Discursul lui Nicolae Ceauşescu ce a Înconjurat Lumea/Condamnă Invazia Cehoslovaciei/21 August 1968.

Описание к видео Discursul lui Nicolae Ceauşescu ce a Înconjurat Lumea/Condamnă Invazia Cehoslovaciei/21 August 1968.

Pe 21 August 1968, după numai câteva ore de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia (cu excepţia armatelor române și albaneze) în Cehoslovacia, Nicolae Ceauşescu rosteşte un discurs fulminant în Piaţa Palatului. Au asistat 100.000 de oameni care au aplaudat sincer. A fost momentul de glorie al liderului comunist român, moment care i-a deschis acestuia multe uși din lumea occidentală dar și ura Sovieticilor. Scenele de groază de la Praga au fost precedate de evenimente politice importante.

Dar cum s-a ajuns la invazia în Cehoslovacia a armatelor Tratatului de la Varşovia în 1968? Vom încerca să explicăm simplificat, mai jos!

Primăvara de la Praga a fost o perioadă de libertate politică din Cehoslovacia, care a început în primăvara anului 1968, atunci când a venit la putere Alexander Dubček și a durat până în 20/21august, același an, când a avut loc invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România.

La începutul anilor '60 Republica Socialistă Cehoslovacă a trecut printr-o perioadă de criză economică, care a dus la înlocuirea lui Antonín Novotný de la conducerea Partidului Comunist din Cehoslovacia. Rămas fără susținere în cadrul CC al PCC, Novotny a fost nevoit să demisioneze, la 4 ianuarie 1968, din funcția de prim-secretar al partidului și de președinte al Republicii. Locul său a fost luat de Alexander Dubček, care avea sprijinul comuniștilor reformiști.

Dubček a lansat în aprilie un program de liberalizări și reforme care includeau, printre altele, o libertate mărită a presei și posibilitatea unei guvernări multipartinice. Acest program includea, de asemenea, planuri pentru o federalizare a Cehoslovaciei în două națiuni cu drepturi egale.

Conducerea sovietică a încercat să oprească sau să limiteze schimbările din Cehoslovacia printr-o serie de negocieri. Discuții bilaterale au avut loc în iulie la Čierna nad Tisou, în apropierea graniței slovaco-sovietice. La discuții, Dubček a susținut programul aripii reformiste a Partidului Comunist din Cehoslovacia, reafirmându-și, în același timp, adeziunea la Pactul de la Varșovia și COMECON.

În final, sovieticii, fiind nesatisfăcuți de reformele cehoslovace, au pus în practică invazia țării. În noaptea de 20-21 august 1968, forțe militare din Uniunea Sovietică, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria au invadat Cehoslovacia. Între 5.000 și 7.000 de tancuri sovietice au ocupat străzile, ele fiind acompaniate de un număr mare de trupe (estimat la o cifră între 200.000 și 600.000 de soldați).

Pe durata atacului armat, 72 de cehi și slovaci au fost uciși și sute au fost răniți. 137 de civili cehoslovaci au fost uciși și 500 au fost grav răniți în timpul ocupației. Alexander Dubček a cerut populației să nu opună rezistență armată. El a fost arestat și dus la Moscova (împreună cu alți membri de partid susținători) într-un avion militar sovietic.

Ocupația a provocat un val masiv de emigrație (estimat la 70.000 de oameni, imediat, și 300.000, în total), în general, oameni cu o înaltă calificare tehnică, cărora țările vestice le-au permis șederea și unde s-au integrat fără probleme.
#NicolaeCeausescu #CeausescuCehoslovacia #DiscursCeausescu

Комментарии

Информация по комментариям в разработке