(230) Hutbe-i Şamiye (42) Sh 508 | Hakikat Çekirdekleri 2.Kısım | Sure-i İhlas'ın bir remzi

Описание к видео (230) Hutbe-i Şamiye (42) Sh 508 | Hakikat Çekirdekleri 2.Kısım | Sure-i İhlas'ın bir remzi

Av. Ali Kurt ile Mektubat derslerini yayınladığımız bu kanal dışında, Risale-i Nur Külliyatı’ndan Sözler Mecmuası derslerini de yeni kanalımız olan "Risale-i Nur Dersleri Ali KURT" adresine abone olarak takip edebilirsiniz.
İrademiz dışındaki YouTube reklamları nedeniyle arzu eden kardeşlerimiz Premium üyeliğine geçerek dersleri reklamsız olarak izleyebilirler.

   / @risale-inurdersleriavalikurt  

Hutbetü’ş-Şâmiye’nin İkinci Zeyli’nin İkinci Kısmı

Hakîkat Çekirdekleri

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَ وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلٰي مُحَمَّدٍ سَيِّدِ الْمُرْسَل۪ينَ

Sûre-i İhlâs’ın bir remzi

قُلْ هُوَ ıtlâk ile ta‘yîni, tevhîd-i şuhûda işarettir اَيْ لَا مَشْهُودَ بِنَظَرِ الْحَق۪يقَةِ اِلَّا هُوَ اَللّٰهُ اَحَدٌ tevhîd-i ulûhiyete tasrîhtir اَيْ لَا مَعْبُودَ اِلَّا هُوَ اَللّٰهُ الصَّمَدُ tevhîd-i rubûbiyete remizdir اَيْ لَا خَالِقَ وَلَا رَبَّ اِلَّا هُوَ Ve tevhîd-i ceberûta telvîhtir اَيْ لَا قَيُّومَ وَلَا غَنِيَّ عَلَي الْاِطْلَاقِ اِلَّا هُوَ

لَمْ يَلِدْ tevhîd-i Celâle telmîhtir. Şirkin envâını reddeder. Yani tagayyür veya tecezzî veya tenâsül eden, ilâh olamaz. Ukūl-ü aşere veya melâike veya Îsâ (as) veya Üzeyr’in (as) velediyetini da‘vâ eden şirkleri reddeder وَلَمْ يُولَدْ isbât-ı ezeliyet ile tevhîddir. Esbâbperest, nücûmperest, sanemperest, tabiatperestin şirkini reddeder. Yani hâdis veya bir asıldan münfasıl veya bir maddeden mütevellid olan, ilâh olamazوَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ câmi‘ bir tevhîddir. Yani zâtında, sıfâtında, ef‘âlinde nazîri ve şerîki ve şebîhi yoktur لَيْسَ كَمِثْلِه۪ شَيْءٌ وَهُوَ السَّم۪يعُ الْبَص۪يرُ Şu sûre, bütün envâ‘-ı şirki reddeder. Ve yedi merâtib-i tevhîdi tazammun eden altı cümlesi mütenâticedir. Her biri ötekinin hem neticesi, hem burhânıdır.

Muvahhid-i ekber ve tevhîdin burhân-ı muazzamı olan kâinât, değil yalnız erkân ve a‘zâsı, belki bütün hüceyrâtı, belki bütün zerrâtı, birer lisan-ı zâkir-i tevhîd olarak bu büyük burhânın sadâ-yı bülendine iştirâk ederek, hep birden لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اَللّٰهُ diye mevlevîvârî zikrediyorlar.

SAYFA 509
Tevhîdin burhân-ı nâtıkı olan Kur’ân’ın sînesine kulağını yapıştırsan, işiteceksin ki, kalbinde derinden derine gayet ulvî, nihâyet derece ciddî, gayet samîmî, nihâyet derece mûnis ve mukni‘ ve burhân ile mücehhez bir sadâ-yı semâvî işiteceksin ki, اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ zikrini tekrar ediyor.

Evet, şu burhân-ı münevverin altı ciheti de şeffaftır. Üstünde sikke-i i‘câz, içinde nûr-u hidâyet, altında mantık ve delil, sağında aklı istintâk, solunda vicdanı istişhâd, önünde hayır, hedefinde saadet-i dâreyn, nokta-i istinâdı vahy-i mahzdır. Vehmin ne haddi var, girebilsin?

Vicdanın anâsır-ı erbaası ve ruhun dört havâssı olan irâde, zihin, his, latîfe-i Rabbâniye, her birinin bir gayâtü’l-gayâtı var. İrâdenin ibâdetullâhtır. Zihnin ma‘rifetullâhtır. Hissin muhabbetullâhtır. Latîfenin müşâhedetullâhtır. Takvâ denilen ibâdet-i kâmile, dördünü tazammun eder. Şerîat şunları hem tenmiye, hem tehzîb, hem bu gayâtü’l-gayâta sevk eder.

Eğer îcâddaki vâsıta hakîkî olsa idi ve hakîkî te’sîr verilse idi, hem bir şuûr-u küllî verilmek lâzım idi. Hem de bizzarûre eserde itkān-ı kemâl-i san‘at muhtelif olacaktı. Halbuki en âdîden en âlîye, en küçükten en büyüğe itkān, derece-i kemâlde ve mâhiyetin kāmeti nisbetindedir. Demek Müessir-i Hakîkî’den bazı karîb, bazı baîd, kısmen vâsıtasız, kısmen vâsıta ile, kısmen vesâit ile değildir. İnsanın ihtiyârî, eserindeki adem-i kemâl, cebrî nefiy, ihtiyârı isbat eder.

Cây-ı dikkattir ki, cüz’î bir ihtiyârın tavassutuyla, eser-i akıl bir insan şehri, intizâmca semere-i vahy bir arı kovanındaki cemâate yetişmez. Ve arıların meşher-i san‘atı bir petek hüceyrât şehri, bir nar ve cilnârdan intizâmca geridir. Demek kâinâttaki câzibe-i umûmiye hangi kalemden akmış ise, cüz’-i lâyetecezzâdaki küçücük câzibeler o kalemin noktalarıdır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке