Yorumlanmayan Dünya Anlaşılır Mı? | Kaan H. Ökten, Selami Varlık, Kurtul Gülenç (moderatör)

Описание к видео Yorumlanmayan Dünya Anlaşılır Mı? | Kaan H. Ökten, Selami Varlık, Kurtul Gülenç (moderatör)

07 Şubat Çarşamba akşamı #TESAK Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nde Kurtul Gülenç’in konukları Kaan H. Ökten ile Selami Varlık’tı. Friedrich Schleiermacher ile Paul Ricoeur’ün felsefi anlayışları odağında, “Yorumlanmayan Dünya Anlaşılır mı?” sorusu çevresinde nefis bir tartışmaya eşlik ettik. Skolastik düşünce, Descartes, Heidegger, Paul Virilio, Wajdi Mouawad bu tartışmanın bazı yol uğraklarıydı.

Kaan H. Ökten: “Yazarın niyetinden söz ediliyor. Schleiermacher bağlamında, yazar bile niyetinin farkında değil, hatta okur olarak ben yazardan daha iyi anlayacağım onun niyetini. Yorumlama, yazarın niyetinden uzaklaşmadır. Çünkü yazar odaklı değil anlama. Yazar bir ‘author’, ama aslında değil.”

Selami Varlık: “Aidiyet dünyasında yaşıyoruz. Seyrettiğimiz dünyaya yapışmış bir şekilde yaşıyoruz. Bu dünyaya çarpmıyoruz, çarpmak için birincil mesafe olması gerekir, bu dünyanın zaten sürekli içindeyiz. Ve her yerimiz, bedenimizin her köşesi bu dünyaya yapışmış bir şekilde yaşamak, bu bizi varoluşsal olarak ‘terletiyor’. Modern teknolojiler mesafe kurmamıza çok yardımcı olmuyor, Ricoeur’ün deyimiyle bizi sürekli bir ‘bilgi tufanı’ içerisinde sürüklüyor. Ben bu yapışmışlık ve bu yapışmışlığın yol açtığı şiddetin karşısında Ricoeur’ün ‘mesafeleşme’ kavramına başvuruyorum. Ricoeur’ün temel vurgusu sürekli mesafeleşme. Ancak mesafeleşme hiçbir zaman için aidiyete zıt değil.”

#KurtulGülenç #KaanÖkten #SelamiVarlık

Комментарии

Информация по комментариям в разработке