Andra takter (1985) Sixten är punkare och spelar i bandet Anti-Cimex. Filmen följer honom och hans v

Описание к видео Andra takter (1985) Sixten är punkare och spelar i bandet Anti-Cimex. Filmen följer honom och hans v

Andra takter
(1985)
Sixten är punkare och spelar i bandet Anti-Cimex. Filmen följer honom och hans vänner - unga människor som inte vill leva det vanliga Svensson-livet, de vill festa och protestera mot svensk vapenexport.

Kategori
Kultur och nöje,Samhälle och politik,Geografiska platser
Ort
Göteborg
Längd
27 minuter
Medverkande
Sixten Andersson, Marie-Louise Waldestam, Subhumans, Peter and the Testtube Babies
Regi
Benny Frick
Manus
Benny Frick
Foto
PeO Olsson
Musik
Anti-Cimex
Producent
Benny Frick
Rättigheter
Tenfilm
Produktionsbolag
Frick Film
Produktionsland
Sverige
Utgångsmaterial
16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
Arkiv
Svenska Filminstitutet Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas
Musik delas ofta upp i kategorier och subkategorier. I slutet av sjuttiotalet exploderade punken i Sverige och övergick snart i postpunken, som inte var lika kompromisslös, men desto viktigare för svenskt musikliv på åttiotalet. Men det fanns de som höll sig kvar vid den hårda punkmusiken och mer anarkistiska livsideal. I Sverige kom en sådan kategori att kallas kängpunk och där brukar gruppen Anti-Cimex placeras.

Detta är en kort bakgrund till musiken i Andra takter. Fast filmen handlar mindre om kängpunk och den svenska musikscenen på åttiotalet, och mer om två unga människor som inte kände sig bekväma med det vanliga Svensson-livet med arbete från åtta till fem. De ville inte arbeta, de ville festa och protestera mot svensk vapenexport. De ville åka till Jönköping och spela på en musikfestival, där bland andra det engelska bandet Peter and the Test Tube Babies stod på scen.

Att frivilligt ställa sig utanför, att med dagens terminologi vara del av utanförskapet, var vid den tiden och i den miljön inte nödvändigtvis något negativt, ibland till och med ideologiskt förankrat. Rädslan för det vanliga knegarlivet och viljan att revoltera mot den äldre generationen är återkommande i andra svenska skildringar av punken, som Stig Larssons halvtimmesdokumentär Punkrock från 1978 och Johan Donners Ebba-the movie om punkbandet Ebba Grön

Комментарии

Информация по комментариям в разработке