Hz. Enes bin Malik'in Hayatı, Hz. Enes bin Malik

Описание к видео Hz. Enes bin Malik'in Hayatı, Hz. Enes bin Malik

Hz. Enes bin Malik'in Hayatı
Peygamberimize (sav) Hizmetleri
Hz. Enes bin Malik

Rabbim Bütün Dinleyicilerimize Bereketli Bir Ömür Versin…

Abone Ol-Güncel Videolardan Haberdar Ol- https://goo.gl/Uj8EGp​

Bir Ayet Bir Hadis-https://goo.gl/E1HXb7​

İlmihal- https://goo.gl/7F3T17​

Örnek İnsan Efendimiz (sas)- https://goo.gl/Kc91Ch​

Cevşen- https://goo.gl/S6JzRD​

Kısa Sureler (Namaz Sureleri)- https://goo.gl/37xRT7​

Kur’an’ın Önemi- https://goo.gl/pTQbjv​

Kur’an Hatmi (Mukabele)- https://goo.gl/7jszAW​

Bir Yastıkta Bir Ömür- https://goo.gl/XsNDSW​

Yolumuzu Aydınlatanlar- https://goo.gl/JC7GxN​

Merak Ettiklerimiz- https://goo.gl/SVUq5B​

Ramazan ve Orucun Önemi- https://goo.gl/D9LPg9​

Mübarek Gün ve Geceler- https://goo.gl/UxwtbN​

Zekât ve Sadakanın Önemi- https://goo.gl/Uu1Uvf​

Kıssa Hadisler- https://goo.gl/MHoyHf​

Kanallarımız:
Konak TV
https://www.youtube.com/channel/UCxfY...

Farklı Rüya Yorumları
https://www.youtube.com/channel/UCqxv...

Bir Yastıkta Bir Ömür (Aile Kanalı)
   / @biryastiktabiromur  

ENES B. MALİK (RA)

Enes b. Malik (ra) Ensar’ın ileri gelenlerinden birisi olup Neccaroğulları Kabilesi’ne mensuptu. Medine’de 612 yılında dünyaya gelmişti. Annesi Ümmü Süleym İkinci Akabe Biati’nde Müslüman olmuştu. Babası ise Müslüman olmamış Hıristiyan olarak vefat etmişti. Ümmü Süleym ile evlenmek isteyen Ebu Talha’ya koşulan tek şart O’nun Müslüman olmasıydı. Ebu Talha Müslüman olunca küçük Enes’te Müslüman bir anne babanın terbiyesinde yetişmeye başlamıştı.
Enes b. Malik’in (ra) hayatını değiştiren en önemli olay Sevgili Peygamberimizin (sas) Medine’ye hicretiyle başlamıştı. Herkes Efendimize (sas) bir şey hediye ederken Ümmü Süleym en değerli olan varlığını kolundan tutarak Allah Resulü’nün huzuruna gider. Kendisine verebileceği herhangi bir şeyinin olmadığını bildirir. Ancak kendisine en değerli varlığı olan evladını hizmet etmesi için verebileceğini söyler. Bu duruma çok sevinen Allah Resûlü (sas) bu hediyeyi bağrına basar. O’nu öz evladından ayırmayarak on sene yanında hizmet etmesine izin verir.
Enes b. Malik’in (ra) Sevgili Peygamberimizin (sas) Medine’ye hicretlerini şöyle anlatıyor:
“Medine’nin çocukları sokaklarda hem koşuyorlar hem de: ‘Muhammed (sas) geldi.’ Diye bağrışıyorlardı. Herkeste müthiş bir heyecan ve coşku vardı. Ben de onların yaptığını yapmaya başladım. Böyle koşup bağırınca etrafımda bir şey göremedim. Nihayet Peygamberimizi (sas) ve Hazreti Ebu Bekir’i gördüm. İsmini hatırlayamadığım bir sahabe beni Medine’nin merkezine gönderdi. Beklenen iki kutlu misafirin geldiğini haber vermemizi istedi. Denileni yaptık. Ensar’dan bin beş yüz kişi bu iki mübarek insanı karşılamaya çıktı. Ensar onlara: ‘Buyurun burada itaatle ve sevgiyle karşılanacaksınız.’ Dediler. Efendimize (sas) bir kere daha sahip çıkabileceklerini ifade ettiler.
...
Enes b. Malik’in (ra) çocukluğunda başlayan hizmeti aralıksız on sene sürmüştü. Peygamberimizin (sas) sünnetini ve yaşantısını çok yakından tanıma ve tanıtma imkânı bulmuştu. Peygamberimizin (sas) tavsiyeleri olurdu. Onlardan birisi de şuydu:
“Oğulcağızım, gönlünde hiç kimseye kin tutma, sabah akşam bunu yap. Bu benim sünnetimdendir. Benim sünnetimi seven beni sevmiştir. Beni sevende cennette benimle beraber olacaktır.” Buyurmuşlardır. Ayrıca Peygamberimizin (sas) şu duasını almıştır: “Allah’ım bunun malını ve evladını çoğalt, ömrünü uzat, günahlarını bağışla.” Malının ve evladının gerçekten de çok olduğunu ifade etmişti. Çok uzun süre yaşamış, sadece günahlarımın bağışlanmasını umarım diyerek almış olduğu duanın gerçekleştiğini ifade etmişti.
...
Enes b. Malik (ra) sahabe arasında çok hadis rivayet etmesiyle bilinir. Rivayet ettiği hadisleri çok ince elekten geçirir şüphelendiği sözleri almazdı. Rivayet ettiği hadislerin sayısı 2286 idi. Böylece en çok hadis rivayet edenlerin üçüncüsü olmuştu. Enes b. Malik (ra) ilim okuturken yer ayırımı yapmazdı. Mekke, Medine, Basra, Küfe ve Şam O’nun talebelerine ders verdiği yerlerdi. Hadis ve fıkıh sahasında daha çok ders anlatır, zor konuları tereyağından kıl çekme rahatlığı içerisinde hallederdi.
Enes b. Malik’in ahlakı mükemmeldi. Sohbeti çok tatlıydı. O’nu dinleyenler bu pınardan ayrılmak istemezlerdi. Hele Peygamber Efendimize (sas) olan sevgisi tarif edilemezdi. O’nun (sas) bir iş emretmesi Enes b. Malik’in çok hoşuna gider bunu da severek yapardı. Çocuk yaşta olmasına rağmen sabah namazında Efendimizin (sas) bir ihtiyacı olup olmadığını sorar ve yapardı. Allah Resulü (sas) ile kaldığı on senelik hayatı hasretle anar ve kalbinin derinliklerinden gele gele O’nu (sas) anlatırdı. Peygamberimizin (sas) sünnetini öyle mükemmel yaşardı ki insanlar sünnetin canlı yaşanan halini onda görürlerdi. Enes b. Malik’in (ra) en önemeli özelliklerinden birisi de Efendimizin (sas) birçok sırrına vakıf olmuş, fakat açıklanması istenmeyen şeyleri asla açıklamamıştı. Enes b. Malik’in (ra) bu davranışları bizim için çok güzel bir örnektir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке