3Ds Max Kısayol Tuşları ile Hızlı ve Pratik Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Описание к видео 3Ds Max Kısayol Tuşları ile Hızlı ve Pratik Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Aşağıdaki linkten kısa yol tuşlarının pdf dökümanını indirebilirsiniz.

https://kuskon.com/3ds-max-kisayol-tu...

3Ds Max kullanırken çizim esnasında mouse ile doğru butonun üzerine giderek tıklamak yerine klavye üzerinden doğru tuşlara basmak kullanıcıya hem hız hem de vakit kazandırır.

Çizim esnasında sağ elimiz mouse’da iken sol elimiz ise klavye üzerinde olacaktır.

Ben 3Ds Max kullanırken sol elim klavyemin sol tarafında oluyor. Parmaklarımın standart duruşu serçe parmak CTRL üzerinde, yüzük, orta ve işaret parmağım W,E,R üzerinde, baş parmağım ise space bar üzerinde. Dolayısıyla en çok kullandığım tuşlara hem yakınım hemde hakim durumdayım.

Bu duruş pozisyonu 3Ds Max’i hızlı ve seri kullanmak için çok önemli.

Klavye üzerindeki tuşların hemen hemen hepsinin üzerine bir komut atanmıştır.

Ben en çok kullandıklarımı sizler ile paylaşmak istiyorum.

İlk başta bu kısayolları kullanmayanlar veya alışık olmayanlar durumu biraz garipseyip mouse’a başvurabilirler. Ancak bu kısayollara alıştıktan sonra ulaşacağınız hızdan dolayı klavyesiz çizim yapmak istemeyeceksiniz.

Şimdi önem sırasına göre bu kısayolları deneyip görelim.

-İlk olarak 3ds Max’in en temel 3 komutu olan move,rotate ve scale sırasıyla W,E ve R tuşları ile kontrol edilebiliyor. Yüzük, orta ve işaret parmağımın bu tuşların üzerinde hazır olarak beklemesinin sebebi bu. Saniyeler içerisinde move, rotate ve scale komutları arasında geçiş yapabiliyorum.

-Shift tuşunu çok kullanıyorum. Mesela herhangi bir objeyi çoğaltmak için shift’e basılı tutup move,rotate yada scale etmem o objenin çoğalmasını sağlıyor. Açılan clone option penceresini kapamak için ise baş parmağımla space tuşuna basıyorum. Yani 1 objeyi çoğaltmam sadece 1 saniyemi alıyor.

-Perspektif ekranında alt tuşu ile aynı anda mouse’un tekerleğine basar isek, mouse’umuzu oynattığımızda sahnemize yada objelerimize rahatlıkla istediğimiz açıdan bakabiliyoruz. Yani çizim esnasında hızlıca orbit hareketi yapabiliyorum.

Sadece mouse’un tekerleğine basılı tutup mouse’u hareket ettirir isem hangi görünüm alanında isem o olanı kaydırabiliyorum. Yani Pan hareketi yapmamı sağlıyor. Son olarak mouse’un tekerleğini ileri geri çevirerek zoom in, zoom out yapıyorum. Buda hızlıca yakınlaşmamı ve uzaklaşmamı sağlıyor.

-S tuşu ile snap özelliğini hızlıca açıp kapatabiliyorum.

-G tuşu ile standart açılan 3Ds Max sahnesindeki Gridleri kapatabiliyorum. Genelde bu özelliği hiç kullanmıyorum.

-Z tuşu ile seçmiş olduğum objeye bir hamlede yaklaşabiliyorum.

-ALT + W ile seçili görünüm ekranını büyütüp küçültebiliyoruz.

-Görünük ekranlarımızda herhan gibi bir bozulma veya hızlı bir şekilde değiştirmek istiyorsak T üst, B alt, L sol, F ise ön görünüme geçiyor.

-C tuşu ile son koyduğumuz kameranın görünümüne yada kamera seçim penceresine ulaşabiliyoruz. Perspektif ekranında belirlediğim açıya CTRL+C ile hemen bir kamera yerleştirebiliyorum.

-Line komutunda çizim esnasında yanlış yerleştirmiş olduğumuz bir noktayı BACKSPACE tuşu ile geri alabiliyoruz. Bu sayede line’ı baştan çizmek zorunda kalmıyoruz.

-Obje seçimi esnasında CTRL tuşuna basılı bir şekilde objeleri seçersem çoklu seçim yapabiliyorum. Çıkartmak istersem de ALT tuşu ile yine bir yada birden fazla objeyi seçimden çıkarabiliyorum.

-F3 tuşu ile görünümlerde Wireframe ve Smooth görünüş seçeneğini ayarlayabiliyorum.

-F9 ile hızlıca render alıp F10 ile ise render setup menüyü açıp kapatabiliyorum.

-Herhangi bir editable poly obje seçili iken klavyemin solundaki 1,2,3,4,5 tuşları ile obje seçim modlarını değiştiriyorum.

Sırasıyla:

1 – Vertex Seçim Modu

2 – Kenar Seçim Modu (edge)

3 – Sınır Seçim Modu (border)

4 – Poligon Seçim Modu

5 – Element Seçim Modu

-M tuşu ile malzeme editörünü açıp kapatabiliyorum.

-CTRL+Z ile undo(geri alma) yapıp, CTRL+S ile ise çizimimizi save(kayıt) ediyoruz.

Bu bahsettiklerim benim çizim esnasında en çok kullandığım kısa yollar.

Tüm kısayolların klavye tuş bilgilerine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Son olarak 3Ds Max’de kendi kısayol tuşlarınızı ayarlamak için Customize menüsü altından Customize User Interface’e girip Keyboard sekmesi altından istediğiniz komutu seçip Hotkey kutusuna herhangi bir klavye tuşunu yada kombinasyonunu yazarak ve assign tuşu yardımıyla atayabilirsiniz. Tüm bu kısayol ayarlarınızı kayıt edebilir başka bilgisayarlarda da açabilirsiniz.

En kısa zamanda bu kısayollara alışmanızı tavsiye ediyorum.

Alıştıktan sonra çok daha hızlı bir 3Ds Max kullanıcısı olacaksınız.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке