Fibromiyalji hastalığında psikoterapi / bilinçaltı tedavisi - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

Описание к видео Fibromiyalji hastalığında psikoterapi / bilinçaltı tedavisi - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

FİBROMYALJİ'DE ŞİKAYET VE BULGULAR NELERDİR?
Klinik tabloyu oluşturan esas şikayetler farklı yerlerde olan ağrı, yorgunluk hissi ve uykusuzluktur. Ağrı karakteri yanıcı, kemirici yada acıma terimleri ile ifade edilebilir. Hastalar sıklıkla sabahları olan ve gün içinde düzelen katılıktan, günlük yaşam aktiviteleri, hayat kalitesi ve verimliliklerinin azaldığından şikayetçidirler.

Kimi hastalar uyku sorunlarını öncelikle dile getirmezler. Eğer sorgulanırsa sık sık uyandıklarını, uykuya dalmakta zorlandıklarını, dinlenmiş bir şekilde uyanmadıklarını, bunun için yardımcı bazı ilaçlar kullandıklarını ifade ederler.

UYKU BOZUKLUĞU
PSİKİYATRİK PROBLEMLER
BAŞ AĞRISI
BARSAK SENDROMU ve KARIN AĞRILARI
CİLT HASTALIKLARI
FİBROMİYALJİ OLUŞMA RİSKİ OLAN KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR?
Sjögren sendromu, romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit, kronik bel/boyun ağrısı, HIV enfeksiyonu, Behçet hastalığı, psöriatikartrit, HCV enfeksiyonu, sistemik lupus eritematozus, skleroderma.

FİBROMYALJİ HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞIR?
Yorgunluk ve ağrıya neden olan hastalıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Myofasial ağrı sendromu, kronik yorgunluk sendromu ve hipotiroidizm sıklıkla karışan hastalıklardır. Myofasial ağrı sendromunda tetik noktalar aranmalıdır. Kronik yorgunluk sendromunda subklinik inflamasyon, hafif ateş ve lenfadenopati tespit edilebilir. Hipotiroidizm ise tiroid disfonksiyonuna ait klinik bulgular ve fonksiyon testleri ile FMS'den ayrılabilir.

Metabolik ve inflamatuar myopatiler (özellikle statin kullanan hastalar), multipl miyeloma, multipl skleroz, polinöropati, adrenal disfonksiyon, renal osteodistrofi, osteomalazi, anemi, vitamin ve mineral eksiklikleri, polimyaljia romatika, sistemik lupus eritematozus ve diğer romatizmal durumlar, ayrıcı tanıda düşünülmelidir.

FİBROMYALJİ HASTALIĞININ KAÇ TİPİ VARDIR?
FMS'yi psikopatolojik açıdan ve birlikte olduğu komorbit duruma göre 4 gruba ayırmak mümkündür. Tip 1: İdiyopatik, herhangibir hastalıkla birlikteliği yoktur.

Tip 2: Romatizmal/otoimmün kronik hastalıklarla birliktedir.

Tip 3: Ciddi psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülür.

Tip 4: FMS'i taklit eden hastalıklardır.

FİBROMİYALJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
OKSİPLAZMA ve OKSİPRP

VACUMED TEDAVİSİ

BİYOREZONANS TEDAVİSİ

EĞİTİM

DEPRESYON İLAÇLARI

KAS GEVŞETİCİ İLAÇLAR

İSTEMSİZ KASILMALARI ÖNLEYEN İLAÇLAR

AĞRI KESİCİ İLAÇLAR

EGZERSİZ

FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI

BİLİŞSEL-DAVRANIŞSAL TEDAVİ

Комментарии

Информация по комментариям в разработке