Traseul turistic LACUL BUCURA - POIANA PELEGII (Munții Retezat, România)

Описание к видео Traseul turistic LACUL BUCURA - POIANA PELEGII (Munții Retezat, România)

Lacul Bucura este obiectiv turistic de primă importanță situat înspre creasta nordică a Munților Retezat, loc de intersecție a mai multor trasee montane. Poiana Pelegii, situată în partea centrală a masivului, în versantul drept (nordic) al văii Lăpușnicul Mare, este punctul terminus în apropierea căruia se poate ajunge cu mijloace auto.
Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania. Lacul se găsește la baza Vârfului Peleaga, la altitudinea de 2040 m. Lacul are 550 m lungime, 160m lățime medie și adâncimea maximă de 15,5 m. Lacul este alimentat de cinci izvoare principale și la rândul lui deversează printr-un singur emisar în Lacul Lia (1908 m), bine vizibil la începutul coborârii. Lacul Lia colectează și apele altor trei mici lacuri glaciare, nevizibile din traseul nostru: Lacul Florica (2090 m), Lacul Viorica (2070 m) și Lacul Ana (1979 m).
Poteca turistică care unește Lacul Bucura de Poiana Pelegii este bine marcată (pe copaci, pietre, stâlpi) cu bandă albastră și este situată în versantul stâng (estic) al văii Bucura. Traseul are o diferență de nivel de 460 m, durează circa o oră (invers, la urcare, durează circa 2 ore) și nu necesită abilități deosebite de montaniard deși panta este destul de mare. Deplasarea se face preponderent pe pietre și este obligatoriu să fiți echipat corespunzător.
Pentru început suntem în golul alpin în care recunoaștem efectele fenomenelor glaciare, iar spre dreapta vedem Lacul Lia. În partea mediană a traseului trecem printr-o pădure spectaculoasă de jneapăn (ienupăr), amestectă mai jos cu pini și tyraversată de mai mulți torenți cu apă. În partea inferioară a traseului străbatem o pădure de molizi. Sub Poiana Pelegii, la 1580 m, pârâul Bucura intră în Pârâul Lăpușnicul Mare pe care, după ce îl traversăm, am ajuns la capătul drumului forestier.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке