Kira Tespit Davalarında 4 Önemli Kural (Altyazılı)

Описание к видео Kira Tespit Davalarında 4 Önemli Kural (Altyazılı)

KİRA TESPİT DAVALARINDA 4 ÖNEMLİ KURAL!?

Kurucu avukatımız Ahmet Burak YALÇIN videoda sizler için anlatıyor. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. ✍🏼 ⚖️

00:00 Giriş
Merhaba Sevgili Dostlar, umarım iyisinizdir. Ben Av. Ahmet Burak YALÇIN.
Takipçilerimizin bildiği üzere, hukuki bilgi verme amacıyla kurulan kanalımızda çeşitli güncel ve temel konuları ele alarak, sizleri bilgilendirmeye gayret ediyoruz.
Bugün ise, "Kira Tespit Davası" yönünden bilinmeyen ya da eksik veya hatalı bilinen 4 önemli başlığı açıklığa kavuşturmak için karşınızdayım.
Bu ve benzeri içeriklerimizi beğenip, yorum yapmanız, paylaşmanız ve kanalımıza abone olmanız, bizleri yeni içerikler üretmek adına teşvik edecektir.
00:29 Kira Tespit Davası açmadan evvel, Kiracıya ihtar gönderilmeli mi?
Öncelikle, kira tespit davasını açmadan evvel, kiracıya ihtar gönderilmesi zorunlu değildir. Ancak, istenilen kira bedelini gösterir ihtar çekilmesi, kiracının istenilen kira bedelini öğrenmesi ve yeni kira bedelinin kiracı tarafça kabulü halinde, meselenin davaya gerek kalmadan çözümü yönünden faydalı olacaktır. İlaveten, Kira sözleşmesinde kira artış şartı varsa, hakimin vereceği kararda, kira tespit davasının açıldığı kira yılının başından itibaren, geçmişe dönük olarak, kira artış imkanına kavuşulabilir.
01:03 Kira tespit davalarında harç ve avukatlık ücreti nasıl hesaplanır?
Kira tespit davalarında dava harcı, tespiti istenen aylık kira bedeli ile ödenmekte olan mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden, avukatlık ücreti ise yıllık kira bedeli tutarı üzerinden hesaplanır.
Sözleşmede kira bedelinin yıllık ödeneceğinin belirlendiği durumlarda ise, hakimden, yıllık kira bedelinin tespiti istenileceğinden, harç da yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır.
01:30 Geçmişe dönük kira farkı bedelleri tahsil edilebilir mi ?
Kira tespit davasında tespit talebiyle birlikte geçmişe dönük kira farkı bedellerinin tahsili talep edilemez. Ancak, geçmişe dönük kira farkı alacağının tespiti istenilebilir. Kira tespit davasında tespitine karar verilen geçmişe dönük kira farkı alacağının icra takibine konu edilebilmesi için kira tespit kararının kesinleşmesi zaruridir.
01:53 Kira tespit davalarında dava miktarı sonradan arttırılabilir mi ?
Kira tespit davalarında Yargıtay, kira tespit davalarında talep edilen bedelin dava sırasında ıslah edilerek yükseltilmesine izin vermemektedir.
Günümüzde yargılamaların oldukça uzun sürebilmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle, dava sürerken dahi rayiç kira bedellerinin hızla yükselmesi sebebiyle, ıslah yasağı uygulaması, hak arayışı içerisinde olan kişiler yönünden büyük mağduriyetlere sebep olmaktadır.
Islah yasağına yönelik makul bir gerekçesi bulunmayan Yüksek Mahkemenin (Yargıtay'ın) bu uygulaması yönünden Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru yoluna gidilmesi halinde, hak ihlali kararı çıkma olasılığını oldukça yüksek buluyoruz.
Hatrı sayılır emeklerle hazırladığımız içeriklerimizi beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı lütfen unutmayın! Siz de incelememizi istediğiniz hukuki konuları yorumlara yazabilir, daha sonraki içerik konularımızı seçmemizde bizlere yardımcı olabilirsiniz.




#kiracı #kirasözleşmesi #tahliye #tahliyetaahüdü #leasing #hiringcontract #kirasözleşmesi #10yıl #kiracı #kiralayan #tahliye #dava #hukuk #hukukbürosu #avukat #aby #youtube #keşfet #süresiz #trending #kirakontratı #baro #savcı #hakim #yargı #yargı ıtay #sözleşmesi #kiracı #hukukbürosu #hukukibilgi #kiratespit #avukat #kiracı

Комментарии

Информация по комментариям в разработке