Waarom zijn er zo veel politici in België? | VRT NLS #02

Описание к видео Waarom zijn er zo veel politici in België? | VRT NLS #02

Waarom zijn er zo veel politici in België? Niels T’Joen legt het voor je uit in de tweede aflevering van VRT NLS. Abonneer je nu op het kanaal van VRT NWS en mis geen enkele aflevering.

-------------

Hoeveel politici hebben wij eigenlijk in België? 523! Die 523, is de optelsom van 6 parlementen plus 6 regeringen.

Voor de mensen die niet weten waar ik het over heb: een parlement is zo’n grote kamer met allemaal zetels waar wetten geschreven worden en waar de regering gecontroleerd wordt. Die regering is een kleiner groepje mensen, ook wel ministers genoemd, die dan die wetten uitvoeren.

Hoe zit dat systeem van 6 parlementen en regeringen in elkaar?

Je hebt in België 3 verschillende bestuursniveau’s. Je hebt het nationale of federale niveau en je hebt de gewesten en de gemeenschappen. Van de gewesten en de gemeenschappen zijn er telkens 3 stuks.

Het federaal parlement is verantwoordelijk voor grote nationale dingen zoals veiligheid, sociale zekerheid en volksgezondheid.

De 3 gewesten zijn het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. Die gewesten regelen dingen die met de grond te maken hebben zoals economie, mobiliteit en milieu.

De 3 gemeenschappen zijn gebaseerd op taal. Er is dus een Vlaamse, een Franstalige en een Duitstalige gemeenschap. Die gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor de mensen die in hun gemeenschap wonen, dus voor zaken zoals cultuur en onderwijs.

Alles samen heb je dus 1 federaal parlement, 3 parlementen van de gewesten en 3 parlementen van de gemeenschappen. Dat is dus 7 en niet 6.

Hoe komt dat?

Wel, de Vlamingen hebben het parlement van de Vlaamse gemeenschap en het Vlaamse gewest gebundeld, waardoor er dus eigenlijk maar 1 Vlaams parlement is. Dus zo zijn er in totaal 6 parlementen.

Waarom hebben wij 6 verschillende overheden en niet gewoon eentje die alles regelt?

Wel, vroeger was dat ook zo, maar er zijn natuurlijk belangrijke verschillen tussen de Nederlandstalige en de Franstalige burgers van het land.

De Vlamingen wilden meer te zeggen hebben op vlak van taal en cultuur, wat geleid heeft tot het ontstaan van de gemeenschappen.

De Walen en Franstalige Brusselaars wilden vooral meer economische autonomie en dat heeft geleid tot het ontstaan van de gewesten.

De gemeenschappen en gewesten zijn niet zomaar ontstaan, dat gebeurde via een hele reeks zogenoemde “staatshervormingen”. Bij elke staatshervorming werd er wat meer geknipt en werden de bevoegdheden van het federale niveau aan de verschillende gemeenschappen en gewesten gegeven.

De eerste staatshervorming kwam er in 1970 en sinds de vierde staatshervorming in 1993 is België een federale staat met gewesten en gemeenschappen.

En daarom hebben wij dus zo veel politici in België!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке