Examen aardrijkskunde - Luchtdruk en luchtstroming (Domein aarde)

Описание к видео Examen aardrijkskunde - Luchtdruk en luchtstroming (Domein aarde)

Kijk op https://digistudies.nl voor een overzicht van meer dan 800 video's van álle examenvakken en onderwerpen! De video's op het platform worden overzichtelijk weergegeven en in je eigen leeromgeving kun je bijhouden wat je nog moet doen voor je examens.

#Digistudies #aardrijkskunde #ak #luchtdruk #luchtstroming

In deze video gaan we het hebben over luchtstromen. Deze luchtstromen komen voort uit verschillen in luchtdruk. De definitie van luchtdruk is het gewicht van de lucht die op de aarde drukt. Door zwaartekracht trekt de aarde lucht aan waardoor er meer luchtdeeltjes zijn dichtbij de aarde dan verweg van de aarde. Daarom is de luchtdruk ook zo laag als je de lucht in gaat, er zijn veel minder luchtdeeltjes die als het waren “DRUKKEN”. De lucht heeft overal dus een bepaalde druk. Ook om ons heen. Zo drukt er op jouw lichaam nu ongeveer 20.000 kilogram lucht! Maar toch merken we daar niks van. Hoe komt dat nou? De verklaring is eigenlijk heel simpel: omdat er in je lichaam ook luchtdruk zit. Zie het als een soort weerstand. Hierdoor word je niet in elkaar gedrukt. Maargoed, in de aardrijkskunde hebben we dus ook te maken met luchtdruk. Als er tussen twee gebieden een verschil is van luchtdruk gaat de lucht bewegen tussen deze twee gebieden. Altijd van het hoge luchtdrukgebied naar het lage luchtdrukgebied. Deze beweging van lucht is wind. Dus dit verschil in luchtdruk betekent dat het gaat waaien. De zon speelt een grote rol van hoe de luchtdrukgebieden verdeeld zijn. Zo is er zoals je kunt zien ter hoogte van de even evenaar een grote invalshoek. Invalshoek is weer een belangrijk begrip dat je moet kennen. De definitie is: de hoek tussen de zonnestralen en het aardoppervlak. Omdat de invalshoek zo groot is rond de evenaar staat de zon daar dus altijd heel erg hoog. De zonnestralen hoeven namelijk maar een korte weg af te leggen door de atmosfeer. Misschien kennen sommigen van jullie dit wel als je wel is op vakantie bent geweest in een tropisch gebied. Zoals je kan zien staat de zon staat altijd enorm hoog aan de hemel. Zo zie je dat de stralen die op bijvoorbeeld Europa schijnen een veel langere weg moeten afleggen om de aarde te bereiken dan de stralen op de evenaar waardoor het dus veel kouder is in Europa dan rond de evenaar. Daarnaast komt de hitte rond de evenaar ook doordat de stralen veel geconcentreerder zijn. Hoe noordelijker of zuidelijker je gaat vanaf de evenaar, hoe meer de zonnestralen verspreid worden en dus hoe minder geconcentreerd het zonlicht is.

Als je wat aan de video hebt gehad, vergeet de video dan niet te liken en je te abonneren op ons kanaal om op de hoogte te blijven van alle examenvideo’s die wij uitbrengen!

Website - http://www.digistudies.nl/
Facebook -   / digistudies  
Instagram -   / digistudies  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке