Yeşil Finansmanın Geleceği

Описание к видео Yeşil Finansmanın Geleceği

Ekonomist ve Capital dergilerinin düzenlediği ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Zirvede, liderler yeşil dönüşüm stratejileri, döngüsel ekonomi, yeşil finansman gibi konularda yeni dönem hedeflerini anlattı.

Yeşil ekonominin, sürdürülebilirliğin, yeşil finansmanın öneminin ve farkındalığının gittikçe arttığı günümüz dünyasında, şirketlerin odağında yeşil dönüşüme uyum stratejileri var. Bu dönüşüme ışık tutmayı hedefleyen Ekonomist ve Capital dergileri iş dünyasının önde gelen liderlerinin katılımıyla ‘Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’ni düzenledi. Ana sponsorluğunu sahibinden.com’un üstlendiği zirvenin, co-sponsoru Beko, destek sponsorları ise Biotrend, H&M ve Prometeon oldu.

‘Yeşil Ekonominin Finansmanı’ başlıklı son panel Capital Dergisi Editörü Tuba İlze’nin moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin konuşmacıları; Dünya Bankası Program Lideri Etkin Özen, EBRD Ankara Ofis Direktörü ve Türkiye Başkan Vekili Mehmet Uvez, QNB Finansleasing Genel Müdürü Osman Taş ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Ürün Geliştirme ve Pazarlama Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Siyasal yeşil finansman konusundaki bilgilerini paylaştı.

EBRD’nin 2023 yılında Türkiye’ye 2,48 milyar Euro destek sağladığını söyleyen EBRD Ankara Ofis Direktörü ve Türkiye Başkan Vekili Mehmet Uvez, “Geldiğimiz noktada bütün bunları GEF çerçevesin adı altında tek programa oturttuk. Yaklaşık 750 milyon Euro’luk kaynağı, kaynak ve enerji verimliliği konularında Türk özel sektörümüzün kullanımına sunuyoruz” dedi. Geçen sene bölgedeki tüm zorluklara rağmen sürdürülebilirlik hedeflerine oldukça yakın durduklarını belirten Uvez, geçen sene 337 adet yeşil yatırım finanse ettiklerini belirtti. Özel sektör yatırımlarını teşvik etmek adına inovatif programları Türkiye’ye getirmeye çalıştıklarını belirten Uvez, diğer taraftan 5 milyar Euro tutarında yeşil şehir projesini başlattıklarını ve beş şehri bu programa dahil ettiklerini belirtti.

Dünya Bankası’nın aktif olarak 2023 sonunda 17 milyar dolarlık aktif portföyü olduğunu belirten Dünya Bankası Program Lideri Etkin Özen, bunun yüzde 94’ünün iklim değişikliğiyle ilgili olduğunu vurguladı. Eskiden bu rakamın yüzde 40-58 civarında olduğunu belirten Özen, “2022’de yeşil dönüşümün çerçevesinin oluşturulması için önemli çalışmalar yaptık. Düzenlemelerin değişmesi ve bu alana finansmanın akması için çalışmalar yapıyoruz. SPK’yla yeşil tahvil üzerinde çalışmalarımız sürüyor” dedi. Eximbank’la ‘yeşil ihracat garantisi’ projesini hayata geçirdiklerini belirten özen sözlerine şu şekilde devam etti: “Eximbank’la birlikte yeşil ürün ihraç eden firmaların finansman ihtiyacını karşılamak istiyoruz. 1 milyar Euro’luk kaynak var. Biz bu kaynağa yüzde 60 garantör olduk. Özel sermaye fonu oluşturduk. Yeşil dönüşümü amaçlayan KOBİ ve daha üst segment firmaları desteklemeyi amaçlıyoruz.”

Uzun zamandır finans sektöründeki yeşil dönüşümün desteklenmesi üzerine çalıştıklarını söyleyen Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Ürün Geliştirme ve Pazarlama Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Siyasal, faaliyete geçirdikleri elektronik teminat mektubu ürününün reel sektörün kamu ile işlerinde etkin bir araç olduğunu belirtti. Büyük ölçüde yeşil enerjiyle çalışan KKB’ye ait veri merkezinin bir futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ifade eden Siyasal, bu merkezin tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

QNB Finansleasing Genel Müdürü Osman Taş ise, Türkiye’de 20 leasing şirketi olduğunu ve tamamının finansal kiralama yapmakla beraber, aralarından bazılarının da operasyonel kiralama yaptığını söyledi.

Son 4 yılda leasing endüstrisinde yaklaşık 20 milyar dolar leasing işlemi yapıldığını, bunun yüzde 70’e yakın kısmının iş ve inşaat, tekstil makineleri, CNC metal işleme tezgahları ve binek araçlardan oluştuğunu kaydeden Taş, şöyle konuştu:

"Öz tüketime yönelik de yaklaşık 830 milyon dolar GES ve RES yatırım yapıldı. Özellikle KOBİ’lerin öz tüketim ihtiyaçlarını karşılayarak bu alanda liderlik ettik. Öz tüketim hacminin daha çok artması en büyük hedefimiz. Türkiye’de yeşil dönüşüme imza atacaksak, yeşil dönüşüme hitap eden GES ve RES yatırımlarına ek olarak da enerji verimliliği projelerine de odaklanmalıyız. Çünkü sanayi kuruluşlarının elektrik tüketimlerini tesislerinde yapacakları değişiklik ile azaltması mümkün olacaktır. Atık su konusu en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi. Dünya Bankası da Organzie Sanayi Bölgelerinin atık su tesislerini çok uygun ve uzun vadeli kredilerle fonlamaktadır. QNB Finansleasing olarak Organize Sanayilerimizdeki fabrikaların arıtma tesislerinin finansmanına öncelik vereceğiz.”

Комментарии

Информация по комментариям в разработке