Sübhanallah! Peygamberimiz Neden Ayakta Su İçmemizi Yasakladı?

Описание к видео Sübhanallah! Peygamberimiz Neden Ayakta Su İçmemizi Yasakladı?

Arkadaşlar Selamünaleyküm! Çocukluğumuzdan beri suyu ayakta içmeme konusunda büyüklerimizden duyduğumuz tek şey! Ayakta su içme! Üç yudumda iç! Ama neden oturarak ve üç yudumda içmemiz gerekiyor bunun tıbbi veya dini olarak açıklamasını kimse yapmıyordu.
Hemen hemen her gün mutfakta veya sokakta bir bardak suyu veya yarım litrelik pet şişedeki suyu ayakta solumadan içeriz. İşte o an birçoğumuzun aklına büyüklerin sözü ve Allah Rasulü’nün şu hadisi şerifi gelir; "Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu muhakkak geri kusardı." (El-Musannef- Abdürrezzak 10/427 hadis 19588)
Şimdi çocukluğumuzdan beri bize söylenen bu sözün bilimsel ve dini açıklaması nedir onun hakkında kısa bir bilgi paylaşalım:  
Peygamber Efendimiz(sav) in ayakta su içmeme hususundaki uyarısı ilk bakışta biraz önemsiz gelen bir öğüt olsa da bu sözün özüne bakıldığında yine bizim sağlığımız için etkileri çok büyüktür. Bir hadis-i Şerifte Rasulullah Efendimiz ayakta su içmenin zararına şu şekilde işaret etmiştir: “Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın”. (Müslim, Eşribe 116)
Ayakta su içmenin insanlara tıbben zarar verebileceğini belirten uzmanların bilimsel açıklamaları da şu yönde: İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Neden mi? Çünkü midenin küçük eğriliğine uyan kısmında mide caddesi denen oluk bulunur.
Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek yani devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek onikiparmak bağırsağına geçer. Şöyle diyecek olursak; insanların ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak bağırsağına geçer ve sudaki mikroplar da onikiparmak bağırsağına yerleşir. Su insanlar için çok önemlidir. Bu sıvıyı ayakta içtiklerinde vücuttaki su mide de birikmez ve böylece vücuda hiçbir faydası da olmaz.
Eğer insan sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak suyun mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok hastalıklardan da korunmuş olur. Ayakta içildiğinde sanki tazikli su sıkılmış gibi organlar da hırpalanır. Ancak oturur vaziyette içersek su kıvrılarak yavaş yavaş mideye iner ve sindirimi daha kolay olur. Dolayısıyla halkımıza oturarak su içmeyi öğretebilirsek çok sayıda hastalığın da önüne geçmiş oluruz. Hergün ideal tüketilmesi gereken (tavsiye edilen) su miktarı ise 2 litredir.
Ayakta su içmekle ilgili başka bir rivayette ise; Enes (ra)’ın rivayetine göre “Rasûl-i Ekrem (as) bir kimsenin ayakta su içmesini yasaklamıştır.” Râvi Katâde şöyle dedi:
- Biz Enes’e, ya ayakta yemek nasıldır? diye sorduk. Enes:
- Ayakta yemek daha beter (kötüdür), dedi. (Müslim, Eşribe 113)
Arkadaşlar! Peygamber Efendimiz’in ayakta su içtiğine dair rivayetler de vardır. Abdullah İbni Amr şöyle dedi:
"Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin ayaktayken de otururken de su içtiğini gördüm." (Tirmizî, Eşribe 12)
İmam nevevi bu husustaki kanaatini, ayakta su içmek câiz olmakla beraber, oturarak içmenin daha iyi ve makbul olduğunu belirtmiştir. Demek oluyor ki, Peygamber Efendimiz, kendisi de zaman zaman ayakta su içmek suretiyle bunun haram olmadığını göstermiş, belki de sağlık açısından uygun görmediği için bunun alışkanlık haline getirilmesini istememiştir.
Arkadaşlar sonuç olarak bu konudaki hadisler bizlere şunları öğretiyor; Ayakta su içmek günah değildir. Peygamber Efendimiz’in ayakta su içmeyi yasaklaması, oturarak içmeyi daha uygun gördüğü içindir. Rasûl-i Ekrem’in, “Ayakta su içen kussun!” tehdidi de kesin bir emir değildir yani mutlaka böyle yapılmasını istediği anlamına gelmez. Zira Efendimiz müslümanları eğitmek için bazen bu üslûbu da kullanmıştır.
Son olarak sünnete en uygun su içme usulleri şöyledir:
Besmele İle İçmek, Oturarak İçmek, Sağ Elle İçmek, Üç Yudumla İçmek, Bardağa Üflememek, Aile Arasında da Olsa İkram Etmek, Bitirince ELHAMDÜLİLLAH Demek… Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli, çok soğuk ve çok sıcak olanlardan da sakınmalıyız.
 

Комментарии

Информация по комментариям в разработке