Cum Controlezi ATACUL de Panică. In acest video iti prezentăm ce este dar si cum controlezi ATACUL de panică. Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopotel ca să primesti notificări când postăm / pacientul20
00:00 - 01:40 Ce este atacul de panică
Atacul de panica nu este o afectiune simpla, necesita un diagnostic diferential in urma unor analize complexe iar tratamentul este multidisciplinar si de durata. Un atac de panică este un răspuns exagerat al corpului la frică sau stres. Atacul de panică se poate produce ziua în amiaza mare sau noaptea
01:41 - 04:50 Cum se manifestă un atac de panică
Te ia cu călduri sau cu friguri, cu transpirații, cu stare de leșin. Simți o uriașă neliniște și ai sentimentul că din clipă în clipă se va întâmpla un lucru îngrozitor de rău și de grav, deși nu ai niciun indiciu în acestă privință. Îți bate inima repede de tot, și amețești, ți-e greață, tremuri ca piftia și simți că ți se înmoaie grisinele. E nasol, chiar e! Te doare în capul pieptului, simți un nod în gât și ai senzația că nu mai poți să respiri, că o să te sufoci, și te copleșește teama că vei face un infarct și vei muri.
Dureaza între 5 și 20 de minute. După primele 10 te afli la apogeul crizei, când simptomele se află la cel mai ridicat grad de intensitate, când simptomele fizice și emoționale te pun jos.
Factori care pot juca un rol în declanșarea lor:
Moștenirea genetică.
Stresul major.
Temperamentul mai sensibil sau mai predispus la emoții negative.
Unele modificări în funcționarea creierului.
Diverse afecțiuni de natură psihică și comportamentală (depresia ori stresul posttraumatic).
Consumul de alcool, cafeină și nicotină.
Orice om poate avea de-a lungul vieții unul-două atacuri de panică, mai cu seamă dacă a trecut printr-o situație stresantă. Grav este atunci când atacurile sunt dese și ajungi să trăiești cu o permanentă groază că iar te va lovi unul. În acest caz lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că nu mai este vorba de atac de panică ci de tulburare de panică. Și suntem deja într-un alt registru.
04:51 - 08:53 Cum controlezi atacul de panică
Concentrează-te pe respirație. Dacă o vei putea controla, ai șanse mari să poți reduce simptomele de panică din timpul atacului. Inspiră profund timp de patru secunde și umple-ți pieptul și burta cu aer. Ține aerul preț de o secundă apoi dă-l afară, expiră, timp de alte patru secunde.
Este important să-ți controlezi așa respirația, pentru a evita hiperventilarea.
Dacă vei recunoaște că ai un atac de panică și nu unul de cord, îți vei aminti că acesta este trecător și că ești în regulă. Și o să te poți concentra și pe alte tehnici de reducere a simptomelor atacului de panică.
Închide ochii. Unele atacuri de panică au factori declanșatori care te copleșesc. Dacă te afli într-un mediu cu un ritm rapid (pe stradă), cu mulți stimuli, acesta îți poate alimenta atacul de panică. Pentru a bloca stimulii închide ochii în timpul atacului de panică. Îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra respirației.
Focalizează un obiect.
Pentru unele persoane, mai util decât să închidă ochii este să-și concentreze atenția asupra unui obiect în timpul atacului de panică. Alege unul aflat la vedere și observă la el, în mod conștient, tot ce poți: modelul, forma, culoarea, dimensiunea. Descrie-l mental, concentrează-ți toată energia asupra lui, și vei putea obține o diminuare a simptomelor atacului de panică.
Repetă o mantră în gând. Spune în gând, în buclă: ”O să treacă, sunt bine! O să treacă, sunt bine!” și atacul de panică va începe să dispară. Este un exemplu. Poți spune ce vrei tu, orice altceva, nu contează ce.
Respirația într-o pungă de hârtie ajută în timpul atacului de panică pentru că atacul de panică este caracterizat de hiperventilație, a respira într-o pungă de hârtie este folositor pentru echilibrarea acesteia. Când o persoană hiperventilează, scade nivelul oxigenului din sânge, și ca urmare se reduce fluxul de sânge oxigenat către creier.
Respirația în pungă de hârtie (doar de hartie, NU plastic!) trebuie însă făcută corect. Punga va acoperi nasul și gura și vor fi efectuate minim 6 și maxim 12 respirații. Nu mai mult de 12. Mai poți relua doar după ce faci o pauză, luând punga de pe față.
ATENȚIE! Respirația în pungă de hârtie NU va fi practicată de persoanele care suferă de astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare!
---
Bun venit pe canalul #Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm saptamanal despre sanatate pe subiecte cum ar fi nutritie, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie
Dacă acest video te-a ajutat, aboneaza-te și apăsă pe clopotel ca sa primesti notificari cand postam / pacientul20
Facebook: / pacientul20
Instagram / pacientul2.0
Информация по комментариям в разработке