Bijzondere vogels op Vlieland...Parelduiker en Middelste Zaagbekken.

Описание к видео Bijzondere vogels op Vlieland...Parelduiker en Middelste Zaagbekken.

Parelduiker en Middelste Zaagbekken op Vlieland 🤩

Volg mijn kanaal en haal Vlieland thuis op de Buis !
👉Vlieland TV
Zet de afspeelkwaliteit op hoog. Video is in 4K !

Vandaag, 10 december hadden we twee leuke soorten op bezoek in de jachthaven van Vlieland te weten de Parelduiker en vier Middelste Zaagbekken.
Ze zijn te zien in deze korte video. Enjoy !

Parelduiker:

Gavia arctica - Black-throated Loon
Rode lijst
- Geschat aantal maximum winter 50-150 (2013-2015)
- Geschat aantal maximum doortrek 100-500 (2008-2012)
bron: Sovon

De parelduiker is veel zeldzamer dan de roodkeelduiker. Hij wordt vooral langstrekkend aan de kust gezien, soms ook in het binnenland.

Parelduikers hebben in zomerkleed een fluweelachtige grijze kruin en achterhals, zwarte keel en een duidelijk patroon van witte blokken op de bovendelen. In winterkleed minder opvallend: heeft niet het 'witte gezicht' van de roodkeelduiker. Heeft vaak een opvallende witte vlek op de achterflank. Steil voorhoofd, met afgerond achterhoofd. Snavel horizontaal, bij roodkeelduiker iets omhooggehouden. Dikke hals en volle borst.

LEEFGEBIED
In de winter te vinden in ondiepe kustzeeën en rustige baaien, zelden op volle zee. Soms in het binnenland op plassen en meren. In de broedtijd op tamelijk grote, diepe meren, liefst met eilandjes. Vooral in de taigazone en in het boreale gebied, veel minder in de toendrazone.

VOEDSEL
Vooral vis, waaronder donderpadden, stekelbaarzen, haring, sprot, kabeljauw, baars, forel en alver. Soms waterinsecten, mollusken, kreeftachtigen en plantaardig materiaal.

VOGELTREK
Trekt zowel overdag als 's nachts. In Nederland vooral aan de kust, soms in het binnenland. Najaarstrek van september tot in december, maar verplaatsingen zijn de hele winter mogelijk. In voorjaar vooral februari, tot in april-mei; dan vaak in zomerkleed.

Middelste Zaagbek:

AANTALLEN IN NEDERLAND
Aantal broedparen 40-60 (in 2020)
Geschat maximum aantal overwinteraar 5400-8100 (in 2016-2021)
Doortrekkers 4500-7500, nov,mrt (in 2016-2021)

Bron: sovon.nl

De middelste zaagbek heeft een dunne en spitse bloedrode snavel, een kopergroene kop met wilde kuif met daarin een helderrood oog. Een witte halsring en roestrode borst met zwart manteltje met witte parels. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd; zij is egaal grijs met een bruine kop. Maar ze heeft een zelfde 'ongekamde' verentooi op het achterhoofd en dezelfde ranke snavel. Middelste zaagbekken zijn visspecialisten. De snavel is van een fijne tanding voorzien (de 'zaag' in de bek). Deze dient om goed grip te hebben op watervlugge gladde vissen. Middelste zaagbekken houden meer van zout dan van zoet water, anders dan de grote zaagbekken.

LEEFGEBIED
Middelste zaagbekken broeden aan kusten en heldere binnenwateren in taiga, bergland en op de toendra. Maar ook in Nederland is hij sinds eind jaren '70 een vaste broedvogel. Ze hebben een voorkeur voor zout en brak water. Overwinteren doet deze zaagbek op zee, liefst op stukken met niet te veel golfslag.

VOEDSEL
De middelste zaagbek is gebouwd voor het eten dat hij eet. Met zijn handige zaagbek vangt hij visjes, kreeftachtigen, wormen en insecten. In slechts kleine hoeveelheden wordt er ook plantaardig materiaal gegeten.

VOGELTREK
Trekt in september naar de overwinteringsgebieden langs de Middellandse zee, of minder grote afstanden, afhankelijk van het weer. Al vanaf februari trekt de middelste zaagbek terug naar de broedgronden in Scandinavië en Noord-West Europa. In de winter zoekt deze eend groepen soortgenoten op.

Bron text: Vogelbescherming Nederland

Комментарии

Информация по комментариям в разработке