Principles of Flight-33: Climb, Descent, Glide and Turning Forces on Aeroplane (Türkçe Altyazılı)

Описание к видео Principles of Flight-33: Climb, Descent, Glide and Turning Forces on Aeroplane (Türkçe Altyazılı)

Bu video, bir hava taşıtına etki eden dört kuvveti (Lift- Kaldırma, Thrust- İtme, Weight- Ağırlık, Drag- Sürükleme) ve bu kuvvetlerin havada nasıl dengelenmesi gerektiği açıklamaktadır.

Denge ve Manevra (Balance and Maneuver): Hava aracı düz uçuşta iken bu dört kuvvet dengededir. Ancak, uçak manevra yaptığında, kuvvetlerin dengesi değişir. Bir manevraya başlarken özellikle lift ve thrust kuvvetlerine odaklanılır.

Tırmanış (Climb): Tırmanış sırasında lift kuvveti weight kuvvetinden daha azdır ve uçağın dikey olarak tırmanma kabiliyeti yeterli thrust kuvveti üretme kabiliyetine bağlıdır. 90 derece dik bir tırmanışta, lift kuvvetinin uçağın ağırlığını desteklemesine artık gerek yoktur. Thrust kuvveti, hem drag hem de weight kuvvetlerini yenecek bir kuvvete sahiptir. "Vx" olarak bilinen en iyi tırmanma açısı hızı, thrust ve drag eğrileri arasındaki mesafenin en fazla olduğu yerdir. Bu thrust ve drag arasındaki farka "excess thrust" denir.

Alçalma (Descent) ve Süzülme (Gliding): Alçalmada, lift kuvveti weight kuvvetinden daha azdır ve ağırlığın bir bileşeni uçuş yolu boyunca ileriye doğru hareket ederek drag kuvvetini dengelemek için thrust kuvvetine eklenir. Bu da sabit bir hızda kontrollü bir alçalma sağlar. Minimum alçalma açısını ve en yüksek süzülme mesafesini elde etmek için, drag kuvvetinin en az olduğu bir "Vmd" süratinde uçmak gerekir.

Dönüş Kuvvetleri (Turning Forces): Bir uçağın dönüş yapabilmesi, lift kuvvetinin yönünü değiştirecek şekilde yatırılarak gerçekleştirilir. Uçağın hızı ve kütlesi, uçağı döndürmek için gereken kuvveti belirler. Maksimum yatış açısı ve minimum dönüş yarıçapı bu kuvvetlere bağlıdır. Uçağın yatırılması sırasında, hem ağırlığı desteklemek hem de dönüş için gereken kuvveti sağlamak için lift kuvveti artırılmalıdır. Bir dönüşte yük faktörü (G) artar. 60 derecelik bir yatışlı dönüş, 2g yük faktörüne neden olarak uçak ve pilotun ağırlığının iki katına çıkmasına neden olur.

Koordineli Dönüşler (Coordinated Turns): Koordineli dönüşler dengeli ve koordineli olmalıdır. Kokpitteki dönüş-kayış saati, dönüşün koordineli olup olmadığını gösterir. Kayma (slipping) veya savrulma (skidding) dönüşleri olarak bilinen koordinasyonsuz dönüşler, rudder ve lövye kullanımındaki uyumsuzluktan meydana gelir ve adverse yaw (ters yöne sapma) hareketine neden olabilir.

Bu videoyu beğendiyseniz lütfen BEĞEN butonuna basınız.
Videolarımı takip edebilmeniz için ABONE olunuz.
Kanal Takibi için :    / @vasifyucelis  

Mail : [email protected]
Facebook - Vasıf Yüceliş -   / vyucelis  
Instagram - Vasıf Yüceliş -   / vasif_yucelis  
Linkedin - Vasıf Yüceliş -   / vas%c4%b1f-y%c3%bcceli%c5%9f-022ab461  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке