintre care cunoastem celebrul tomograf cerebral, CT cerebral, sau rezonanta magnetica nucleara, RMN-ul cerebral, precum si alte investigatii, cum ar fi ecografia Doppler, ecografia Doppler de carotida si vertebrala si ecografia Doppler transcraniana, care investigheaza aparatul circulator. Pentru ca, cum am mai zis, cele mai multe accidente vasculare se produc prin trombozarea unui vas. De aceea este important sa cunoastem circulatia, sa vedem cât de bune sunt vasele.

Pentru aceasta avem la dispozitie ecografia Doppler carotido-vertebrala. Ecografia Doppler este o ecografie obisnuita, care însa cumuleaza efectul Doppler pentru a vizualiza vitezele de flux în artere. Ecografia Doppler se poate realiza atât la nivel periferic pentru membrele inferioare, cât si pentru cord si pentru carotide. În cazul nostru, pentru accidentele vasculare, ecografia carotidiana este cea mai indicata. Ea vizualizeaza arterele carotide pe care gasim diverse placi de aterom, depuneri de grasime, placi care se pot fragmenta si pot înfunda vasele mai mici ale creierului astfel dând accidentul vascular ischemic. Placile acestea se formeaza de-a lungul timpului, silentios, nu sunt ca infarctul miocardic care da angina pectorala trimitând pacientul de urgenta la medic, sau ca ischemia membrelor inferioare care da claudicatie intermitenta.

Placile de aterom sunt formate din lipide, din calciu, din resturi celulare, care la un moment dat ajung sa stenozeze, sa îngusteze diametrul vasului si chiar sa obstructioneze vasul, ducând astfel la accidente vasculare. Investigatia ne arata vitezele de flux pe artere, ne arata cât de permeabile sunt, daca exista placi de aterom, cât sunt de mari placile de aterom, natura lor, daca sunt placi stabile sau instabile, cât de mult stenozeaza vasul. Foarte important este de vazut daca stenoza depaseste gradul de 70%. Atunci indicatia este de interventie chirurgicala obligatorie.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке