Dalfsen, kerkklokken Grote Kerk

Описание к видео Dalfsen, kerkklokken Grote Kerk

149) De kerkklokken van de Grote Kerk te Dalfsen!
Woensdag 5 juni 2019, 14:30 uur
   • Dalfsen, kerkklokken Grote Kerk  


0:00 Intro
0:08 Kerkklok 2
3:21 Kerkklok 1
7:00 Kerkklokken (volgelui)


Al in de 11e eeuw stond er in Dalfsen een kapel, gewijd aan Sint Cyriacus. In de twaalfde eeuw werd er een romaans schip en koor gebouwd. Een toren werd gebouwd op de plaats waar nu het orgel in de kerk staat. Deze was een stuk ranker en lager dan de huidige, maar had wel muren met een dikte van zo'n 2 meter. In de 14e eeuw werd de toren verhoogd en werden er zijbeuken aan de kerk gebouwd.

In de 15e bloeide Dalfsen op en werd begonnen met de bouw van het huidige gotische koor en de huidige toren. Daarna werd het schip vergroot, waarbij de binnenpilaren op de fundering van de oude buitenmuren van het schip kwamen te staan. In deze tijd werden ook drie grote klokken gegoten voor de kerk.

In 1672 is de kleine klok uit te toren gehalad door de Bisschop van Münster, 'Bommen Berend' en meegenomen naar Duitsland. Dt middelste klok van 1560 had het opschrift: 'Zirriacus patroen desser kercken, mit min geluyt roep ick de gemeinte to goiden wercken, O Here wilt se daer to stercken. Anno XVcLX.' Deze bleek in 1920 gebarsten en werd omgegoten. De grote klok uit 1555 had het opschrift (in het latijn): 'Maria is mijn naam, de vijanden drijf ik uit, ik roep de levenden saam, de doden beween ik met geluid. Wilhelmus Wegewaert goot mij in het jaar des Heren 1555.'

Beide klokken werden tijdens de klokkenroof in de Tweede Wereldoorlog meegenomen. Beide klokken zijn teruggevonden na de oorlog, de kleine in Hamburg en de grote in Amsterdam. De kleine was niet meer bruikbaar door beschadigingen, maar de grote werd weer in de toren opgehangen. Achteraf bleek dat deze ook gebarsten was. In 1949 zijn de klokken omgegoten naar twee nieuwe klokken. Een derde klok is er nooit meer gekomen...

De kleine klok luidt om acht uur 's morgens, om twaalf uur 's middags en om negen uur 's avonds, de zogenaamde Papklok. Voor kerkdiensten en huwelijken worden beide klokken geluid en bij uitvaarten de grote klok.


→ Kerkklok 1: Petit & Fritsen, 1949, 1469 mm, cis1
A. D. 1949
PETIT ET FRITSEN ME FUDERUNT


→ Kerkklok 2: Petit & Fritsen, 1949, 1236 mm, e1
A. D. 1949
PETIT ET FRITSEN ME FUDERUNT


Met dank aan de heer Beverwijk en de kosteres!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке