Placinta cu iaurt, stafide, gris si foi de placinta! Asa procedez sa-mi iasa cea mai buna!

Описание к видео Placinta cu iaurt, stafide, gris si foi de placinta! Asa procedez sa-mi iasa cea mai buna!

Reteta placinta cu iaurt grecesc, stafide, gris si foi de placinta.
Ingrediente pentru 12 portii:
• 1 kg iaurt cu 10% grasime
• 400 g foi de placinta
• 200 g zahar
• 3 pliculete zahar vanilat (24 g)
• 40 g amidon sau 30 g gris
• 4 oua intregi
• 4 galbenusuri
• Coaja de la 2 portocale mari netratate
• O aroma de rom si inca una de vanilie (2 ml fiecare)
• 125 g stafide sau chipsuri de ciocolata
• 125 g unt gras topit

Problema pe care placinta de iaurt o prezinta este faptul ca iaurtul contine foarte multa apa. Asadar trebuie sa facem in asa fel incat sa diminuam aceasta umiditate si pentru asta vom aplica cateva mici trucuri.

Mai intai preincalzim cuptorul la 170 °C, caldura sus si jos fara ventilator.

Intr-un castron mare varsam zaharul si zaharul vanilat apoi adaugam un ingredient menit sa absoarba din umiditate - gris sau amidon. Amidonul este de preferat, pentru ca da o textura mult mai fina. In lipsa de amidon folositi gris.

Amestecati bine cu telul. Omogenizarea amidonului cu zaharul, va preveni formarea de coloase. In cazul grisului nu este nevoie de acest pas.
Adaugam apoi restul ingredientelor:
• Ouale intregi si galbenurile – de ce punem doar 4 oua intregi si 4 galbenusuri? Pentru ca nu avem nevoie de atata albus pentru a inchega compozitia si in plus albusul contine si el foarte multa apa care dilueaza compozitia.

• Adaugam aromele de vanilie si rom. Pentru un preparat gustos este important sa nu fim zgarciti cu aromele. Chiar daca vi se pare ca nu mai este nevoie de aroma de vanilie, din moment ce ati utilizat zahar vanilat, eu va sfatuiesc s-o adaugati. Va mai recomand coaja de la 2 portocale netratate.
• Si ultimul dar nu cel de pe urma iaurtul grecesc cu 10% grasime. Daca nu gasiti iaurt grecesc puteti folosi in loc smantana de 12 sau 15% grasime. Gustul este identic. Sau folositi un iaurt cremos cu 5% grasime combinat cu smantana grasa de 25-30% grasime.

Se amesteca totul foarte foarte bine, pana cand compozitia este omogena.

Luam o tava pentru cuptor 33X22 cm si o gresam constiincios cu unt topit.

Se impart foile de placinta la jumatate. Prima jumatate o folosim pentru baza. Suprapunem foile una peste alta, cu un strat subtire de unt intre ele. Foile se pot increti ca sa incapa in tava.

Se adauga umplutura de iaurt, iar deasupra punem stafidele. Eu de obicei nu le amestec in iaurt pentru ca mi se pare ca nu se distribuie uniform. In plus pot sa pun stafide doar pe jumatate de placinta daca vreau, pentru ca nu toata lumea este fan stafide. Pe cealalta jumatate pot pune picaturi de ciocolata sau o pot lasa simpla.
Dar ceea ce este important atunci cand utilizati stafide in placinta aceasta este sa nu le inmuiati inainte. Stafidele sunt ca niste mici buretei, care vor absorbi excesul de umiditate de la iaurt. Asa ca aromati bine compozitia, ca sa nu trebuiasca sa inmuiati stafidele in ceva aromat, si adaugati-le uscate.

Deasupra se pun folie de placinta ramase, stropite cu unt intre ele. Ultima foaie o gresam cu tot untul ramas.

Se da la cuptor la 170 de grade Celsius timp de aproximativ o ora. Poate dura o idee mai mult sau mai putin in functie de cuptorul fiecaruia.

Placinta cu iaurt este mult mai buna rece decat calda, asa ca este de preferat sa o lasati sa se raceasca complet inainte de portionare. Puteti chiar sa o faceti cu o zi inainte.

Puteti decora cu zahar pudra daca doriti. PLacinta este foarte aromata si buna, si nu am nici o indoiala ca va fi apreciata.

Pofta buna!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке