Lenfödem bandajlaması.Meme kanseri ameliyatı sonrası kolda oluşan şişmede(lenfödem) bandajlama

Описание к видео Lenfödem bandajlaması.Meme kanseri ameliyatı sonrası kolda oluşan şişmede(lenfödem) bandajlama

*Video bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, teşhis, eğitim ve tedavi amaçlı kullanılmaz.Doktorunuza danışınız.Egersizlerimizi doktor tavsiyesine göre yapınız.Her hareketin her hastalıkta yapılamayacağını unutmayınız*
Lenfödem, hücreler arasında protein ağırlıklı lenf sıvısının birikerek şişlik oluşturmasıdır. Genellikle kol ve bacaklarda oluşmaktadır. Lenfatik sistemdeki doğuştan gelen bozukluklar sonucu gelişeceği gibi ikincil nedelere bağlı olarak da gelişebilir. Özellikle meme kanseri tedavisi için uygulanan ameliyatlar ve ışın tedavileri sonrası oluşabilmektedir. Çok hafif bir şişlik şeklinde olabileceği gibi ileri derecede şekil bozukluğuna kadar gidebilir. Lenfödem tedavisinde amaç, ödemi azaltmak, azalmış durumu devam ettirmek ve komplikasyonları önlemek veya minimale indirerek yaşam kalitesini arttırmaktır. Uygulanan Kompleks Dekonjestif Tedavi protokolünde Faz 1, yoğun tedavi fazıdır ve günlük tedavilerden oluşur. Cilt, tırnak bakımı, manuel lenfatik drenaj (MLD), çok tabakalı bandajlama, egzersiz ve kendine bakım aktivitelerini kapsar. Faz 2 devam dönemidir ve uzun solukludur. Cilt, tırnak bakımını, hastanın kendi yaptığı manuel lenfatik drenajı , gün boyunca bası giysilerinin kullanımını ve gece bandajlama yöntemlerini içerir.

-Manuel lenfatik drenaj ;

Biriken lenf sıvısının vücudun diğer bölgelerine akışını sağlayan özel bir masaj yöntemidir. Lenfödem konusunda uzman fizyoterapistlerce uygulanması gerekir. Tekniğine uygun yapılmazsa zararı olabilir.

-Çok tabakalı bandajlama;

Özel malzemeler kullanılarak katmanlar şeklinde, belli basınçlarla uygulanan bandajlamadır.

-Kompresyon giysileri;

Kol veya bacağa giyilen özel kıyafetlerdir. Lenfatik akımı artırır, proteinöz madde birikimini azaltır, venöz dönüşü artırır. Ekstremitenin düzgün şlekillenmesini, volüm kontrolünü ve cilt bütünlüğünü sağlar. Ayrıca travmalardan korur.

-Lenfödem egzersileri;

Egzersizler kas-eklem pompa aktivitelerini, lenf damarlarının aktivitesini, venöz ve lenfatik dönüşü arttırır. Bandaj sarılı iken veya bası giysileri giyilmişken yapılması önerilmektedir.

-Pnömotik basınç pompaları;

Ödemli kol veya bacağı saran kılıflar içine basınçlı hava pompalanması esasına dayanır. Sabit veya değişken basınçlıdır. Diğer yöntemlerle birlikte uygulanabilir.

-Düşük güçlü laser tedavisi;

Laser tedavisinin biyostimulan, anti-inflamatuvar ve analjezik etkileri vardır. Laser tedavisi lenf damarlarının pompalama hızını ve rejenerasyonunu (lenfanjiogenez) artırarak lenf akımını arttırır, ağrıyı azaltır, fibröz dokuyu ve cerrahi skarları yumuşatır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке