Avlyssnad, Visiterad och Övervakad – Vad du måste veta om Sveriges nya lagar

Описание к видео Avlyssnad, Visiterad och Övervakad – Vad du måste veta om Sveriges nya lagar

Visste du att polisen redan idag kan visitera dig utan misstanke om brott? Eller att de kan avlyssna dina samtal och kameraövervaka dig i hemlighet – även om du inte är misstänkt? I det här avsnittet av Advokatsnack bryter vi ner några av de lagändringarna som trätt i kraft under 2024 (och en under 2025)

Preventiva vistelseförbud:
Från och med februari 2024 kan polisen förbjuda dig att vistas i specifika områden, som skolor eller torg, utan att du behöver vara dömd eller misstänkt för något brott. Det räcker att du “främjar brottslighet” – en definition som polisen själv får göra, och som åklagaren fattar beslut om. Att personer som dömts för brott begränsas är en sak, men när personer utan dom eller misstanke begränsas? Är det rimligt i en rättsstat?

Visitationszoner:
I april 2024 infördes säkerhetszoner där polisen kan kroppsvisitera dig utan någon misstanke om brott. De första zonerna tillämpades i Norrköping under sommaren 2024. Säkerhetszoner kan införas med kort varsel. Är detta ett steg mot ökad trygghet – eller mot övervakningssamhället?

Hemliga tvångsmedel:
I september 2024 fick polisen rätt att avlyssna personer och kameraövervaka i hemlighet – utan att dessa behöver vara misstänkta för brott. Målet är att förhindra brott - men vart ska vi dra gränsen? Är det ok att människor som varken är dömda eller misstänkta för brott övervakas i hemlighet?

Självständigt förverkande:
I november 2024 infördes möjligheten för polisen att beslagta egendom som de anser inte stämmer överens med din inkomst, utan att de behöver bevisa att det härrör från brott. Äger du något dyrt som inte matchar din ekonomi? Då kan du ligga i farozonen. I praktiken kan den här lagstiftningen innebära en omvänd bevisbörda, där du helt plötsligt måste bevisa egendomens "lagliga" inköp.

Anonyma vittnen:
Vid årsskiftet blev det möjligt för vittnen att vara anonyma under vissa omständigheter, för att öka tryggheten för vittnen. Men vad händer med rättssäkerheten och är den här lagstiftningen effektiv överhuvudtaget?


Prenumerera på Advokatsnack och dela dina tankar i kommentarsfältet – låt oss diskutera dessa viktiga frågor tillsammans!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке