De ontvoering (20 november 2017) E09 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

Описание к видео De ontvoering (20 november 2017) E09 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

René en Bas zoeken in Hattem naar het kasteel De Dikke Tinne. Hertog Reinoud de Vierde voelde zich meer hertog van Gulik dan hertog van Gelre. Dat zie je aan het vaandel in het Voerman Museum.

In het Provinciehuis in Arnhem vergaderen de Provinciale Staten van Gelderland. De voorloper van deze vergadering is de Gelderse Landdag.

Hertog Reinoud ging bijna dood en had geen wettige erfgenaam. Daarom kwamen de burgers en ridders bij elkaar om opvolgingsstrijd te voorkomen. Dat is in 2018 zeshonderd jaar geleden.

Rudolf Bosch van het Regionaal Archief Zutphen laat de Verbondsbrieven zien waarmee de Provinciale Staten werd opgericht. Toen hertog Reinoud stierf kozen de Staten een nieuwe hertog.

Marc Wingens van Erfgoed Gelderland tekent een stamboom van de Gelderse hertogen. Het begint met hertog Reinoud II, de eerste hertog van Gelre. Het eindigde met hertog Arnoud.

Pastoor René Aarden waakt over Arnoud die ligt begraven in de grote kerk van Grave. Leny van Lieshout vertelt in het museum van Grave dat Arnoud weinig naar de Staten luisterde.

Arnoud werd gesteund door de bannerheren. De re-enactors van Fronti Nulla Fides spelen bij Huis Bergh in ’s-Heerenberg de bannerheren van Bergh, Bronckhorst, Baer en Wisch en hun echtgenotes.

Na verloop van tijd ontstaat strijd tussen de Staten en hertog Arnoud. Op kasteel Grave werd Arnoud ontvoerd door zijn zoon Adolf. Arnoud werd naar het Tolhuys in Lobith gebracht en daarna naar het kasteel in Buren.

Hertog Adolf greep de macht met de hulp van de meeste steden. Karel de Stoute, de hertog van Bourgondië, bemoeide zich met de Gelderse familievete.
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/ridde...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке