EIDOS Talks | Ep. 3: INVESTITORI ÎN JURNALISM. De la „moguli”, la trusturi media și noile start-ups

Описание к видео EIDOS Talks | Ep. 3: INVESTITORI ÎN JURNALISM. De la „moguli”, la trusturi media și noile start-ups

În ultimele trei decenii, primele după dispariția monopolului informațional din comunism, jurnalismul din România a trecut de la etapa boemă a anilor 90, la profesionalizarea dar și „mogulizarea” din anii 2000.

Mari grupuri media occidentale dar și investitori locali au venit și plecat apoi, iar criza economică globală din 2008-2009 s-a suprapus cu schimbarea obiceiurilor de consum de media și explozia rețelelor sociale din ultimul deceniu.

Jurnalismul din România, și nu numai, pare că intră într-o nouă etapă, de căutare și reinventare, o dată cu apariția mai multor startupuri jurnalistice care funcționează cu modele de finanțare și dezvoltare diferite de „tradiționalul” schimb „audiență și credibilitate, contra publicitate”.

Un lucru este însă sigur: informațiile de care e nevoie pentru decizii fundamentate corect în democrație ajung tot mai greu la public.

E un context complicat, cu o evoluție neclară, iar nume cunoscute și jurnaliști experimentați reclamă tot mai vocal presiuni și greutăți din ce în ce mai mari în misiunea lor de-a sluji interesului public prin informarea corectă a cetățenilor. Greutăți nu doar financiare: ci și la adresa securității lor fizice!

Se vorbește în dezbatere chiar despre parcurgerea etapelor de „pregătire psihologică” după care, în alte țări ale Uniunii Europene - Olanda, Slovacia, Malta ca exemple foarte recente -, au dus la lichidarea fizică a unor jurnaliști cunoscuți pentru investigațiile pe care le-au semnat. Este un pericol real și în România?

Fostul jurnalist Dragoș Stanca – aici, în calitate de moderator și co-organizator al EIDOS Talks – i-a provocat la o dezbatere intensă despre evoluția și starea ecosistemului jurnalistic din România pe câțiva oameni-cheie, care joacă ori au jucat roluri esențiale în definirea peisajului media actual.

Sergiu Toader. Creator și coordonator al formatului inițial al Știrilor ProTV, conceput în anii 90 alături de Adrian Sârbu, și mai apoi coordinator al formatului Realitatea TV de la finalul anilor 2000 - în perioada investițiilor controversatului Sorin Ovidiu Vântu. Este retras din presă acum și stabilit în Noua Zeelandă, apariția la EIDOS Talks fiind prima după o absență de 10 ani - cu excepția unui recent eseu publicat recent de Pagina de Media).

Cătălin Tolontan. Este jurnalist de investigații, acum coordonator editorial al GSP și Libertatea, produse media editate de ultimul trust occidental încă activ în România, Ringier. Anterior a fost jurnalist și la ProSport, în trusturile Intact și MediaPro, dar a condus și coordonat multe alte redacții în ultimele 3 decenii – inclusiv rețele de ziare locale și alte produse media.

Mihai Voinea. Este redactor-șef și co-fondator al proiectului RECORDER, anterior jurnalist la Evenimentul Zilei si Adevărul.

Petrișor Obae. Este antreprenor și editor al „Pagina de Media”, analist al pieței de mulți ani, anterior jurnalist în mai multe redacții în ultimii 30 de ani (Radio România, Mediafax, Capital, Evenimentul zilei și nu numai).

Discuția intregrală, precum și celelalte două episoade lansate până acum sunt disponibile pe site-ul eidostalks.org și pe canalul Youtube al fundației EIDOS.

Proiectul EIDOS Talks este o co-producție UPGRADE 100 și EIDOS Foundation, realizat cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке