Karl XIIs angrep på Fredriksten festning

Описание к видео Karl XIIs angrep på Fredriksten festning

I desember 1718 gikk Karl XII til angrep på Fredriksten festning i Halden. Under beleiringen av festningen, får han troliges en norsk kardesk kule i hode og dør. Kongens død, blir starten på slutten av den store nordiske krigen. Ingen vet hvem som avfyrte kanonen som drepte den svenske kriger-kongen, noe som har vært opphav til mange myter rundt kongen død.

I denne filmen forteller jeg den utrolige historien om Karl XII`s angrep på Fredriksten festning. Jeg besøker kommandant ved Fredriksten festning, Magne Rannestad, som forteller meg en del detaljer rundt hele hendelsesforløpet til Karl XIIs død. Denne spennende historien må du ikke gå glipp av!!

FESTNINGSVERK MILITÆRHISTORIE PÅ SOSIALE MEDIER:
TIKTOK:   / festningsverk  
FACEBOOK SIDE:   / festningsverk.no  
FACEBOOK GRUPPE:   / bilderfranorge  
FACEBOOK:   / 460485847982579  
INSTAGRAM:   / norwegian_ww2_photos  
INSTAGRAM:   / festningsverk  
WEB: http://festningsverk.no

30. november begynte svenskene å grave en første skyttergrav oppover fra Skåningsfossen i Tistedalen. I første omgang var planen å grave seg tettest mulig inn på festningsverket Gyldenløve, som måtte bli erobret før et angrep på hovedfestningen kunne komme i gang. Samtidig ble det arbeidet for fullt med å få kanonene i stilling på Stutekollen. 6. desember var kanonene på Stutekollen, 18-pundere, 12-pundere og tunge mortere, klare til å åpne ild. I mellomtiden hadde de svenske arbeidstroppene hver natt gravd seg nærmere Gyldenløve. Det var farlig arbeid – natten til 6. desember ble tolv svensker drept eller såret, og neste natt havnet sju mann på tapslisten.

Gyldenløve var ikke noe sterkt festningsverk, for yttermurene besto av løse steiner. Og da de svenske batteriene på Stutekollen åpnet ild, gjorde de raskt stor skade. Flere av de dansknorske kanonene i Gyldenløve ble satt ut av spill, og taket på tårnet midt i festningsverket ble skutt i stykker. Av Gyldenløves lille garnison på 30 mann ble to mann drept og én såret. 8. desember klarte svenskene å skyte en bresje i muren. Tiden var inne for et stormangrep.

Kongen var selv med da 200 svenske grenaderer gjorde seg klare til å storme Gyldenløve om ettermiddagen 8. desember. Svenskene lyktes i å snike seg tett opp mot festningsverket før de ble oppdaget. Da Gyldenløves kommandant, løytnant Johan Vibe fra 1. Akershusiske regiment, så at svenskene var klare til storm, besluttet han at det var på tide å evakuere. Men evakueringen ble vanskelig, for den eneste retrettmuligheten var en stige på vestsiden. Mens Karl 12. og mennene hans klatret opp stormstiger og trengte fram gjennom bresjen på den ene siden, forsøkte Vibe og hans menn febrilsk å komme seg ned stigen på motsatt side. Bare Vibe selv og tolv mann klarte å slippe unna før svenskene inntok Gyldenløve. Av de gjenværende ble to mann drept. Resten overga seg.

Etter Gyldenløves fall kunne svenskene begynne å grave skyttergraver (på beleiringsspråket løpegraver og paralleller) videre framover mot hovedfestningen. De begynte også å flytte kanonene sine nærmere for å få i gang et mer effektivt bombardement. Arbeidstroppene i skyttergravene var nå godt innenfor skuddhold for de norske kanonene på Overberget, Stortårnet og selve Fredriksten. De var også i ferd med å komme innenfor rekkevidde av forsvarernes musketter. Og tapene steg. Natten til 9. november var svenskenes tap 55 mann, drepte og sårede.

Karl 12. var stadig framme i skyttergravene for å observere og sørge for at framdriften ble opprettholdt. Han var utålmodig etter å erobre Fredriksten for å kunne fortsette sin invasjon uten å måtte bekymre seg for sine forbindelseslinjer. Om kvelden 11. desember var kongen igjen framme for å påskynde arbeidet. Han la seg mot den skrånende siden av skyttergraven og løftet hodet over kanten. Her ble han liggende en stund og observere. Med ett slo et prosjektil inn i tinningen hans, gikk tvers gjennom hodet og drepte ham momentant.

KIlder:
Det store norske leksikon: https://snl.no/Karl_12.s_andre_feltto...
Norges Kriger 5 - 1563 til 1788
Norge stein for stein: https://spartacus.no/boker/norge-stei...
Foredrag av Kommandant ved Fredriksten festning, Magne Rannestad.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке