Boşanma Davası Sonrası Ne Yapılır? Sadakat Yükümlülüğü? (İşlemler, İmza, Soyadı, Kimlik)

Описание к видео Boşanma Davası Sonrası Ne Yapılır? Sadakat Yükümlülüğü? (İşlemler, İmza, Soyadı, Kimlik)

Tarafların evlilik birliğinden gelen sadakat yükümlülüğü boşanma davası sürecinde de devam edip etmediği konusu çok fazla merak edilmektedir. Boşanma davası devam ederken eşler, resmi nikahlı olduğundan boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü devam etmektedir. Boşanma davası kararı kesinleştikten sonra eşlerin birbirlerine sadakat yükümlülüğü sona ermektedir.
Mahkeme tarafından boşanma davası sonrası yazılan gerekçeli karar, tebligat düzenlenecek, taraflara tebliğ edildiği tarihten itibaren eşler yasal itiraz süresi içerisinde itiraz edilmez ise karar kesinleşmiş olacaktır.
Tebligat sürecinin eşlerin adliyeye giderek daha da hızlandırması mümkündür. Boşanma davası sonrası, gerekçeli kararın düzenlenmesiyle kararı elden tebliğ alıp istinaftan feragat dilekçesine imza atarak kararı kesinleştirme işlemini öne çekebilmektedir.
Boşanma davası sonrası eşler istinaf başvurusunda bulunmuş, istinaftan gelen karar sonrası taraflar karara karşılık aleyhe ve hukuka aykırı olduğu düşüncesinde ise temyiz başvurusunda bulunabilirler. İtiraz yoluna başvurmaları halinde karar kesinleşmemiş olacak, eşler resmiyette evli sayılacaktır.
Boşanma davası açıldıktan sonra eşler edinilen mallarda hak talep edemeyecektir, satılan mallardan yeni mallar alınmış ise elbette diğer eşin o mallarda hakkı olacaktır. Eş, boşanma davası devam ederken dahi mal paylaşımı davası açarak o mallarda hak talebinde bulunabilecektir.
Peki boşanma davasından sonra kimlik değişimi ve soyadı ne zaman değişir? Öncelikle tarafların boşanma kararı kesinleşmeli ve kesinleşen karar mahkeme kalemi tarafından ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilmelidir. Kararın nüfus müdürlüğüne gönderilmesi ve nüfus memuru tarafından kaydın gerçekleşmesi halinde kimlik ve soyadı değişikliği adına başvuruda bulunulabilir.
Boşanma davası sonrası tazminat, mal paylaşımı davası açılabilir mi? Eş, boşanma davası açtığı vakit, maddi ve manevi tazminat kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde tazminat davası açılabilir. Çekişmeli boşanma davası sonrasında eşler birbirlerinden mal paylaşımına dair talepte bulunmamış ise boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren mal paylaşımı davası açabilecektir.
Peki anlaşmalı boşanma davası sonrası tazminat davası açılabilir mi? Yargıtayın yerleşmiş kararlarında anlaşmalı boşanma davasında verilen boşanma kararının kesinleşmesi halinde tazminat davası açılamayacağı belirtilmiş, anlaşmalı boşanma ile taraflar boşanma ve boşanmaya bağlı konularda uzlaştığı kabul edilmektedir.
Boşanma davasından sonra nafaka davası açılabilir mi? Nafaka iştirak ve yoksulluk nafakası olarak ikiye ayrılmaktadır. İştirak nafakası, müşterek çocuklar adına verilen bir nafaka olup boşanma davasından sonra her zaman nafaka talebinde bulunulabilir. Yoksulluk nafakası ise evliliğin bitimi nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eşe ödenen nafaka türüdür. Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde zamanaşım süresi bulunmaktadır, ancak bu süre içerisinde yoksulluk nafakası talebinde bulunulabilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке