Odun Külü Mucizesi Doğru Mu? Yoksa Yalan Mı?

Описание к видео Odun Külü Mucizesi Doğru Mu? Yoksa Yalan Mı?

Odun külün çok yararlı olduğu ve bitkileri böceklerden koruduğu ile ilgili pek çok şey duymuşsunuzdur.. Peki bu iddialar doğruysa ne kadar kullanılmalı.
Odun külü yararlı ya kömür külü zararlı mı? Pek kanıtlanmayan konulara değinmek istiyorum. Sizlere kanıtlarıyla birlikte bu kül mevzusunu açıklama çalışayım.
Bir çok videoda görmüşsünüzdür. Çiçeklerime odun külü attım çoştu. Domateslerime kül döküyorum böcekler yaklaşmıyor. Lahanalar bayıldı bu kömür külünün lezzetine… gibi gibi iddialar.
Aslı astarı var mı diye sizler için bu konuya değinmek istedim. Bir de kömür külüne parmak basmadan geçmek ayıp olur. Odun oluyor da kömür olmaz mı?

Bal gibi de olur neden olmasın deyip bırakmayacağım. Bilimsel açıklamaları size anlatmaya çalışacağım. Odun külü üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda var.

İlk olarak külün böcekleri kaçırdığına dair bilgiye değinmek istiyorum. Mineral tuzların veya küllerin böcek veya akar gibi yumuşak vücutlu böceklerin vücutlarında çizik meydana getirerek bu çiziklerden vücut suyunun kaybedilmesi ile ölümün sağladığı ve Özellikle ambarlanmış tahıl ve baklagil tohumlarında uygulanabildiği bilimsel çalışmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Kaynak linklerini açıklama kısmında bulabilirsiniz.
O araştırmalara geçmeden önce sizlerle odun külünün ve kömür külünün içinde organik kökenli maddeler yakma sırasında bu organik maddelerin tamamı yandığından, kaybolur bunlar azot, karbon, oksijen ve hidrojen dir. ama bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60’a yakın madde tespit edilmiştir.
Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur. Ancak bu ve diğer ismi verilmeyen elementlerin çoğu kül içerisinde mikro düzeyde kalır ve hatta bazılarının ortaya çıkartılması özel analizler ister.

Bitkiler için gerekli elementler den fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, mangan, molibden, bor, bakır, çinko, klor ve sodyum olmak üzere 13 adedi kül de bulunmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmada hem odun külü hemde kömür külü 5 gr 10 ve 20 şer gram alınarak fasulye bitkisine verildi. Eşit koşullarda bir ekim yapıldı. Tüm ölçüm ve gözlemler kaydedildi.

Bu çalışma sonucunda sizlerinde şaşırabileceği bir sonuç ortaya çıktı. kulaktan duyumlarla odun küllerinin kömür külüne göre daha iyi bir performans göstermesiydi.
Evet yanlış duymadınız kömür külü daha iyi netice verdi.
16 günlük bir saksı denemesi sonucunda odun külünün kontrol ve kömür külünden ’de geri kaldığını, en kötü performansı 20 gr. Yani 20 gram odun külü verilen bitki en kötü olandı. Zayıf çelimsiz olandı.

Ağırlık ölçümleri yapıldı ve kömür külünün, odun külünden daha iyi olduğunu görüldü. Bilim insanları, Sonuç ve öneri olarak bitki gelişimini olumlu etkileyen kömür külünün üzerinde araştırmaların daha detaylı olarak yapılmasını önerdi.
Peki kül kullanacağız ama ne miktarda olacak. Bunuda araştırmış bilim insanları ve kömür külünü %5 %15 ve %20 oranlarından bitkilere vermişler.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.

Bitki bitki boyu ve çıkışı açısından en iyi sonucun %5 kül uygulamasında olduğu; düşük pH’lı toprağın pH’ını yükseltirken yüksek pH’lı topraklarda sıkıntı oluşturmadığı belirlenmiştir.

Diğer yüzdeliklerde olan kül karışımlarında ağır metal birikimi istenilmediğinden %5 kül dozunun fazlası uygulanmamalıdır diye görüş bildirmişlerdir.
Ayrıca : Kömür külünün %5 dozunu geçmeyecek şekilde kontrollü bir uygulama yapılmasıyla bol miktarda çıkan külün çevre kirliliği oluşturmasının önüne geçilerek, doğal kaynakların etkin ve doğru kullanılması sağlanmış olup toprağa yarattığı olumlu etkisinden de yararlanılmış olacaktır diye önemli bir görüşü bizlere sunmuş oldular.
Buradan da yerel yönetimlere şöyle bir öneride bulunuyorum. Çevre kirliliği yaratmaması ve tarım arazilerinin veriminin artırılması için odun ve kömür küllerinin toplanıp bahçe ve tarla tarımı yapan üreticilere ulaştırılmasını talep ediyorum…
Değerli arkadaşlar bu konuların linklerini açıklama kısmına ekledim. Oradan bilgileri teyit edebilirsiniz. Son olarak bu tür çalışmalarım dan memnun kaldıysanız kanala abone olarak bana destek verebilirsiniz.

Kaynaklar: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/proj...
http://acikerisim.nku.edu.tr:8080/xml...
https://avys.omu.edu.tr/storage/app/p...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке