Examen aardrijkskunde - Klimaatgebieden (Domein aarde)

Описание к видео Examen aardrijkskunde - Klimaatgebieden (Domein aarde)

Kijk op https://digistudies.nl voor een overzicht van meer dan 700 video's van álle examenvakken en onderwerpen! De video's op het platform worden overzichtelijk weergegeven en in je eigen leeromgeving kun je bijhouden wat je nog moet doen voor je examens.

In deze video gaan we het hebben over klimaatgebieden. De definitie van een klimaat gebied is een groot gebied met ongeveer hetzelfde klimaat. Dat klinkt heel logisch, maar hoe deze klimaatgebieden tot stand komen ligt wat ingewikkelder. Zeestromen spelen een hele grote rol als het gaat om het klimaat in een gebied. Om die reden hebben wij hier in Europa bijvoorbeeld een veel warmere winter dan in Canada terwijl dit ongeveer op de zelfde hoogte breedtegraad ligt. De zee die bij ons stroomt is namelijk afkomstig vanuit de golf van Mexico dit dit zorgt voor een warme wind. Terwijl de zee die ter hoogte van Canada stroomt juist heel koud is omdat het van de Noordpool komt. De zee hier zorgt namelijk voor een koude wind die het land in waait.
Toch is het niet overal in Europa relatief warm in de winter. Het is namelijk zo dat hoe verder je een land in gaat hoe sneller het kan afkoelen. Zie het als de warme wind die land inwaarts steeds meer afkoelt. Als we nou naar bijvoorbeeld de gemiddelde wintertemperatuur kijken in Amsterdam, Berlijn, Warschau, Minsk zie je dat de temperatuur steeds meer afneemt terwijl het wel op de zelfde hoogte ligt. Naast de zeestromen heeft ook de stand van de zon een grote invloed op het klimaat van een gebied. Zo is het rond de evenaar veel warmer dan op de polen omdat de zon er recht op staat. De zonnestralen zijn rond de evenaar dus gewoon veel geconcentreerder omdat ze recht op het land schijnen terwijl de zonnestralen op de polen met een evengrote hoeveelheid zonneschijn veel meer land moeten bedekken. De verschillende klimaten zorgen ook voor andere landschappen. Ook hoogte speelt overigens een belangrijke rol bij de klimaat van een gebied. Je zal dus nooit heel overzichtelijk een rechte lijn kunnen trekken tussen de verschillende klimaatgebieden zoals je kunt zien.
Laten we even door de verschillende zones lopen. Nummer 1: de tropische zone. Deze ligt het dichtst bij de evenaar. Dan, 2 de droge zones. Deze liggen ten noorden en zuiden van de evenaar zoal je kan zien op de wereldkaart. Overdag is het hier heeel erg warm maar snachts kan het gek genoeg heel koud worden. Een kenmerk van deze zone is dat er heel weinig regen valt waardoor het vaak onherbergzame en onbewoonde gebieden zijn. Dan zone 3, de gematigde zones. Deze beslaan het meeste landoppervlak zoals je kan zien. Er wonen in deze gebieden relatief de meeste mensen omdat de leefomstandigheden daar gunstig zijn. Wat kenmerkend aan de gematigde zone is, is dat de verschillen qua temperatuur per seizoen heel anders zijn. Dit is eigenlijk de enige zone waar dit voor geldt. De laatste zone is de koude zone. Deze vind je op den noordpool, antartica en gebieden die heel erg hoog liggen.
Er zijn wel wat factoren die de klimaatgebieden nog kunnen beïnvloeden qua weer. Zo houden gebergten wolken tegen en kunnen moessons enorme regenval veroorzaken. Ook de zee speelt nogmaals een belangrijke rol. Een warme zeestroom kan zorgen voor warm weer en andersom ook.

Dat was de video over klimaatgebieden. Heb je er wat aan gehad? Like de video dan even en vergeet je niet te abonneren op ons kanaal om op de hoogte te blijven van alle examenvideo’s die wij gaan uitbrengen.

Like de video als je er wat aan hebt gehad en vergeet je niet te abonneren op ons kanaal om op de hoogte te blijven van alle examenvideo's die wij uitbrengen!

Website - http://www.digistudies.nl/
Facebook -   / digistudies  
Instagram -   / digistudies  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке