Tehir-i İcra (İcranın Geri Bırakılması) [Altyazılı]

Описание к видео Tehir-i İcra (İcranın Geri Bırakılması) [Altyazılı]

Tehir-i İcra (İcranın Geri Bırakılması)
Stajyer avukatımız Berkay KARAKAŞ videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️



00:00 Giriş
01:10 Intro & Tehir-i İcra Nedir ?
Süregelen bir davanız sonucunda, mahkemece, bir miktar parayı karşı tarafa ödemenize veya kiracı sıfatıyla oturmakta olduğunuz taşınmazdan tahliyenize karar verildiğini varsayalım.
Mahkeme kararları, ilamlı icra yoluna konu edilir ve istisnaları olmakla beraber, ilamın icrasını sağlamak için mahkeme ilamının kesinleşmesi aranmaz. Bu nedenle, karşı tarafın aleyhinize olarak ilamlı icra yoluna başvurması yönünde bir engel bulunmamaktadır.
Genel haciz yoluyla takipte, İcra Müdürlüğüne yapabileceğimiz itirazla takibi durdurabileceğimizden bahsetmiştik. Ancak, ilamlı icra takibine karşı icra müdürlüğüne yapacağınız bir itiraz, takibin durmasını sağlamayacağı gibi mahkeme ilamına karşı öngörülen istinaf ya da temyiz yoluna başvurmanız da tek başına takibin durdurulmasını sağlamayacaktır.
Peki, bu durumda ne yapılabilir ? Hukuk düzenimizde, ilamlı icra takibini durdurmamızı sağlayan bir yol yok mudur ?
Burada karşımıza çıkan kavram "Tehir-i İcra" yani, "İcranın Geri Bırakılması"dır.
Tehir-i İcra Nedir?
Kısaca Tehir-i İcra, mahkeme ilamına dayalı olarak başlatılan bir takibi durdurmamızı sağlayan hukuki bir yoldur.
01:33 Tehir-i İcra Süreci Nasıl İşler ?
1-) Kararın İstinaf/Temyiz Edilmesi
Öncelikle, icrası durdurulmak istenen mahkeme kararına karşı istinaf ya da temyiz yoluna muhakkak başvurmamız gerekmektedir.
2-) Derkenar Alınması
Akabinde, ilgili mahkemeden, mahkeme kararına karşı istinaf veya temyiz yoluna gidildiğini bildirir bir yazı alınır. Bu yazıya kısaca "Derkenar" denir.
3-) 3 Aylık Dosya Kapak Hesabı Yaptırılması
Daha sonra, ilgili İcra Müdürlüğü'ne başvurarak, 3 aylık dosya kapak hesabı yapılması talep edilir.
4-) Teminat Yatırılması
3 aylık dosya kapak hesabı yapılmasıyla belirlenecek olan miktar, ilgili icra müdürlüğü dosyasına teminat olarak yatırılır. Bu teminat, nakit para olabileceği gibi, banka teminat mektubu da olabilir.
5-) Mehil Vesikası Düzenlenmesi
Teminat yatırıldıktan sonra, ilgili İcra Müdürlüğünden icranın geri bırakılması kararı getirmek üzere 90 günlük bir mehil yani süre istenir. İcra Müdürlüğü, teminat dosyaya depo edildiği taktirde, tarafımıza 90 günlük bir mehil verir.
6-) İcra Hukuk Mahkemesinde İcranın Geri Bırakılması Davası Açılması
Bu aşamaları da tamamladıktan sonra, 90 gün içerisinde İcra Hukuk Mahkemesinde yeni bir değişik iş dosyası açmamız ve yine bu süre içerisinde "İcranın Geri Bırakılması Kararı" almamız gerekmektedir.
Son olarak, İcra Hukuk Mahkemesince verilen İcranın Geri Bırakılmasına dair kararı, ilgili icra dosyasına sunduğumuz taktirde, ilamın icrasını, istinaf mahkemesince verilecek kararın kesin olması halinde istinaf incelemesi sonuna kadar, temyiz yolunun açık olması halinde temyiz başvuru süresinin sonuna kadar durdurmuş olur.


02:57 Kapanış & Outro / Diğer Videolarımız
#Tehiriİcra #İcraTakibi #HukukiYol #İstinaf #Temyiz #MahkemeKararı #HukukMahkemesi #İcraMüdürlüğü #DosyaKapakHesabı #TeminatYatırma #Mehil #İcraHukukMahkemesi #İcraDavası #İcraİlamı #HukukiSüreç #HukukiBilgi #HukukDilinde #TemyizBaşvurusu #İstinafMahkemesi #HukukiBilgilendirme

Комментарии

Информация по комментариям в разработке