Kampen om Fossum bru 1940

Описание к видео Kampen om Fossum bru 1940

Ved Fossum bru i Indre Østfold var det harde kamper den 12 og 13 april 1940. I tillegg til de tyske tapene, døde det 20 nordmenn under angrepet. Ved brua ligger det også et forsvarsverk som heter Fossum brogalleri fra første verdenskrig. I denne filmen utforskes brogalleriet, og historien om kampene i 1940 blir fortalt.

Fossum brogalleri:
Fossum brogalleri er ett av flere anlegg som ble bygget etter Unionsoppløsningen for å styrke Glommalinjen. Brogalleriet var en del av Fossumstrøkets festning, også kalt Fossumavsnittet og var underlagt Høytorp fort. Anlegget ble sprengt ut i en fjellside ved Glommas vestbredd i Spydeberg kommune i årene 1914 til 1917 for å forsvare daværende Fossum bru over Glomma mot angrep østfra. Anlegget regnes som nedlagt på 1930-tallet, men ble likevel trolig brukt i forbindelse med kamphandlinger under det tyske felttoget i 1940, til tross for at dette kom fra vest. Da ble forøvrig broen forsøkt sprengt. Brogalleriet består av en 32 meter lang korridor med siderom og fjellhaller. I siderommene finner man i alt syv skyteskår, hvorav to med plass til mitraljøser. Anlegget har kun én inngang, på sydøstre side.

Kampene ved Fossum bro 1940:
Den tyske fortroppen kom fram til Fossum like etter kl. 07.00 den 12. april, og ble tatt under kraftig ild fra de norske styrkene. De to forreste bussene ble fullstendig gjennomskutt, og det sies at den eneste som kom uskadd fra den forreste bussen var den norske sjåføren. Han berget seg ved å hive seg ned bak motorblokken. Det var lagt ut ladninger i sprengkamrene i brua, og nå forsøkte man å sprenge, men ladningene gikk ikke av. Nå hadde man også lagt ut tjærelunter som reserve. Ingeniørsersjant Erik Sekkelsten løp da ut i kuleregnet på brua, tente luntene og kom seg mirakuløst nok i sikkerhet igjen. Men ladningene viste seg å være utilstrekkelige til å ødelegge brua. Det utviklet seg til en stillingskrig der tyskerne grupperte seg ut på Glommas vestre bredd. Omtrent kl. 10.00 kom et kraftig ildangrep på de norske stillingene. Samtidig ble det observert at tyskerne samlet tropper, og det ble klart at de ville forsøke å angripe over isen. Kaptein Solie ringte opp kraftverket på Solbergfoss og ba dem åpne damlukene. De første tyskerne var kommet omtrent midtveis ut på elva da vannet kom, brakk opp isen og tok dem med seg. Deretter var det rolig et par timer. Senere gjennom dagen forsøkte mindre grupper tyskere gjentagne ganger å gå over elva, i båter, gummibåter, og noen forsøkte til og med å svømme. Hver gang ble de avvist av de norske styrkene. Kl. 16.00 kom et kraftig ildangrep mot de norske stillingene. Det virket som alt av håndvåpen, mitraljøser og bombekastere hamret løs på stillingene. Solie merket at folkene begynte å bli slitne. Han gikk derfor tilbake og ba om forsterkninger. Men først kl. 23.30 kom 60 mann og to befal -den ene av dem var sersjant Svein Blindheim. Kl. 02.00 på natten satte tyskerne inn et kraftig angrep på flere steder, både nord og sør for de norske stillingene. De sørget også for å holde de norske stillingene opplyst med fallskjermbluss. Etter en stund klarte tyskerne å skaffe seg fotfeste på østbredden, og de begynte å rulle opp de norske stillingene i flanken. Da kom det også et tysk framstøt direkte over brua. Kaptein Solie samlet noen mann og forsøkte å stoppe dem, men han falt under dette forsøket. Omtrent kl. 04.00 den 13. april var den norske styrken nedkjempet og revet opp etter harde kamper.

Kilde for tekst: Wikipedia
Kilde for gammel film: NRK

Følg Festningsverk.no på internett:
Webside: http://festningsverk.no
Facebook:   / festningsverk.no  
Facebook gruppe:   / bilderfranorge  
Facebook gruppe:   / 460485847982579  
Instagram:   / norwegian_ww2_photos  
Instagram:   / festningsverk  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке